16.8 C
Chania
Monday, January 26, 2026

Αλεξάντρα Χερασιμένια: Σε κάθειρξη 12 ετών καταδικάστηκε η Ολυμπιονίκης της κολύμβησης

Ημερομηνία:

Η Ολυμπιονίκης Αλεξάντρα Χερασιμένια καταδικάστηκε σήμερα Δευτέρα (26/12) ερήμην σε 12ετή κάθειρξη στη Λευκορωσία με την κατηγορία της «δημιουργίας μιας εξτρεμιστικής δομής», όπως ανακοίνωσε η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna.

Η 36χρονη αθλήτρια της κολύμβησης κρίθηκε ένοχη από δικαστήριο του Μινσκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της μη κυβερνητικής οργάνωσης. Διευκρινίστηκε ότι η δίκη της ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου. Η Χερασιμένια ήταν «ασημένια» Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και «χάλκινη» το 2016.

Η πρώην κολυμβήτρια, η οποία αποσύρθηκε από τον υγρό στίβο το 2019 και σήμερα ζει αυτοεξόριστη, κρίθηκε επίσης ένοχη για «έκκληση για επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία» και για «διάδοση ψευδών πληροφοριών για τα γεγονότα» που διαδραματίστηκαν στη χώρα της το 2020.

Εκείνη τη χρονιά, κατά τη διάρκεια του άνευ προηγουμένου κύματος διαμαρτυρίας για την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο στην προεδρία της χώρας, η Χερασιμένια υπέγραψε μια ανοιχτή επιστολή, μαζί με άλλους Λευκορώσους αθλητές, ζητώντας να διεξαχθούν «ελεύθερες εκλογές».

Αμέσως μετά ίδρυσε το Λευκορωσικό Ίδρυμα για την Αθλητική Αλληλεγγύη (BSSF), μια οργάνωση που παρέχει οικονομική και νομική στήριξη στους Λευκορώσους αθλητές που διώκονται από τις αρχές. Το Μινσκ χαρακτηρίζει το Ίδρυμα «εξτρεμιστική δομή».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον Απρίλιο του 2021 η Χερασιμένια πούλησε σε δημοπρασία (13.500 ευρώ) το χρυσό μετάλλιο που είχε κερδίσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2012 για να συγκεντρώσει χρήματα ώστε να στηρίξει τους αντιφρονούντες αθλητές.

Σε άλλη ανακοίνωση το Viasna ανέφερε εξάλλου ότι ένας συνδικαλιστής, ο Αλεξάντερ Γιάροτσουκ, καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για «διατάραξη της τάξης» το 2020.

 

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πατροκτονία στη Γλυφάδα: «Παιδί μου πέθανα τώρα, μη με σκοτώνεις άλλο»

Συγκλονίζει η μαρτυρία του ανθρώπου, που κάλεσε το πρωί...

Chris Hedges: Η νέα δολοφονία στη Μινεσότα και ο Θουκυδίδης

Του Chris Hedges Οι δολοφονίες άοπλων αμάχων στους δρόμους της...

Εκκλησία Κρήτης: στο Ηράκλειο αύριο η Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη διπλή εκλογή Μητροπολιτών

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη Στο Ηράκλειο θα αφιχθεί αύριο, Δευτέρα, η Εξαρχία του...