15.8 C
Chania
Friday, December 19, 2025

Ατομική επιχείρηση στην Ελλάδα με εισόδημα 14.000 ρυρώ πληρώνει φόρο 7.380 ευρώ, στην Αγγλία πληρώνει 0

Ημερομηνία:

Ο Παναγιώτης Αποστολόπουλος Πέρρος, Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, με ανάρτησή του περιγράφει τη ζοφερή πραγματικότητα για έναν μικρομεσαίο επιχειρηματία στην Ελλάδα του Μητσοτάκη.

Γράφει πιο συγκεκριμένα, συγκρίνοντας τους φόρους που πληρώνει σε σχέση με αυτούς που πληρώνει ένας αντίστοιχος επιχειρηματίας στην Αγγλία:

Μια ατομική επιχείρηση, ένας ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελλάδα με εισόδημα 14.000€ το χρόνο πληρώνει:

Φόρο εισοδήματος: 1.780€

Προκαταβολή φόρου: 890€

Ασφαλιστικές εισφορές: 2.760€

Τέλος επιτηδεύματος: 650€

Αμοιβή λογιστή: 1.200€

Τέλη ΓΕΜΗ και επιμελητηρίου: 100€

Συνολικό ποσό: 1.780 + 890 + 2.760 + 650 + 1.200 + 100 = 7.380

———————————————-

Στην Αγγλία, ένας ελεύθερος επαγγελματίας / ατομική επιχείρηση με εισόδημα 14.000€ πληρώνει:

Φόρο εισοδήματος: 0

Ασφαλιστικές εισφορές: 0

Στην Αγγλία, από το 2023 και μετά, όσοι έχουν καθαρό εισόδημα έως 12.570 λίρες, δεν πληρώνουν τίποτα υποχρεωτικά, ούτε στο ασφαλιστικό τους ταμείο.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ρεθύμνου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών – Κοινός αγώνας εργατών για μία ζωή με δικαιώματα

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ρεθύμνου τιμά την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, καλώντας...

Συνέντευξη Μαρίας Καρυστιανού: «Πάμε προς νέο κόμμα»

Στη συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΙTV...

Ξεκινούν οι πληρωμές των συντάξεων – Πόσο και ποιοι κερδίζουν από τις αυξήσεις

Από σήμερα, Παρασκευή (19/12), ξεκινούν οι πληρωμές των συντάξεων Ιανουαρίου...

Χριστούγεννα με «λογαριασμό» Michelin: Έως και 20% ακριβότερο το φετινό γιορτινό τραπέζι

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τα Χριστούγεννα και η ακρίβεια στα τρόφιμα εξελίσσεται στον...