Στην αφετηρία μιας εντατικής πολιτικής εξόρμησης με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές έθεσε την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ.) ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση των τομεαρχών του πολιτικού φορέα στις 28 Αυγούστου 2026. Σηματοδοτώντας την έναρξη του πολιτικού φθινοπώρου ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις βασικές αρχές του προγράμματος εθνικής ανασυγκρότησης, χαρακτηρίζοντας την επταετή διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως «μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τον τόπο». Παράλληλα, απάντησε στις κυβερνητικές επικρίσεις περί «αμετανόητου» πολιτικού, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΛ.Α.Σ. προετοιμάζεται όχι απλώς για μια εκλογική αναμέτρηση, αλλά για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στη βάση ενός κοστολογημένου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, διαφάνειας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η οργανωτική συγκρότηση, ο εκλογικός ορίζοντας και οι σταθμοί της Θεσσαλονίκης
Απευθυνόμενος στα στελέχη και τους τομεάρχες, ο Αλέξης Τσίπρας εξήρε τη συλλογική προπαρασκευαστική δουλειά που έχει συντελεστεί τους προηγούμενους μήνες, αναφέροντας ότι στο δυναμικό των τομέων και των υποομάδων συμμετέχουν πλέον περισσότερα από 200 πρόσωπα με υψηλή επιστημονική εξειδίκευση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας για την εσωτερική οργάνωση και τη διαρκή επικοινωνία με τα μέλη, τονίζοντας ότι η παράταξη εισέρχεται σε φάση εκλογικής ετοιμότητας.
Προσδιορίζοντας το πλαίσιο της επικείμενης αναμέτρησης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε:
«Με το τέλος του καλοκαιριού και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο χρόνος αρχίζει να μετράει αντίστροφα. Αφού βρισκόμαστε, μπαίνουμε στην αφετηρία ενός δύσκολου αγώνα δρόμου με ορίζοντα τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Δεν ξέρω αν αυτός ο αγώνας δρόμου θα είναι ταχύτητας ή μαραθώνιος. Σε κάθε περίπτωση θα είναι ένας απαιτητικός αγώνας δρόμου στον οποίον καλούμαστε να διακριθούμε όχι μόνο για την καλή φυσική μας κατάσταση, τον ενθουσιασμό, τη φρεσκάδα, την αποφασιστικότητα, αλλά και για το όραμα, τις προτάσεις, το εναλλακτικό μας σχέδιο για τη χώρα».
Ο ίδιος ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα των άμεσων δημόσιων παρεμβάσεων, με πρώτο σταθμό την παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την εθνική ανασυγκρότηση στη Θεσσαλονίκη στις 2 Σεπτεμβρίου, η οποία θα ακολουθηθεί από την επίσημη παρουσία της ΕΛ.Α.Σ. στη ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου.
Δριμεία κριτική στην «επταετία της ΝΔ» και το έλλειμμα ευρωπαϊκής σύγκλισης
Αναλύοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι οι ευνοϊκές συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την έξοδο από τα μνημόνια πριν από οκτώ χρόνια και οι πόροι της μεταπανδημικής περιόδου δεν αξιοποιήθηκαν προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:
«Η εφταετία διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με δύο λόγια θα το πω, ήταν μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τον τόπο. Η μεγάλη επιτυχία της εξόδου από τα μνημόνια της χρεοκοπίας 8 χρόνια πριν και κυρίως οι πρωτοφανείς χρηματοδοτικές δυνατότητες που είχε η χώρα αργότερα, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας και μετά, δυστυχώς εξαντλήθηκαν δίχως να αφήσουν ένα θετικό αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία. Δίχως να δημιουργήσουν υποδομές προστασίας της κοινωνίας. Δίχως να τεθούν οι βάσεις για την αναγκαία αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Δίχως να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της χώρας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης».
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων, στη διάχυση της διαφθοράς και στην απόκλιση της χώρας από τους μέσους ευρωπαϊκούς δείκτες. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα ζητήματα θεσμών και διαφάνειας, υπογραμμίζοντας ότι «η καταρράκωση του κράτους δικαίου με το σκάνδαλο των υποκλοπών, τη συγκάλυψη των Τεμπών και τα συνεχή οικονομικά σκάνδαλα που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε μόνιμο πελάτη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αποτελούν στίγμα που πρέπει να αποκαθαρθεί».
Το προγραμματικό σχέδιο: «Να παράγουμε περισσότερα, να μοιράζουμε δικαιότερα, να ζούμε καλύτερα»
Περιγράφοντας τις προγραμματικές κατευθύνσεις της ΕΛ.Α.Σ., ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι στη Θεσσαλονίκη δεν θα παρουσιαστούν αποσπασματικές υποσχέσεις, αλλά ένα συνολικό μοντέλο διακυβέρνησης βασισμένο στο τρίπτυχο «έντιμη διακυβέρνηση, δίκαιη ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση».
Ο επικεφαλής της ΕΛ.Α.Σ. συνόψισε τη στρατηγική στόχευση στο τρίπτυχο «να παράγουμε περισσότερα, να μοιράζουμε δικαιότερα, να ζούμε καλύτερα», θέτοντας ως προτεραιότητα τόσο την πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη στους μισθούς, την παραγωγικότητα, την υγεία, την παιδεία και τη στέγαση, όσο και την εσωτερική κοινωνική αναδιανομή.
Στο δημοσιονομικό σκέλος, έθεσε αυστηρά όρια αξιοπιστίας, δηλώνοντας:
«Ένα σχέδιο όπου καμία εξαγγελία δεν θα είναι χωρίς μόνιμη χρηματοδότηση και καμία μόνιμη δαπάνη δεν θα βασίζεται σε έκτακτα έσοδα, με δεδομένο το σεβασμό στους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά και με βαθιά την πεποίθηση ότι δημοσιονομική αξιοπιστία δεν σημαίνει και κοινωνική ακινησία».
Η απάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και η ετοιμότητα διακυβέρνησης
Απαντώντας στις πολιτικές αιτιάσεις της κυβερνητικής πλευράς, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην κριτική που δέχεται προσωπικά από το Μέγαρο Μαξίμου περί «αμετανόητου» πολιτικού, παραπέμποντας και στο περιεχόμενο του βιβλίου του:
«Ομολογώ την ενοχή μου. Είμαι αμετανόητος. Είμαι αμετανόητος στην επιδίωξη μιας Ελλάδας της εντιμότητας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Και από τη γραμμή αυτή δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να απομακρυνθεί η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη».
Προσδιόρισε τη Νέα Δημοκρατία ως τον «μόνο αντίπαλο» του πολιτικού του φορέα, απορρίπτοντας περισπασμούς και δηλώνοντας ότι η συμπαράταξη αποτελεί πλέον σαφή εκλογική επιλογή αμφισβήτησης της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας.
«Ετοιμαζόμαστε λοιπόν να δώσουμε τη μάχη. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που μας παρέχει η δημοκρατία για να νικήσουμε αυτή τη μάχη. Ετοιμαζόμαστε όμως —και αυτό ας το έχουν όλοι υπόψη— όχι μόνο για να δώσουμε τη μάχη, αλλά και για να κυβερνήσουμε την επόμενη μέρα. […] Δεν επιδιώκουμε με δύο λόγια να βολευτούμε, αλλά να ξεβολέψουμε εκείνους που έστησαν και στηρίζουν το σημερινό καθεστώς διαφθοράς και αδικίας για ίδιον όφελος, πολιτικό και οικονομικό».



