18.8 C
Chania
Wednesday, December 10, 2025

Αριστομένης Συγγελάκης: Οι γερμανικές οφειλές είναι ένα τετράπτυχο που δεν κατατεμαχίζεται

Ημερομηνία:

Θετική χαρακτήρισε την αναφορά της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στον Γερμανό Καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, ο Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών κ. Αριστομένης Συγγελάκης σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και στη Ρένα Σημειαντωνάκη.

Ο κ. Συγγελάκης υπογράμμισε ότι θα έπρεπε όλες οι κυβερνήσεις να θέτουν επίσημα και θεσμικά το αίτημα σε όλες τις επίσημες συναντήσεις Ελλήνων και Γερμανών αξιωματούχων, κάτι που γινόταν μέχρι τις αρχές του 2000 και μετά “ατόνησε”.

Ευχήθηκε η αρχή που έκανε πρόσφατα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο ζήτημα να συνεχιστεί, παρατήρησε ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο του Γερμανού Καγκελαρίου, έκανε αναφορά μόνο στο θέμα του κατοχικού δανείου.

“Οι γερμανικές οφειλές είναι ένα τετράπτυχο που ανέδειξε το Συμβούλιο διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και το υιοθέτησε το ελληνικό κράτος με το πόρισμα της Βουλής στις 17 Απριλίου 2019. Ο ελληνικό κράτος διεκδικεί με βάση το τετράπτυχο: αποζημιώσεις στα θύματα, επανορθώσεις στο κράτος, έντοκη επιστροφή του κατοχικού δανείου και επιστροφή – επαναπατρισμός αρχαιολογικών και πολιτιστικών θησαυρών”, τόνισε ο κ. Συγγελάκης.

Αυτό είναι ένα αδιαίρετο τετράπτυχο που δεν κατατεμαχίζεται και όποιος το κάνει βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα.

Ο κ. Συγγελάκης αναφέρθηκε και στη σύσταση Ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Αριστομένη Συγγελάκη:

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλπάζουν τα φέσια του Δημοσίου – Καταχρεωμένα τα νοσοκομεία σε προμηθευτές

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου δείχνουν να παίρνουν ξανά ανησυχητική τροπή, καθώς οι...