Νεότερη ενημέρωση σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων της Όμικρον στην Ελλάδα.
Τα κρούσματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους, όπως είπε, αλλά ούτε έχουν όλα να κάνουν με άτομα που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ προειδοποίησε πως το επόμενο διάστημα θα δούμε περαιτέρω αύξηση των περιστατικών, ενώ συμπέρανε πως η νέα μετάλλαξη κυκλοφορεί πλέον μεταξύ μας.
Σκοπός είναι, όπως εξήγησε, να καθυστερήσουμε την Όμικρον και να προλάβουμε να εμβολιαστούμε.
«Καμπανάκι» για τα παιδιά
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα περιστατικά COVID που εντοπίζονται στη χώρα, σημειώνοντας πως το 25% με 30% αυτών αφορά παιδιά.
Μελέτες δείχνουν ότι η πανδημία επηρεάζει τα παιδιά και προκαλεί κατάθλιψη, άγχος και έχει παρατηρηθεί ότι μειώνει το προσδόκιμο ζωής των παιδιών μας, τόνισε σε άλλο σημείο.
Τα συμπτώματα της Όμικρον
Στο ίδιο συνέδριο, που γίνεται υπό τον συντονισμού του Σωτήρη Τσιόδρα, συμμετείχε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος ενημέρωσε πως έχουν αλλάξει τα συμπτώματα της COVID-19.
Το αρχικό στέλεχος προκαλούσε πυρετό, ξηρό βήχα, μεγάλη κόπωση, ανοσμία και αγευσία και σε ένα ποσοστό γαστρεντερικές διαταραχές.
Με τη μετάλλαξη Δέλτα άλλαξαν, όμως, τα πράγματα και κυριάρχησαν συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος και η καταρροή. Οι εμβολιασμένοι, δε, σταμάτησαν να εμφανίζουν βήμα και πυρετό ενώ έχουν καταρροή, πονοκέφαλο, φτερνίσματα αλλά και απότομο μπούκωμα.
Όσον αφορά στην Όμικρον, τα στοιχεία από τη Βρετανία δείχνουν πως προκαλεί πονοκέφαλο, καταρροή, πονόλαιμο και κόπωση.
Το πιο συχνό ερώτημα είναι «γρίπη ή COVID» είπε και τόνισε πως δεν γνωρίζει την απάντηση, αλλά ζήτησε σε όσους παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα –ειδικά τις μέρες των γιορτών– να κάνουν τεστ.