13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Αντιμνημονιακή ζώνη τα Χανιά

Ημερομηνία:

Στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες αντιπαραθέτουμε την “αντιμνημονιακή ζώνη” των Χανίων

Του Γιώργου Γυπάκη, Δημοσιογράφου
υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου Ακρωτηρίου με την Πρωτοβουλία Πολιτών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Πρώτα ο Ανθρωπος

Από την πρώτη μέρα της προεκλογικής περιόδου, οι υποτιθέμενοι “ανεξάρτητοι” και “αυτοδιοικητικοί” προσπαθούν να μας πείσουν με μανία πως τα μνημόνια δεν έχουν σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση και συνεπώς και με τις εκλογές. Πρόκειται για μία ακόμα παραπλάνηση- εξαπάτηση της κοινής γνώμης που εαν αντιληφθεί τον παραπάνω συσχετισμό θα πρέπει όχι απλά να καταψηφίσει τους εκπροσώπους του παλιού διπολικού πολιτικού κατεστημένου, αλλά να τους εξορίσει διαπαντώς από την τοπική πολιτική σκηνή.

Εχουμε εξηγήσει πως, είναι τα  μνημόνια που κλείνουν σχολεία και περιφερειακά ιατρεία, τα μνημόνια κλείνουν δημοτικές επιχειρήσεις και αφήνουν χιλιάδες άνθρωπους άνεργους, τα μνημόνια ιδιωτικοποιούν τις βασικές υπηρεσίες των Δήμων, δηλαδή καθαριότητα και ύδρευση, εκποιούν δημοτικές εκτάσεις μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, οδηγούν τους δημότες σε εξαθλίωση και πείνα. Μας λένε ότι το θέμα είναι να φτιάξουμε τις πλάκες στα πεζοδρόμια. Τους απαντάμε ότι οι δημότες δε σκοντάφτουν επειδή τα πεζοδρόμια είναι τρύπια αλλά επειδή ζαλίζονται από την πείνα και τα βάσανα.  Τί απ’ όλα αυτά δεν έχει σχέση με την αυτοδιοίκηση;

Μας λένε επίσης, πως πίσω από το αντιμνημονιακό πρόθεμα δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πολιτική πρόταση για τα δημοτικά πράγματα καθώς η μνημονιακή πολιτική είναι ζήτημα εθνικής και όχι τοπικής αρμοδιότητας.

Λάθος. Στην πραγματικότητα, αν θέλει μια δημοτική αρχή να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των δημοτών της και το καλό του Δήμου δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει αντιμνημονιακή πολιτική.

Αντιμνημονιακή πολιτική είναι η πολιτική ανυπακοής στις πολιτικές που καταργούν την αυτονομία του Δήμου μέσω του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, επιβάλλουν φορομπηχτικές πολιτικές μέσω του εκβιασμού στον οποίο υποβάλλουν τους Δήμους και εισβάλλουν με το άκριτο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στον τόπο μας.

Αντιμνημονιακή πολιτική είναι ο  Δήμος να οργανώσει τις συλλογικές αντιστάσεις της κοινωνίας απέναντι στις επιπτώσεις της λιτότητας. Ο Δήμος να είναι παρών εκεί όπου επιτίθεται η κυβέρνηση. Να αποτελέσει παράγοντα κοινωνικής αλληλεγγύης και ενίσχυσης των κοινωνικών δομών.

Εμείς λέμε στον κόσμο “ρωτήστε τον υποψήφιο που θα ζητήσει την ψήφο σας”:

-πώς θα βοηθήσεις στην εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας;

-πώς θα εμποδίσεις το ξεπούλημα των δημοτικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων και την αύξηση του κόστους των υπηρεσιών;

-πώς θα υπερασπιστείς τους δημότες σου από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς;

-πώς θα εμποδίσεις τη λεηλασία του τόπου από τους ψευτοεπενδυτές και το ΤΑΙΠΕΔ;

Εμείς έχουμε προτάσεις για όλ’ αυτά, προτάσεις που διαμορφώνουν μια αντιμνημονιακή δημοτική πολιτική και που μετατρέπουν το Δήμο Χανίων σε μια “Αντιμνημονιακή Ζώνη” όπως θα λέγαμε συμβολικά, σε αντιπαραβολή με την Εδική Οικονομική Ζώνη που έχει εφαρμόσει η τρόικα σε όλη τη χώρα.

Κοινωνική Αλληλεγγύη – λεφτά για τους δημότες και όχι για έργα βιτρίνας: στρέφουμε τις πρώτες προτεραιότητες της δημοτικής πολιτικής στην υπεράσπιση των αδύνατων συμπολιτών μας. Αποκεντρώνουμε τις δομές αλληλεγγύης στην περιφέρεια του Δήμου μας και δημιουργούμε νέες δημοτικές δομές όπου είναι αναγκαίο. Βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολικά κτίρια, κοινωνικά ιατρεία,  ενίσχυση συσιτίων, ξενώνες αστέγων, κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικοί συνεταιρισμοί, εθελοντική ενισχυτική διδασκαλία σε κάθε δημοτική ενότητα.

Ωφείλουμε να παρέχουμε νομική υποστήριξη μέσω της νομικής υπηρεσίας του Δήμου στους Δημότες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δάνειά τους και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, ή αντιμετωπίζουν τη διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών.

Αρνούμαστε να συμμετέχει ο Δήμος στην είσπραξη ωφειλών του μέσω των πλειστηριασμών και συμπαραστεκόμαστε στα θύματα των πλειστηριασμών.

Αν και προχωρημένο δεν είναι ανέφικτο, να εξετάσουμε ακόμα και ένα ελάχιστο πλαφόν για τη δωρεάν παροχή πόσιμου νερού (που δεν παύει να είναι το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό και πρέπει όλοι να εχουν πρόσβαση σ’ αυτό, είτε έχουν χρήματα είτε όχι) και να παρέχουμε διευκολύνσεις για τα χρέη προς το Δήμο, σε αυτούς που αδυνατούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν.

Κι επειδή θα μας πουν ότι “αυτά δε γίνονται, γιατί αντιτίθενται στις νομικές υποχρεώσεις του Δήμου” τους απαντάμε ότι είμαστε διατεθιμένοι να έρθουμε απέναντι στο νόμο για παράβαση καθήκοντος, και μπορούμε να το κάνουμε αν μας στηρίξουν όλοι μας οι δημότες.

Δημοτικές Επιχειρήσεις, Οικονομική Πολιτική και Δημοτική περιουσία

Δεν θα αφήσουμε τις δημοτικές επιχειρήσεις να κλείσουν είτε από οικονομικούς λόγους είτε λόγω υποστελέχωσης προκειμένου να δοθούν οι υπηρεσίες αυτές σε ιδιώτες. Θα υπερασπιστούμε το προσωπικό τους από πιθανές διαθεσιμότητες ή απολύσεις. Συζητήσιμη είναι ακόμα και η κοινωνικοποίηση της ΔΕΥΑΧ αν χρειαστεί για να τη μετατρέψουμε σε εταιρεία λαϊκής βάσης, προκειμένου ο έλεγχος του νερού να παραμείνει στα χέρια των πολιτών, αν ο Δημος δεν μπορεί να την κρατήσει. Η ίδια πρόταση συζητείται σήμερα απο κάποιους φορείς και για το Αεροδρόμιο Χανίων.

Πέραν της οικονομικής πολιτικής που αυτονόητα στρέφεται σε άλλες προτεραιότητες, θα επανεξεταστεί η εισπρακτική πολιτική του Δήμου. Τα μνημόνια έχουν μετατρέψει τους ΟΤΑ σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Η διαχείριση των οικονομικών του Δήμου πρέπει να έχει τη βάση της στην ανταποδοτικότητα, που σημαίνει ότι κάθε περιοχή πρέπει να έχει τη συμμετοχή που της αναλογεί και κάθε  δημότης θα πρέπει να πληρώνει ανάλογα με τις δυνατότητές του   αλλά όλοι πρέπει να απολαμβάνουν την ίδια ποιότητα υπηρεσιών.

 Το ΤΑΙΠΕΔ επελαύνει σε κάθε επίπεδο της δημόσιας περιουσίας: από τις μεγάλες μας αναπτυξιακές υποδομές όπως το λιμάνι και το αεροδρόμιο, μέχρι οικόπεδα και συγκεκριμένα ακίνητα που ώφειλαν ως τώρα να έχουν αξιοποιήσει οι δημοτικές αρχές. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ως Δήμος την εκποίηση του λιμανιού και του αεροδρομίου μας κι αυτό δεν μεταφράζεται μόνο σε “ψηφίσματα” και “δηλώσεις αντίθεσης” αλλά με ενέργειες που κάνουν το Δήμο πρωτοστάτη όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών και κοινωνικών φορέων, όπως η προσφυγές στη δικαιοσύνη και η οργάνωση της τοπικής κοινωνίας σε συλλογικό μποϋκοτάζ των ψευτο-επενδυτών με τελικό στόχο την αποχώρησή τους. Κανένας λοιπόν επενδυτής δεν θα αρπάξει, κανένας πόρος δε θα βγει από δω χωρίς κοινωνικό έλεγχο και κέρδος για τους Χανιώτες.

Τοπικές δράσεις για την ανεργία

Αφορά τη συνολικότερη οπτική με την οποία βλέπει μια δημοτική αρχή τα πράγματα. Για παράδειγμα, το θέμα της στέγασης των 100 και πλέον φοιτητών του Πολυτεχνείου και των ΤΕΙ, με το οποίο η σημερινή δημοτική αρχή αρνήθηκε να ασχοληθεί ουσιαστικά, είναι ένα θέμα που αφορά την τοπική ανάπτυξη με την έννοια της αναβάθμισης μιας γειτονιάς, όπως του πρώην ΘΨΠΧ λόγω της έντονης φοιτητικής κίνησης και την τοπική οικονομία, λόγω της παραμονής νέων ανθρώπων -δυνάμει καταναλωτών- στην πόλη μας.

Η στροφή των δημοτικών μας πολιτικών προς τον άνθρωπο, σημαίνει ότι συνδυάζουμε τη λειτουργικότητα των αποφάσεών μας με την ντόπια επιχειρηματικότητα. Σημαίνει κάνουμε τις επιλογές εκείνες που θα ανοίξουν ευκαιρίες για απασχόληση, στρεφόμαστε στη στήριξη του πρωτογενή τομέα και τη σύνδεσή του με τον τουρισμό και τη μεταποίηση.

Σημαίνει για παράδειγμα, στήριξη του Καλλιτεχνικού χωριού Βερέκυνθος στο ΒΙΟΠΑ με ικανοποίηση των αναγκών του και ανάδειξή του ως εμπορικό και πολιτιστικό πόλο έλξης.

Κυρίαρχο έργο, η δημιουργία του δικτύου πολιτιστικών – φυσιολατρικών διαδρομών που θα ωφελήσουν κυρίως την ενδοχώρα του Δήμου μας, τις πιο υποβαθμισμένες τουριστικά και πολιτιστικά περιοχές οι οποίες όμως βρίθουν από φυσικά και δομημένα μνημεία, εγκαταλελειμένα και ανεκμετάλευτα. Η χαρτογράφησή και η σύνδεσή τους αλλά και η δημιουργία διαδρομών, επισκέψιμων από ξένους και ντόπιους θα δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης και αναβάθμισης σε περιοχές όπως ο ορεινός όγκος και ο κάμπος του Ακρωτηρίου, η περιοχή των Μουρνιών, του Βαρυπέτρου, των Τσικαλαριών και των Κεραμειών….όπου  επιχειρηματίες θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα του τουρισμού προσφέροντας θέσεις εργασίας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ