Η Σερβία δε θα γίνει μέλος στο ΝΑΤΟ, επειδή δε μπορεί να ξεχάσει τα παιδιά που σκοτώθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς της Συμμαχίας το 1999, είπε ο προεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς κατά προεκλογική ομιλία του στην Κικίντα τη Δευτέρα.
“Πιστεύω ότι η Σερβία δεν πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Η Σερβία είναι μια ελεύθερη χώρα και μια στρατιωτικά ουδέτερη χώρα. Η Σερβία θα αμυνθεί της γης και του ουρανού της μόνη της. Αλλά θέλω να σας πω κατι: Το καθήκον μας είναι να συγχωρέσουμε και το καθήκον μας είναι να μη ξεχάσουμε. Να μη ξεχάσουμε την 11 μηνων Μποζάνα Τόσιτς που σκοτώθηκε στο Μερντέρε, να μη ξεχάσουμε τη μικρή Μιλίτσα Ράκιτς που σκοτωθηκε στη Μπαταϊνίτσα και να μην ξεχάσουμε τη μικρή Σάνια Μιλένκοβιτς που σκοτώθηκε στο Βαρβαρίν. Δεν έχουμε το δικαίωμα να τα ξεχάσουμε όλα αυτά. Θα γίνουμε πιο δυνατοί απ’ όσο ήμασταν παλιά, όταν οι ανεύθυνοι, οι αλαζόνες και οι θρασείς βομβάρδισαν εμεις και ξεκίνησαν έναν πόλεμο εναντίον της χώρας μας”, είπε ο Βούτσιτς.
Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία το 1999 διάρκησαν 78 ολόκληρες ημέρες. Η ηγεσία της Συμμαχίας υποστήριξε ότι ο κύριος λόγος της επιχείρησης ήταν η αποτροπή της Γενοκτονίας των Αλβανών του Κοσόβου. Σύμφωνα με τις πηγές του ΝΑΤΟ τα πληρώματά του πραγματοποίησαν 38.000 πτήσεις και 10.000 βομβαρδισμούς.
Οι βομβαρδισμοί σκότωσαν, σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ 3.500 έως 4.000 νεκροί και άφησαν πάνω απο 10.000 τραυματίες. Τα 2/3 εξ αυτών ήταν άμαχοι πολίτες. Οι καταστροφές που προκάλεσαν ξεπερασαν τα 100 δις δολάρια. Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, το ΝΑΤΟ έριξε πάνω από 15 τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου με τις βόμβες του. Μετά από τους βομβαρδισμούς τα ποσοστά καρκίνων στη χώρα αυξήθηκαν κατακόρυφα με τη Σερβία να βρίσκεται στην πρώτη θεση πανευρωπαϊκά.
Τα πρώτα 10 χρόνια μετά τους βομβαρδισμους περίπου 30.000 άνθρωποι ανέπτυξαν καρκίνο και περίπου 10.000 – 18.000 πέθαναν.