Με αφορμή τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις αποκαλύψεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή για τις πυρκαγιές στη Χίο, από το Γραφείο του ευρωβουλευτή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Θλιβερή η χθεσινοβραδινή εικόνα της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τους υπουργούς της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει για «ανεξήγητη ολιγωρία» και αποκαλύπτει ότι είχε συμφωνηθεί στην κυβέρνηση, η ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης, κάτι το οποίο δεν έγινε με «αποκλειστικά υπεύθυνο γι αυτή τη δυσμενή εξέλιξη το Υπουργείο Ανάπτυξης» και χάθηκε η ευκαιρία να λάβει το νησί χρηματοδότηση.
Οι αποκαλύψεις του Νίκου Χουντή, όσο και οι αντιδράσεις που αυτές πυροδότησαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης, προκάλεσαν πανικό. Έφτασαν στο σημείο να επιχειρούν να διαψεύσουν και τον ίδιο τον Επίτροπο, ο οποίος μάταια περίμενε να δεχθεί ένα αίτημα δωρεάν χρηματοδότησης από την Ελλάδα, για την τεράστια καταστροφή της Χίου, για την οποία είχε ενημερωθεί και αυτός και όλη η ανθρωπότητα από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αίτημα όμως, το οποίο ποτέ δεν έφτασε στην Κομισιόν.
Το πιο σημαντικό όμως που αποκαλύφθηκε χθες από την ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση είναι ότι, το έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος της Χίου είναι έγκλημα κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Ομολογήθηκε ρητά, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, στις χθεσινές ανακοινώσεις που αντάλλαξαν οι κυβερνητικοί εταίροι ότι, το αίτημα για χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις πυρκαγιές του 2009 στην Αττική και την Εύβοια, που τότε απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «απορρίφθηκε λόγω ελλείψεων στους φακέλους των αιτήσεων»!!!
Όσο συνεχίζεται η συζήτηση γι αυτό το θέμα, αποκαλύπτεται η εικόνα μιας κυβέρνησης άβουλης, ανεύθυνης και ανίκανης. Η εικόνα μιας κυβέρνησης μπάχαλο».
Επισυνάπτουμε το έγγραφο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με ημερομηνία 17-10-2012 και αριθμό πρωτοκόλλου 545/2012, προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, με θέμα: «Ένταξη πυρόπληκτης περιοχής του Δήμου Χίου της Π.Ε. Χίου στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης», το οποίο συνοδεύει φάκελο με πλήρη στοιχεία, και τα οποία ποτέ δεν έφτασαν στην Κομισιόν. Χώρες που κατέθεσαν παρόμοιο αίτημα για τα δικά τους νησιά, με πολύ μικρότερες καταστροφές και πολύ λιγότερη τεκμηρίωση, έλαβαν δωρεάν χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ».