16.8 C
Chania
Thursday, December 19, 2024

Απόψεις μεγάλων ανδρών για την Ελλάδα

Ημερομηνία:

Επιμέλεια:
Κανάκης Ι. Γερωνυμάκης

-Βίκτωρ Ουγκώ, συγγραφέας, 1802-1885, «Η Ελλάδα είναι η χώρα που έδωσε φώτα στον κόσμο».
-Πάπας Πίος ΙΒ’ 1876-1968, «… Οι ρίζες του Δυτικού πολιτισμού βρίσκονται στην  Ελλάδα».

-Χορχέ Μπόρχες Αργεντινός λογοτέχνης, 1899-1986 «… Όλοι οι πολίτες του κόσμου είναι λίγο Έλληνες…»

-Γεώργιος Μπερνάρ Σω, 1856-1950 «… Αν στην βιβλιοθήκη σου δεν έχεις τα βιβλία των αρχαίων Ελλήνων, είναι το σπίτι σου χωρίς φως…»

-Ιουλιανός αυτοκράτορας του βυζαντίου, 331-363, «… Ελλάδα μοναδική μου πατρίδα, αγία χώρα του πολιτισμού»

-Καρλ Γιάσπερ, 1883-1972, «… Ευρώπη είναι ο Όμηρος, ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης, ο Φειδίας, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Πλουτίνος…»

-Κικέρωνας, 106-43 π.χ. «Τίποτε πιο ανθρώπινο από την Ελλάδα, τίποτε  πιο θείο. Ο Σωκράτης εκατέβασε τη φιλοσοφία από τον ουρανό στη γη»

-Γουλιέλμος Μύλλερ, 1794-1827 «Χωρίς την ελευθερία τι θα ήταν η Ελλάδα; Και χωρίς την Ελλάδα τι θα ήταν ο κόσμος;»

-Παντίτ Νεχρού Ινδός διανοούμενος και πρόεδρος των Ινδιών, 1889-1964 «Η Ευρώπη είναι θυγατέρα της Ελλάδος»

-Τζίλμπερτ Μαράος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης 1866-1957 «Οι ιδέες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης έχουν βαθιά τις ρίζες τους στην ελληνική σκέψη».

-Ερρίκος Μύλλερ Αμερικανός Συγγραφέας, 1891-1980, «Η Ελλάδα με έκανε ελεύθερο και ολοκληρωμένο»

-Τίτος Λίβυος, 59 π.Χ. – 17 μ.Χ. «Ο Έλληνες είναι το άνθος με το άρωμα»

-Μελχιόρ Βογκιέ, Γάλλος ακαδημαϊκός, 1849-1910, «Οι Έλληνες έχουν το έμφυτο χάρισμα της αρμονίας, του κάλλους και της ομορφιάς»

-Φρειδερίκος Σαγκρέδο, Βάσκος καθηγητής γλωσσολογίας, πρόεδρος της  ελληνικής ακαδημίας στη Βασκανία της Ισπανίας. «Είμαστε Ευρωπαίοι από την ελληνική μας παιδεία και μόνο από αυτήν … Κράτη που δεν έτυχε να  είχαν συμμετοχή της ελληνικής παιδείας, όπως η Ινδία, η Κίνα και τα αφρικανικά κράτη, όλοι αυτοί αποτελούν τον λεγόμενο τρίτο κόσμο. Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε όλοι μας συγχρόνως «κι εγώ είμαι Έλληνας». Γι’ αυτό αναφωνώ Ελλάς για πάντα».

-Φραγκίσκος Βολταίρος, Γάλλος διανοούμενος, 1694-1778, «Η ελληνική γλώσσα έπρεπε να είναι διεθνής, ύστερα από την απελευθέρωση των Ελλήνων από τους Τούρκους».

-Γκαίτε Γερμανός διανοούμενος ποιητής, 1749-1832. «Μένω εκστατικός μπροστά στο όραμα της ελληνικής αρχαιότητας».

-Γκαίτε. «Όταν τέλειωσα το «Βέρθερο» και το «Φάουστ» πλησίασα την τράπεζα των Ελλήνων. Αν είχα γνωρίσει τα αριστουργήματα που έγραψαν εδώ και χιλιάδες χρόνια δεν θα έγραφα ούτε ένα στίχο».

-Δάσκαλε (ρώτησαν μια φορά οι μαθητές τον Γκαίτε) τι να διαβάσομε για να γίνομε σοφοί όπως εσύ;
-Τους Έλληνες κλασσικούς (απάντησε)

-Κι όταν τελειώσομε με τους Έλληνες; (ξαναρώτησαν)

-Να ξαναδιαβάσετε τους Έλληνες κλασσικούς (ξαναείπε)

-Γκαίτε, «Άκουσα σε όλες τις γλώσσες το ευαγγέλιο στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης, μα μόνο στην ελληνική γλώσσα αντήχησε σαν άστρο λαμπερό  στην ησυχία της νύχτας».

-Έλεν Κέλερ. Αμερικανή συγγραφέας, 1880-1968, «Αν είναι αλήθεια πως το βιολί είναι το τελειότερο από τα μουσικά όργανα, τότε η ελληνική γλώσσα είναι το βιολί της ανθρώπινης σκέψης»

-Ζακελίν Ντε Ρωμιγύ, σύγχρονη Γαλλίδα ακαδημαϊκός, 1913… που ζήτησε και έλαβε την ελληνική ιθαγένεια για να πεθάνει Ελληνίδα. Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει ελληνικά, γιατί η ελληνική γλώσσα  μας βοηθεί να καταλαβαίνομε τη δική μας γλώσσα».

-Αντρέ Μαλρώ Γάλλος συγγραφέας, 1901-1976. «Στην καρδιά του κάθε Ευρωπαίου υπάρχει μια κρυφή Ελλάδα».

-Φραγκίσκος Σατομπριάν 1768-1948. «Ελλάς αυτό το όνομα δε μπορεί κανείς να το προφέρει χωρίς συγκίνηση. Ότι και αν συμβεί εγώ θα πεθάνω Έλλην».

-Μπούτρος Γκάλι πρώην Γ. Γραμματέας του Ο.Η.Ε. «Σήμερο τα Ηνωμένα Έθνη καθοδηγούνται από το όραμα της Ελλάδος».

-Γκαίτε , Γερμανός ποιητής διανοούμενος. 1749-1832. «Οι Έλληνες είναι συγγενείς μου,  είναι οι δάσκαλοί μου. Ότι είναι η καρδιά και ο νους για το σώμα του ανθρώπου, είναι και οι Έλληνες για την ανθρωπότητα».

Μα και όταν εμεγαλούργησαν οι Έλληνες στρατιώτες στα βουνά της Αλβανίας το 1940-1941 πολλά θετικά εγράφτηκαν και πολλά ειπωθήκανε.

Ο Ημερήσιος Τηλέγραφος του Λονδίνου έγραφε το 1940:

-Το ελληνικό έθνος ανανέωσε την παλιά ιστορική δόξα του, σαν σημαιοφόρος της ελευθερίας και του πολιτισμού»,

-Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Άντονι Ήντεν  το 1940 έλεγε: Το φως της Ελλάδος, το φως του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας, το οποίον δεν έσβησε δια μέσου των αιώνων, φέγγει σήμερον λαμπρότερα παρά ποτέ. Έλληνες το αδάμαστο φρόνημά σας αποτελεί έμπνευση για μας»

-Ο Άγγλος στρατάρχης Γουέηβελ. Αρχιστράτηγος των δυνάμεων στη Μέση Ανατολή είπε: «Πρόθυμα αναγνωρίζομε ότι οι Έλληνες σύμμαχοί μας είναι οι πρώτοι που με τις υπέροχες νίκες τους στη Βόρειο Ήπειρο άνοιξαν το δρόμο και κατάφεραν αποφασιστικά πλήγματα στη φασιστική Ιταλία. Οι επιτυχίες τους δεν είχαν μονάχα τοπικό χαρακτήρα, μα επηρέασαν την όλη εξέλιξη του πολέμου».

-Την 21 Απριλίου 1941 γράφανε οι «Τάιμς» του Λονδίνου: «Το ελληνικό θάρρος είναι ένα από τα λαμπρότερα φώτα του πολέμου αυτού. Δεν ήταν ευκολότερο για τους Έλληνες ν’ αποφασίσουν να πολεμήσουν από όσο ήταν σε άλλους λαούς».

-Στις 12 του Μαΐου 1941 η «Χέραλντ Τριμπιούν» της Νέας Υόρκης έγραφε: «Η δόξα της Ελλάδος ουδέποτε θα λησμονηθεί, εφόσον ζουν ελεύθεροι άνθρωποι»

-Ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Μόσχας την 27η Απριλίου 1942 έλεγε: «Επολεμήσατε άοπλοι εναντίον πάνοπλων και ενικήσατε. Επολεμήσατε μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν ήταν δυνατό να γίνει διαφορετικά γιατί είστε Έλληνες. Σαν Ρώσοι, σαν άνθρωποι, εκερδίσαμε χάρη στη θυσία σας χρόνο για να αμυνθούμε. Σας ευγνωμονούμε»

-Στις 28 Οκτωβρίου 1942 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ είπε: «Η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσομε όλοι μέχρις ότου οι σφετεριστές της ελευθερίας οπουδήποτε γης και αν βρίσκονται υποστούν τη δίκαιη καταδίκη τους»

– Ο Ούινστον Τσόρτσιλ, πρωθυπουργός της Αγγλίας είπε στις 28-5-1944: «Μέσα στα πολλά παραδείγματα ηρωισμού, που σημειώθηκαν κατά τον παρόντα πόλεμο, σπάνια θα βρει κανείς ευγενέστερες πράξεις, σαν αυτές που έχουν επιτελεσθεί στην Ελλάδα για την υπεράσπιση των αρχών της ελευθερίας»

– Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Λονδίνου (BBC) στις 23 Απριλίου 1944 είπε «Ο ηρωισμός με τον οποίο η μικρή Ελλάδα αντιμετώπισε τους μεγάλους κινδύνους θα περάσει στους θρύλους και τα τραγούδια των ελευθέρων λαών όλου του κόσμου».

-Όταν καταλάβανε οι Ρωμαίοι την Ελλάδα ο Οράτιος είπε: «Νικήσαμε την Ελλάδα με τα όπλα, μα η Ελλάδα μας νίκησε με τον πολιτισμό της».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κανάκης Γερωνυμάκης
Γεννήθηκε στην κοινότητα Ασφένδου στις 31 Δεκεμβρίου 1926 και διετέλεσε για πολλά χρόνια γραμματέας της κοινότητας. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων μέσω των οποίων μαθαίνουμε τα ήθη και τα έθιμα όχι μόνον των Σφακιών αλλά όλης της Κρήτης. Έργα του "Κοινότης Ασφένδου Σφακίων", "Περιπλοκάδια", "η Κρήτη στο πρόσφατο παρελθόν", "Σφακιανή Λαογραφία" κ.α. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του "Περιπλοκάδια" με Α΄έπαινο και το βιβλίο του "Μαντιναδοποιημένες παροιμίες τση Κρήτης" απέσπασε το Β΄έπαινο. | Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου θα βρείτε εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: Το “σκοτεινό” παρελθόν του άνδρα που σκότωσε με το ΙΧ του την 36χρονη

Σοκ έχει προκαλέσει η δολοφονία της 36χρονης γυναίκας που σημειώθηκε...

Εκλογές στον Μελισσοκομικό Σύλλογο ν.Χανίων

Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Χανίων η "Μέλισσα" ανακοινώνει τη διεξαγωγή εκλογών,...

Το ΜΑΙΧ Ενισχύει τις Συνεργασίες του με Επιτυχή Υλοποίηση του Προγράμματος Erasmus+ για το 2025

Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) συνεχίζει και φέτος...