Για ισχυρή πολιτική βούληση που αποτυπώνεται και στην ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την προστασία των κτιρίων στο λόφο Καστέλι μιλά ο βουλευτής Χανίων κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης.
Ο κ. Μπαλωμενάκης αναφέρει τα εξής:
«Η σημασία της κοινής ομόφωνης απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) για τον χαρακτηρισμό του κτηρίου της V Μεραρχίας, στον λόφο του Καστελλίου, στην παλιά πόλη ως μνημείου, ασφαλώς δεν είναι συμβολική.
Κάτι “απλώς για να υπάρχει”. Όσοι ξέρουν από τη λειτουργία του Δημοσίου μπορούν να καταλάβουν ότι ενυπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση σε αυτήν την απόφαση για να προστατευτεί ένα διακριτό νεότερο μνημείο της πόλης από την άκριτη εμπορευματοποίηση.
Πρακτικά το τοπίο αλλάζει. Σε όσους σπεύσουν να πουν για “εκδικητικό Κράτος”, παρατηρώ ότι πρόκειται για αμυντική κίνηση, ναι, αλλά στα όρια των εκ του Συντάγματος υποχρεώσεων της Πολιτείας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η νέα διοίκηση του Πολυτεχνείου θα λάβει υπ’ όψιν, ελπίζω, αυτήν την εξέλιξη θετικά, για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της περιουσίας του μέσα στα πλαίσια της συντεταγμένης Πολιτείας».
Να υπενθυμίσουμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικού Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προχώρησαν σε κοινή συνεδρίαση και αποφάσισαν ομόφωνα υπέρ του χαρακτηρισμού του κτηρίου της 5ης Μεραρχίας στο Λόφο Καστέλι ως νεότερο μνημείο.
Μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι, «η γνωμοδότηση του Συμβουλίου είναι ομόφωνη υπέρ του χαρακτηρισμού ως νεότερου μνημείου του κτηρίου της 5ης Μεραρχίας στον λόφο Καστελίου Χανίων, φερόμενης ιδιοκτησίας Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς αποτελεί τοπόσημο της πόλης των Χανίων και κτίσμα με αξιόλογα αρχιτεκτονικά, τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, δείγμα αρχιτεκτονικής της ειδικής αυτής κατηγορίας Δημόσιων Κτηρίων – Διοικητηρίων. Η διατήρησή του συμβάλει στην τεκμηρίωση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ιστορίας της πόλεως των Χανίων στα τέλη του 19ου αιώνα και κατά συνέπεια εμπλουτίζει το πολιτιστικό απόθεμά της».
Σημειώνουμε επίσης ότι με πρόσφατη δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» (22/11) ο νέος πρύτανης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος είχε τονίσει πως η υπόθεση της επένδυσης στο Λόφο Καστέλι έχει ήδη δρομολογηθεί και δεν υπάρχει λόγος παρέμβασης από τη νέα πρυτανεία εφόσον όμως δεν υπάρξει κάποια απόφαση από την ελληνική πολιτεία που να ανατρέπει τα δεδομένα. Κάτι τέτοιο όμως πλέον συμβαίνει αφού η γνωμοδότηση του ΚΑΣ αναμένεται να πάρει και τη μορφή υπουργικής απόφασης με την υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού, βάζοντας ουσιαστικά φρένο στα σχέδια της προηγούμενη πρυτανείας και των επενδυτών.
Ενδιαφέρον πάντως είναι ότι ο προηγούμενος πρύτανης παραμένει μέχρι το τέλος Μαρτίου πρόεδρος στην Εταιρείας Αξιοποίησης της περιουσίας του Πολυτεχνείου (η οποία διαχειρίζεται τα επίμαχα κτίρια) και όπως έχει επανειλημμένα τονίσει δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις προσπάθειες υλοποίησης της επένδυσης. Στη δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο νέος πρύτανης κ. Διαμαντόπουλος είχε αναφέρει πως αν ο κ. Διγαλάκης δεν παραιτηθεί, δεν προβλέπεται διαδικασία αντικατάστασής του από την προεδρία της εταιρίας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στη Βουλή έχει χαρακτηρίσει απολύτως αντισυνταγματική την αλλαγή χρήσης των κτιρίων, καθώς το χρηματικό ποσό της απόκτησής τους δόθηκε από το κράτος για συγκεκριμένη εκπαιδευτική και ερευνητική χρήση η οποία απαγορεύεται να αλλάξει. Σχετικά με τους όρους της σύμβασης με την ιδιωτική εταιρία ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι οι μέχρι σήμερα εξηγήσεις του (πρώην) πρύτανη του Πολυτεχνείου κρίνονται ως απολύτως ανεπαρκείς, προσθέτοντας ότι το υπουργείο σκοπεύει να απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τις εισαγγελικές αρχές για τη διερεύνηση των όρων της σύμβασης.
Με πληροφορίες από efsyn.gr