16.8 C
Chania
Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου, 2026

Απόπλους του USS Gerald R. Ford από τη Σούδα: Κλιμάκωση της αμερικανικής παρουσίας έναντι της Τεχεράνης | Φωτός

Ημερομηνία:

Το USS Gerald R. Ford, το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, απέπλευσε από τη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη το πρωί της 26ης Φεβρουαρίου 2026, σηματοδοτώντας μια κρίσιμη φάση στην ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανάπτυξη της υπερσύγχρονης μονάδας κρούσης στοχεύει στην άσκηση γεωπολιτικής πίεσης προς το Ιράν, σε μια περίοδο όπου οι ισορροπίες στην περιοχή παραμένουν εξαιρετικά εύθραυστες.

Η αναχώρηση του αεροπλανοφόρου ολοκλήρωσε μια ολιγοήμερη παραμονή στη ναυτική βάση της Κρήτης, όπου το πλοίο βρισκόταν ελλιμενισμένο από τις 23 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, καταγράφηκε έντονη δραστηριότητα αμερικανικών αεροσκαφών και λοιπών στρατιωτικών μέσων στις εγκαταστάσεις της Σούδας, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την επιχειρησιακή προετοιμασία της δύναμης κρούσης του «Ford».

Παρά το γεγονός ότι η παρουσία ενός τέτοιου μεγέθους πολεμικού πλοίου τραβά τα φώτα της δημοσιότητας, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα απέφυγε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της αποστολής, παραπέμποντας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στο Πεντάγωνο. Πάντως, αναφορές σε σειρά διεθνών ΜΜΕ σημείωναν σημαντικά προβλήματα στο αποχετευτικό σύστημα του αεροπλανοφόρου.

Η άφιξη και ο απόπλους του σκάφους εντάσσονται στη γενικότερη στρατηγική ενίσχυσης των αμερικανικών δυνάμεων, καθώς το USS Gerald R. Ford αναμένεται να ενωθεί με το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln και την ομάδα κρούσης του, η οποία βρίσκεται ήδη στην περιοχή από τον προηγούμενο μήνα.

Διπλωματικό παρασκήνιο και περιφερειακή ένταση

Ο απόπλους του αεροπλανοφόρου συνέπεσε χρονικά με την έναρξη ενός νέου γύρου έμμεσων συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν στη Γενεύη. Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται με τη μεσολάβηση του Υπουργού Εξωτερικών του Ομάν, εστιάζουν στο επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η Ουάσινγκτον και η Δύση εκφράζουν σταθερά φόβους ότι το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην κατασκευή ατομικού όπλου, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ιρανικής πλευράς.

Η στρατιωτική κινητοποίηση ακολουθεί μια περίοδο έντονης αντιπαράθεσης, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε διατάξει πλήγματα κατά του Ιράν το 2025. Ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα απειλήσει με νέα στρατιωτική δράση εάν η Τεχεράνη δεν προχωρήσει σε μια νέα συμφωνία για τα πυρηνικά της. Η ταυτόχρονη παρουσία δύο αεροπλανοφόρων στη Μέση Ανατολή αποτελεί σπάνιο γεγονός και υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς οι ΗΠΑ διαθέτουν πλέον στην περιοχή περισσότερα από δώδεκα πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων εννέα αντιτορπιλικών και τριών σκαφών μάχης.

Μια πλωτή πόλη 100.000 τόνων

Το USS Gerald R. Ford, το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία το 2017, αποτελεί το καμάρι της αμερικανικής ναυτικής τεχνολογίας. Με μήκος που αγγίζει τα 334 μέτρα και εκτόπισμα που υπερβαίνει τους 100.000 τόνους, το πλοίο μεταφέρει πλήρωμα περίπου 4.600 ναυτών και δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη.

Παρά την τεχνολογική του υπεροχή, το σκάφος δεν στερείται προκλήσεων. Σύμφωνα με αναφορές του αμερικανικού National Public Radio (NPR), το αεροπλανοφόρο αντιμετώπισε πρόσφατα τεχνικά ζητήματα στο αποχετευτικό του σύστημα, ένα πρόβλημα που έχει απασχολήσει τη διοίκηση του πλοίου κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών του.

Η περαιτέρω πορεία του «Ford» προς την Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να παρακολουθηθεί στενά, καθώς η παρουσία του λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας αλλά και ως μέσο πίεσης, την ώρα που η διπλωματία στη Γενεύη προσπαθεί να βρει διέξοδο από το αδιέξοδο των πυρηνικών.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Αθήνα ο Δήμαρχος Χανίων για το Λόφο Καστέλλι: Ζητά απόσυρση θέματος ξενοδοχείων από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων

Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης μετέβη εκτάκτως στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων. Ζητά απόσυρση θέματος ξενοδοχείων στον ιστορικό λόφο Καστέλλι.

Σεισμός στο Νταβός: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ λόγω Έπστιν

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF),...