16.8 C
Chania
Sunday, December 14, 2025

Αντιμέτωπες δύο Ελλάδες στην Πλατεία Αγοράς: «Ποτέ με αυτούς» απέναντι στο «Όχι στον εποικισμό» – Διπλή συγκέντρωση για το μεταναστευτικό στα Χανιά

Ημερομηνία:

Σε κλίμα πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης αναμένεται να πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Ιουλίου στην Πλατεία Αγοράς Χανίων δύο αντιδιαμετρικά αντίθετες συγκεντρώσεις με φόντο το μεταναστευτικό και τις προσφυγικές ροές προς την Κρήτη.

Οι κινητοποιήσεις προδιαγράφουν μια ημέρα με ενδεχόμενη κοινωνική ένταση, καθώς αναδεικνύουν τις βαθιές ρωγμές που διαπερνούν τη δημόσια συζήτηση γύρω από τη μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ταυτότητα του τόπου.

Στις 18:00: «ΠΟΤΕ με αυτούς – Refugees Welcome»

Η πρώτη συγκέντρωση οργανώνεται από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή – ΚΕΕΡΦΑ και έχει οριστεί για τις 18:00 στην Πλατεία Αγοράς.

Με κεντρικό σύνθημα «ΠΟΤΕ με αυτούς» και συνοδευτικά πρόσωπα σε αφίσα τους τους Θάνο Πλεύρη, Μάκη Βορίδη, Κυριάκο Μητσοτάκη, Μπενιαμίν Νετανιάχου και Ντόναλντ Τραμπ, οι διοργανωτές δηλώνουν ξεκάθαρα την πολιτική τους τοποθέτηση ενάντια στη ρατσιστική ρητορική, στην καταστολή των προσφύγων και στην κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό.

Με συνθήματα όπως:

  • «Πάντα με τους πρόσφυγες»

  • «Καλοδεχούμενοι – Refugees Welcome»

  • «Σύνορα ανοιχτά»

  • «Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Πύλου»

  • «Να διώξουμε τους δολοφόνους»

η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε μαζική συμμετοχή τον κόσμο που αντιτάσσεται στην ξενοφοβία και στον φασισμό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, το οποίο χαρακτηρίζει ως «κρατική δολοφονία».

Στις 20:00: «ΟΧΙ στον εποικισμό – Όχι στην παράνομη μετανάστευση»

Δύο ώρες αργότερα, στον ίδιο χώρο, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση που προβάλλεται ως πατριωτική κινητοποίηση με κεντρικό σύνθημα «Όχι στον εποικισμό – Όχι στην παράνομη μετανάστευση». Η αφίσα της κινητοποίησης απεικονίζει την Κρήτη περικυκλωμένη από βάρκες, επιχειρώντας να δημιουργήσει εικόνα «πολιορκίας» του νησιού.

Τα συνθήματα που πλαισιώνουν την κινητοποίηση αναφέρουν:

  • «Υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας, την ταυτότητά μας, το μέλλον μας!»

  • «Δεν είναι “ανθρωπισμός”, δεν είναι “ένταξη” – είναι σχέδιο αντικατάστασης πληθυσμού»

  • «Φτάνει πια με την ανοχή»

  • «Όχι άλλα ψέματα από ΜΚΟ και αλληλέγγυους»

  • «Όχι στο εμπόριο ελπίδας και καταστροφής»

  • «Ο ελληνικός λαός δεν θα σιωπήσει»

Η φρασεολογία της διαμαρτυρίας παραπέμπει σε ρητορικές περί «πολιτισμικής αλλοίωσης» και «μεταναστευτικής απειλής», ενώ καταφέρεται ευθέως κατά οργανώσεων και ατόμων που δραστηριοποιούνται στην υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών.

Η ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκεται σε επιφυλακή προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις ή τυχόν επεισόδια ανάμεσα στους συμμετέχοντες των δύο κινητοποιήσεων.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ