14.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

Αντί η κυβέρνηση της Αριστεράς να εξοντώνει στους φόρους τους μικρομεσαίους, φορολογήστε την Google και το facebook!

Ημερομηνία:

Την υφεσιακή πολιτική των φόρων επιλέγει η κυβέρνηση για την τηλεόραση και το internet, με άλλοθι την άνευ κανόνων λειτουργία τους. Ο ειδικός φόρος τηλεόρασης, τον οποίο άφησε «προίκα» η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, λίαν συντόμως είναι πιθανό να γίνει και ειδικός φόρος internet, επιτείνοντας το χάος.

Είναι σαφές πως η επιβάρυνση των δύο αγορών με νέους φόρους λειτουργεί και ως «απάντηση» στις ασύμμετρες επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ που έχουν ταυτιστεί με το Μνημόνιο και συχνά λειτουργούν σαν… συνεργάτες των δανειστών.

Το πρόβλημα, όμως, στο διαδίκτυο είναι άλλο, όπως σημειώναμε έγκαιρα προ εβδομάδων, αλλά αδυνατούν να το δουν στο υπουργείο Οικονομικών. Ακόμη και όλες οι ενημερωτικές ιστοσελίδες να επιβαρυνθούν, το ποσόν που θα συγκεντρωθεί θα είναι ψίχουλα σε σχέση με όσα συγκεντρώνουν άκοπα από την Ελλάδα η Google και το facebook.

Προτού η κυβέρνηση αποφασίσει την επιβάρυνση ακόμα και των λίγων επιχειρήσεων που επιχειρούν να επιβιώσουν τηρώντας την εργατική νομοθεσία, ετοιμάζεται ένας νέος φόρος ο οποίος θα ευνοήσει τις πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα χωρίς να πληρώνουν χρήματα για τα κείμενα των ελληνικών media που περιφέρουν σε όλο τον πλανήτη.

Η κυβέρνηση θα εισέπραττε πολύ περισσότερα χρήματα αν πήγαινε στις δύο εταιρείες που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη διαφημιστική δαπάνη και τους ζητούσε φόρο. Κίνηση με την οποία θα συντάσσονταν και οι «θεσμοί», διότι και στις άλλες χώρες της ΕΕ το πρόβλημα είναι ακριβώς το ίδιο.

Ο Δημήτρης Μάρης, με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΝΕΔ, το έθεσε καθαρά στην επιστολή του προς τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά:

«Με τον νόμο που προωθείτε, θα βάλετε ένα ακόμη ανάχωμα στη λειτουργία των ελληνικών online media. Ανάχωμα που δεν αφορά τις πολυεθνικές επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να τιμολογούν για τις υπηρεσίες τους στο εξωτερικό, χωρίς να απασχολούν εργαζομένους στη χώρα μας και χωρίς να αποδίδουν φορολογικά έσοδα».

Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζει, η κυβέρνηση θα πλήξει «περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας εταιρείες δύο ταχυτήτων».

Εδώ, όμως, χρειάζεται και η συνδρομή των παραδοσιακών εκδοτών, των εκδοτών ψηφιακών Μέσων και του ΑΠΕ, ώστε να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στους μεγάλους του internet αλλά και στην κλοπή των κειμένων, που θριαμβεύει στο ελληνικό internet. Όπου υπήρξε συνεργασία εντός ΕΕ η Google αναγκάστηκε είτε να αποσύρει υπηρεσίες, όπως έγινε στην Ισπανία, είτε να συμβιβαστεί, όπως συνέβη στη Γαλλία.

Δείτε και ένα σχετικό αποκαλυπτικό βίντεο από TED:

“Φορολογήστε τους κολοσσούς του ίντερνετ” – Eκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές – Ψηφίστε κι εσείς

Ο φόρος που πλήρωσε πέρσι η Amazon σε πολλές χώρες ήταν σχεδόν 0%. Νομικά παραθυράκια επιτρέπουν σε πολυεθνικές να φυγαδεύουν δισεκατομμύρια φόρων που προορίζονται για τα σχολεία και τα νοσοκομεία μας. Τώρα όμως Ευρωπαίοι ηγέτες προτείνουν έναν λογικό νόμο: να παίρνουν λίγο απ’ τα τρισ. που βγάζουν οι κολοσσοί του διαδικτύου και να τα δίνουν στους πολίτες.

Για το σκοπό της στήριξης του σχεδίου που θα ψηφιθεί στη Σύνοδο Κορυφής σε λίγες ημέρες δημιουργήθηκε ηλεκτρονική συλλογική υπογραφών. Στο σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

Πέρυσι η Amazon είχε τζίρο σχεδόν 200 δισ. δολάρια, αλλά σε πολλές χώρες ο φορολογικός συντελεστής της ήταν σχεδόν 0%. ΜΗΔΕΝ!

Οι κολοσσοί του διαδικτύου εκμεταλλεύονται φορολογικά παραθυράκια για να φυγαδεύουν δισεκατομμύρια φόρων που θα έπρεπε να προορίζονται για την εκπαίδευση, την υγεία και άλλα δημόσια αγαθά. Εμείς πληρώνουμε φόρους. Αυτοί γιατί όχι;

Τώρα η ΕΕ θέλει να περάσει έναν επαναστατικό νόμο τύπου Ρομπέν των Δασών, που θα της επιτρέπει να παίρνει λίγα χρήματα απ’ τα τρισ. που βγάζουν οι κολοσσοί του ίντερνετ και να τα δίνει στους πολίτες. Όμως αυτές οι εταιρείες-μεγαθήρια αντεπιτίθενται, επειδή ξέρουν ότι, αν ψηφιστεί στην Ευρώπη, θα υιοθετηθεί παγκοσμίως.

Ας δείξουμε στις κυβερνήσεις μας ότι το ποτήρι της φορολογικής ανισότητας ξεχείλισε — το Avaaz θα παραδώσει την έκκλησή μας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πριν απ’ την ψηφοφορία που θα γίνει σε λίγες μέρες:

Δεν είναι μόνο μία εταιρεία ή ένα πλούσιο αφεντικό. Οκτώ άνθρωποι κατέχουν τόσο πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός της Γης. Και παρόλο που η παγκόσμια φτώχεια έχει μειωθεί και πολλές χώρες έχουν σημειώσει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, ο πλούτος συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στα χέρια απίστευτα λίγων μεγιστάνων.

Αυτό το σχέδιο δεν θα αλλάξει την κατάσταση σε μια μέρα, αλλά είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Στόχος είναι απλώς να κάνουμε τις εταιρείες «ψηφιακών υπηρεσιών» (όπως η Amazon, η Apple, η Google κλπ.) να πληρώνουν τουλάχιστον έναν πολύ χαμηλό φόρο στις χώρες όπου έχουν κέρδη, αντί να μπορούν να φυγαδεύουν όλα τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Δεν πρόκειται για τη δαιμονοποίηση των επιτυχημένων εταιρειών, αλλά για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας οικονομίας που θα ευνοεί όλους και όλες μας — όχι μόνο τα μεγάλα αφεντικά. Πρέπει να σταματήσουν οι εταιρείες αυτές να τσεπώνουν δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων, που κανονικά θα έπρεπε να καταβάλλονται ως φόροι και να επενδύονται στην παιδεία, την υγεία και τις υποδομές. Και σε αντίθεση με τον Ρομπέν των Δασών, δεν μιλάμε για ληστεία, αλλά για αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να γίνει έστω λίγο πιο δίκαιο το φορολογικό καθεστώς.

Αν περάσει το νομοσχέδιο για τον ψηφιακό φόρο στην ΕΕ, θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι κολοσσοί του διαδικτύου κάνουν ό,τι μπορούν για να το εμποδίσουν. Όμως, αν παραδώσουμε το μήνυμά μας σε σημαντικές πρωτεύουσες, πριν απ’ τη μεγάλη σύνοδο σε λίγες μέρες, μπορούμε να αλλάξουμε την ισορροπία των δυνάμεων.

Είναι στο χέρι μας να στείλουμε το εκκωφαντικό μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε στους πλουσίους να γίνονται διαρκώς πλουσιότεροι. Ας κάνουμε τη φορολογική νομοθεσία που ισχύει για σένα και για μένα να εφαρμοστεί και για αυτούς. Έτσι πρέπει να λειτουργεί ο κόσμος — και για αυτό πρέπει να αγωνιστούμε.

Με ελπίδα,

Danny, Christoph, Antonia, Mike και όλη η ομάδα του Avaaz

Πρόσθεσε το όνομά σου:

Φορολογήστε τους κολοσσούς του ίντερνετ

Περισσότερες πληροφορίες:

Διχασμένη η Ε.Ε. για τον «ψηφιακό φόρο» υπό τον φόβο αμερικανικών αντιποίνων — Liberal
https://www.liberal.gr/arthro/227054/oikonomia/2018/dichasmeni-i-ee-gia-ton-isonpsifiako-forosin-upo-ton-fobo-amerikanikon-antipoinon.html

Διεθνές μέτωπο για τη φορολόγηση των κολοσσών υψηλής τεχνολογίας — Η Καθημερινή
http://www.kathimerini.gr/992483/gallery/oikonomia/die8nhs-oikonomia/die8nes-metwpo-gia-th-forologhsh-twn-kolosswn-yyhlhs-texnologias

Oxfam: «Οκτώ άνθρωποι είναι τόσο πλούσιοι όσο ο μισός πληθυσμός του πλανήτη» — iEfimerida
http://www.iefimerida.gr/news/313228/oxfam-okto-anthropoi-einai-toso-ploysioi-oso-o-misos-plithysmos-toy-planiti

Το διχαστικό σχέδιο της ΕΕ για φορολόγηση του Facebook και του Amazon επανέρχεται στο προσκήνιο (στα Αγγλικά) — Bloomberg
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-11-05/eu-s-divisive-plan-to-tax-facebook-amazon-returns-to-spotlight

Πώς το Uber, το Google, το Facebook και άλλοι κολοσσοί της τεχνολογίας καταφέρνουν να μην πληρώνουν φόρους δισεκατομμυρίων; (στα Αγγλικά) — Medium
https://medium.com/dconstrct/how-uber-google-facebook-and-other-tech-giants-avoid-paying-billions-in-tax-365b7c8b7dbc

Η Σίλικον Βάλεϊ αντιμέτωπη με σαρωτικούς νέους φόρους στην Ευρώπη (στα Αγγλικά) — CNN
https://money.cnn.com/2018/03/21/technology/eu-europe-tech-tax/index.html

Οι κολοσσοί της τεχνολογίας δεν θα πληρώσουν ποτέ το δίκαιο μερίδιό τους σε φόρους — εκτός κι αν τους αναγκάσουμε (στα Αγγλικά) — The Guardian
https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/dec/11/tech-giants-taxes-apple-paradise-corporation-avoidance

Διστακτικό το Βερολίνο για τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό φόρο που προωθεί ο Μακρόν (στα Αγγλικά) — Financial Times
https://www.ft.com/content/6d5f5ea8-2d29-11e8-9b4b-bc4b9f08f381

Οι 8 πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου είναι πλέον τόσο πλούσιοι όσο ο μισός πληθυσμός της Γης μαζί (στα Αγγλικά) — Fortune
http://fortune.com/2017/01/16/world-richest-men-income-equality/

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ