Αντίθετη με τη δημιουργία κλειστών δομών προσφύγων και μεταναστών στη Κρήτη εμφανίζεται η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης, με τον επικεφαλής της Αλέκο Μαρινάκη να τοποθετείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 19 Μαρτίου για το ενδεχόμενο χωροθέτησης δομής στην περιοχή των Μαλάδων Ηρακλείου.
Ο κ. Μαρινάκης συνέδεσε άμεσα το μεταναστευτικό ζήτημα με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν. «Οι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Κρήτη είναι το αποτέλεσμα της φτώχειας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων» τόνισε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση της ΝΔ και στα άλλα αστικά κόμματα ότι εμπλέκουν τη χώρα στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, με πρωταγωνιστικό ρόλο της αμερικανονατοϊκής βάσης της Σούδας.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση των προσφύγων που φτάνουν στο νησί. «Οι ξεριζωμένοι φτάνουν στην Κρήτη σε άθλια κατάσταση, με πολλούς από αυτούς να είναι ανήλικοι» ανέφερε, υπενθυμίζοντας τα πολύνεκρα ναυάγια στη Γαύδο και στα Καλά Λιμάνια, όπου από τους 50 ξεριζωμένους σώθηκαν μόλις οι 20. Επισήμανε επίσης ότι χιλιάδες άλλοι περιμένουν στη Λιβύη υπό συνθήκες «απόλυτης εξαθλίωσης, άγριας εκμετάλλευσης, εκβιασμών, ακόμα και βασανιστηρίων».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εντείνει την καταστολή, καταργεί στην ουσία το άσυλο και μετατρέπει τη χώρα σε «αποθήκη ψυχών», ακολουθώντας τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έκανε λόγο για εγκλεισμό σε κέντρα-φυλακές ή απελάσεις «πίσω στην κόλαση», ενώ αναφέρθηκε και στο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στο Ηράκλειο.
Όσον αφορά ειδικά την Κρήτη, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη διάσωση και προστασία των προσφύγων, ενώ κατήγγειλε την έλλειψη σίτισης, ένδυσης, διερμηνείας, μεταφοράς και προσωρινής φιλοξενίας σε κατάλληλους χώρους. «Μόνη ουσιαστική ασπίδα προστασίας αυτών των εξαθλιωμένων ανθρώπων είναι η λαϊκή αλληλεγγύη» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετη με τον εγκλεισμό προσφύγων σε κέντρα κράτησης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι πρόκειται για κέντρα φιλοξενίας και προσωρινής παραμονής. Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε τα σχέδια για δημιουργία νέων δομών-φυλακών, όπως φημολογείται για τους Μαλάδες, «διαιώνιση της αθλιότητας και βαρβαρότητας», παραπέμποντας στις εικόνες από την Αγυιά Χανίων, το παλαιό Ψυγείο στο λιμάνι Ηρακλείου και τις αποθήκες Κιτρένωσης στο Ρέθυμνο.
Ο επικεφαλής της παράταξης προειδοποίησε ότι τα «παιχνίδια» της κυβέρνησης χωρίς ενημέρωση των κατοίκων δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από φασιστικά στοιχεία και το «ρατσιστικό δηλητήριο». Παράλληλα, προέβλεψε ότι οι ροές θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
Από την πλευρά της Περιφέρειας, ζήτησε να απαιτηθούν ο γρήγορος απεγκλωβισμός και οι κατάλληλοι χώροι προσωρινής διαμονής με ανθρώπινες συνθήκες, αποκλείοντας κατηγορηματικά κάθε σκέψη για κέντρα κράτησης. Κάλεσε τέλος τον λαό του Ηρακλείου και όλης της Κρήτης να εντείνει την αλληλεγγύη, διεκδικώντας αξιοπρεπή και ασφαλή προσωρινή διαμονή σε χώρους με πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, νομική συνδρομή και διαδικασίες ασύλου.



