11.8 C
Chania
Monday, December 15, 2025

Αυτές είναι οι καλύτερες φωτογραφίες αστρονομίας για το 2023 – Από λαμπερούς γαλαξίες μέχρι φλογερούς ήλιους

Ημερομηνία:

Πάνω από 4.000 συμμετοχές από 64 χώρες προσέλκυσε ο φετινός διαγωνισμός φωτογραφίας αστρονομίας «Astronomy Photographer of the Year 2023» του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Γκρίνουιτς.

Από αστραφτερά αστέρια και λαμπερούς γαλαξίες μέχρι φλογερούς ήλιους και ασημένια φεγγάρια, ο διαγωνισμός προσέλκυσε εντυπωσιακές φωτογραφίες σε κατηγορίες όπως Γαλαξίες, Σελήνη, Ήλιος, Άνθρωποι και Διάστημα, Πλανήτες, Κομήτες και Αστεροειδείς, Ουράνια τοπία και Αστέρια και Νεφελώματα.

Μια ομάδα ερασιτεχνών αστρονόμων κέρδισε το κορυφαίο βραβείο, με μια εξαιρετική φωτογραφία που απεικονίζει την Ανδρομέδα, τον πλησιέστερο σε μας γιγάντιο σπειροειδή γαλαξία. Δόθηκαν επίσης βραβεία για την Καινοτομία στην Εικόνα καθώς και σε νέους φωτογράφους.

Δείτε τις φωτογραφίες που βραβεύτηκαν για το 2023 αλλά και πολλές ακόμα που εντυπωσίασαν:

“Andromeda, Unexpected”, Marcel Drechsler, Xavier Strottner, Yann Sainty

“The Running Chicken Nebula”, Runwei Xu & Binyu Wang

“Close Encounters of the Haslingden Kind”, Katie McGuinness

“Grand Cosmic Fireworks”, Angel An

New Class of Galactic Nebulae Around the Star YY Hya, Marcel Drechsler

Zeila, Vikas Chander

A Sun Question, Eduardo Schaberger Poupeau

Sh2-132: Blinded by the Light, Aaron Wilhelm

Black Echo, John White

Mars-set, Ethan Chappel

Dark Star, Peter Ward

Noctilucent Night, Peter Hoszang

A Visit to Tycho, Andrew McCarthy

Circle of Light, Andreas Ettl

LDN 1448 et al, Anthony Quintile

The Dark Wolf – Fenrir, James Baguley

Celestial Equator Above First World War Trench Memorial, Louis Leroux-Gere

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ