Η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς μας βρίσκει έντονα προβληματισμένους τόσο για την σημερινή κατάσταση στο ΤΕΙ Κρήτης όσο και για το μέλλον των φοιτητών, του προσωπικού αλλά και γενικότερα του ιδρύματος. Το Τ.Ε.Ι. Κρήτης είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος ΑΕΙ στην Κρήτη και ένα από τα σημαντικότερα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας, και έχει επιδείξει μία σταθερά ανοδική πορεία με αναγνωρισιμότητα σε εθνικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο.Με έδρα το Ηράκλειο και εγκαταστάσεις σε πέντε ακόμη πόλεις της Κρήτης δραστηριοποιείται επιστημονικά και τεχνολογικά στους τομείς της Υγείας και Πρόνοιας, του Μηχανικού, των Νέων Τεχνολογιών, της Γεωργίας, της Προστασίας του Περιβάλλοντος, της Διατροφής, της Οικονομίας και του Τουρισμού, αντικείμενα άμεσα συνδεδεμένα με την καθημερινή οικονομική δραστηριότητα στην Κρήτη.
Παρόλη τη αναγνωρισμένη συμβολή του Ιδρύματος στους παραπάνω τομείς αφενός μέσω των αποφοίτων του και αφετέρου μέσω των ερευνητικών/αναπτυξιακών δραστηριοτήτων του, τα τελευταία τρία χρόνια διαφαίνεται μια σταθερή τάση της πολιτείας για υποβάθμιση του ρόλου του όπως καταγράφεται μέσα από μια σειρά από σημαντικές παραμέτρους.
Οι αμείλικτοι αριθμοί των στατιστικών δεικτών από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και σήμερα δηλώνουν πώς:
Έχει προκληθεί 20% μείωση στο ήδη ελλιπές τακτικό εκπαιδευτικό προσωπικό. Η αναλογία των 12 καθηγητών ανά 1.000 φοιτητές στο ΤΕΙ Κρήτης υπολείπεται σημαντικότατα από κάθε διεθνές αποδεκτό πρότυπο.
Έχει προκληθεί μείωση 35% στο ήδη ελλιπές τεχνικό προσωπικό και η αναλογία των 2 μελών τεχνικού προσωπικού ανά 1.000 φοιτητές στο ΤΕΙ Κρήτης υπολείπεται επίσης σημαντικότατα από κάθε αντίστοιχο αποδεκτό διεθνές πρότυπο.
Έχει προκληθεί μείωση 30% στο ήδη ελλιπές διοικητικό προσωπικό. Συγκεκριμένα σήμερα υπηρετούν μόνο 145 διοικητικοί υπάλληλοι για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες 15.000 ενεργών φοιτητών σε έξι πόλεις. Την τελευταία πενταετία έχει διορισθεί μόνο ένας σε μόνιμη θέση διοικητικού προσωπικού και έχουν έρθει 3 μόνιμοι με μετάταξη, με αποτέλεσμα σήμερα το υπάρχον προσωπικό να είναι κατά 37% λιγότερο από το κατ’ ελάχιστο απαιτούμενο για μια τυπική λειτουργία του μηχανισμού του ΤΕΙ Κρήτης. Παράλληλα, το μισό προσωπικό είναι κατηγορίας ΙΔΑΧ, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα ένα διαρκή φόβο για κινητικότητα του.
Έχει προκληθεί μείωση 80% του προϋπολογισμού για έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, μείωση που αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να φτάσει του χρόνου το 96%, μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις σε προσωπικό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, παρόλο που λόγω του μικρού αριθμού των μελών του τακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού, το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό είναι απαραίτητο για την εκπαιδευτική διαδικασία.
Έχει προκληθεί μείωση 60% του ήδη χαμηλού τακτικού προϋπολογισμού του ιδρύματος. Τα διαθέσιμα για παράδειγμα κονδύλια για εργαστηριακά αναλώσιμα για την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά είναι μόλις 55.000,00 €, δηλαδή μόλις 3,6 € ανά ενεργό φοιτητή, και παράλληλα μας απαγορεύτηκε από το υπουργείο να αυξήσουμε το ποσό αυτό μέσω της χρήσης ταμειακών υπολοίπων προηγούμενων ετών, που με κόπο διαφυλάξαμε για αντίστοιχες καταστάσεις.
Η ελλιπής χρηματοδότηση στις δημόσιες επενδύσεις έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία συντήρησης και υποστήριξης ενός μεγάλου όγκου κτιρίων και εγκαταστάσεων.
Παράλληλα επισημαίνουμε και τα προβλήματα που δημιουργούνται από:
- Τον χειρισμό των ΤΕΙ από την πολιτεία, η οποία με κάθε ευκαιρία τα υποβαθμίζει είτε στην πράξη είτε σαν ιδέα. Ενδεικτική είναι η αποπροσανατολιστική αναφορά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στα ΑΕΙ περιλαμβάνονται τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ) που δείχνει την απαξίωση για τα ιδρύματα του τεχνολογικού τομέα και το μέλλον που πιθανώς τους επιφυλάσσεται.
- Την μειονεκτική μεταχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ σε σχέση με αυτό των Πανεπιστημίων, καθώς αν και για την εκλογή του απαιτούνται ισάξια προσόντα και υπάρχουν αντίστοιχες υποχρεώσεις με αυτά των πανεπιστημίων, το ωράριο του εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ είναι περίπου διπλάσιο από αυτό στα Πανεπιστήμια ενώ και ο μισθός του είναι μικρότερος.
- Ιδιαίτερα το σχέδιο Αθηνά που αγνόησε τις προτάσεις του ΤΕΙ Κρήτης με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην επιφέρει νοικοκύρεμα αλλά και να οδηγήσει στην αύξησης των αναγκών του ιδρύματος σε προσωπικό και χρηματοδότηση.
Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι εμφανής η σοβαρή έλλειψη στο ΤΕΙ Κρήτης σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση του με προσωπικό όλων των κατηγοριών, ενώ οποιαδήποτε απομάκρυνση προσωπικού θα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας του. Αντίστοιχα, η πολιτεία πρέπει να δώσει επιτέλους τα κατ’ ελάχιστον απαιτούμενα έτσι ώστε να μπορέσει το ίδρυμα μας να κάνει μια ουσιαστική εκπαίδευση, κάτι που έχει ανάγκη σήμερα η τοπική κοινωνία και η χώρα.
Παράλληλα, καλούμε τους αρμόδιους να ανοίξουν επιτέλους τα χαρτιά τους σε σχέση με το τι σχεδιάζουν για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης και ειδικά του τεχνολογικού τομέα, γιατί αφορά στα ταλέντα και στη δυναμική του τόπου μας.
Ακόμα και αν δεν απασχολεί την πολιτεία το μέλλον ενός τεχνολογικού ιδρύματος και του προσωπικού του, ας αναλογιστούν οι αρμόδιοι τους περίπου 15.000 ενεργούς φοιτητές μας (σε σύνολο σχεδόν 18.000 εγγεγραμμένων), τις οικογένειες τους αλλά και τους πολύ περισσότερους αποφοίτους μας που ήδη αγωνίζονται για μια θέση εργασίας και οποιαδήποτε υποβάθμιση των προσόντων τους θα τους προσθέσει ανυπέρβλητα εμπόδια στα ήδη υπάρχοντα.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος ΤΕΙ Κρήτης