13.8 C
Chania
Monday, December 15, 2025

Από την αφρικανική σκόνη και τον καύσωνα στη …βαρυχειμωνιά του Οροπεδίου – Στο Τζερμιάδο Λασιθίου 4,8°C, η χαμηλότερη θερμοκρασία της χώρας

Ημερομηνία:

Σε τροχιά καιρικών αντιθέσεων μπαίνει η Κρήτη, με τον Μάιο να συνδυάζει χειμερινές πρωινές θερμοκρασίες στα ορεινά με καύσωνα-ρεκόρ στα πεδινά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Απόλυτη ψυχρή «πρωτιά» στο Τζερμιάδο

Παρά τις θερμές αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική και την επικείμενη κορύφωση του κύματος ζέστης με αφρικανική σκόνη, η Τετάρτη 21 Μαΐου ξεκίνησε με την ψυχρότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα να καταγράφεται στο Οροπέδιο Λασιθίου. Πιο συγκεκριμένα, ο μετεωρολογικός σταθμός στο Τζερμιάδο κατέγραψε μόλις 4,8°C, τιμή που τοποθέτησε το Λασίθι στην κορυφή των πιο ψυχρών περιοχών της χώρας, παρά τη γενικότερη θερμή τάση.

Όπως σημείωσε ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:

«Παρόλο που διανύουμε μια ζεστή εβδομάδα, οι χαμηλές θερμοκρασίες επιμένουν στα ορεινά οροπέδια της Κρήτης, με το σταθμό μας στο Τζερμιάδο να καταγράφει το πρωί της Τετάρτης τη χαμηλότερη θερμοκρασία της χώρας: 4,8°C».

Οι 8 χαμηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας:

  1. Τζερμιάδο Λασιθίου – 4,8°C

  2. Οχυρό Νευροκοπίου – 5,9°C

  3. Βλάστη Κοζάνης – 5,9°C

  4. Βωβούσα Ιωαννίνων – 6,2°C

  5. Καπέρνιση – Βούτυρο – 6,8°C

  6. Νεοχώρι Χαλκιδικής – 6,8°C

  7. Παρανέστι Δράμας – 6,9°C

  8. Μαυρολιθάρι Φωκίδας – 7,1°C

Σαββατοκύριακο με 41°C και σχεδόν μηδενική υγρασία

Η θερμοκρασία ωστόσο ανεβαίνει εντυπωσιακά από την Πέμπτη 22 Μαΐου, με τις μέγιστες τιμές να ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο της εποχής. Ειδικότερα:

  • Πέμπτη: έως 30°C

  • Παρασκευή: έως 32°C

  • Σάββατο 24 Μαΐου: αναμένονται έως και 41°C στα Χανιά, με σχετική υγρασία μόλις 7%, δημιουργώντας συνθήκες έντονης ξηρασίας και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα της περιόδου 2006–2023, η μέση θερμοκρασία Μαΐου στα Χανιά είναι 20,3°C. Οι φετινές καταγραφές, ωστόσο, ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο, πλησιάζοντας ακόμη και την ιστορικά υψηλότερη τιμή των 38,8°C που είχε σημειωθεί το 2010.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ