Πολλά και ενδιαφέροντα σημεία περιείχε η ομιλία της βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλιας Βαγιωνάκη, στη θυελλώδη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις συχνότητες που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 24 Οκτώβρη.
Η κα Βαγιωνάκη στάθηκε τόσο στις «πρωτοφανείς διευκολύνσεις» που απήλαυσε η ψηφιακή πλατφόρμα DIGEA κατά το παρελθόν, όσο και για τις δυνατότητες που ανοίγονται – ιδίως για τους Περιφερειακούς Σταθμούς – με τη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας της ΕΡΤ.
Παράλληλα, η κα Βαγιωνάκη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μελλοντικό ιδιοκτησιακό καθεστώς Περιφερειακών σταθμών και στους σταθμούς των ΟΤΑ, ενώ έδωσε σημαντικά στοιχεία στη δημοσιότητα.
Διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτησή της στην ολομέλεια:
H επιδίωξη μας να βάλουμε τάξη στο άναρχο τοπίο των συχνοτήτων, αφού αυτές αποτελούν δημόσιο αγαθό, ξέραμε από την αρχή πως θα συναντούσε πολλά και ισχυρά εμπόδια.
Όπως επίσης ξέραμε πως θα προκαλούσε την οργή ενός εξαιρετικά ισχυρού συστήματος που επί δεκαετίες κυριολεκτικά «ασέλγησε» στο χώρο των συχνοτήτων, με μηδενικό έλεγχο και δίχως καθόλου όρια.
Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση σε καμία στιγμή δεν ξέφυγε από το στόχο, σε καμία στιγμή δεν παρουσίασε σημάδια ρεβανσισμού ή εκδικητικότητας – ακόμα και μετά την επανεκλογή της – παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ επιδόθηκαν σε μια άνευ προηγουμένη πολεμική απέναντι της, τόσο κατά τη διάρκεια του Δημοψηφίσματος, όσο και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου.
Αντίθετα επιδιώκουμε ανοιχτό διάλογο και παρουσιαζόμαστε με διάθεση ευρέων συναινέσεων. Προσοχή όμως, όχι για να ανακατέψουμε την τράπουλα, αλλά στην κατεύθυνση μιας ρεαλιστικής προσέγγισης του ζητήματος της διαχείρισης των συχνοτήτων.
Έτσι όπως απαιτεί άλλωστε και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία από εμάς. Να διασφαλίσουμε τις ρυθμιστικές συνθήκες που είναι απαραίτητες προκειμένου να λειτουργήσει ο χώρος των τηλεπικοινωνιών – για πρώτη φορά στη χώρα μας – με διαφανή, αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο.
Κι αν την ενορχηστρωμένη αντίδραση του συστήματος, λίγο πολύ περιμέναμε να την ενισχύσουν τα κόμματα του παλιού δικομματισμού, αυτό που δεν περιμέναμε ήταν η αντίδραση άλλων δυνάμεων που παρουσιάζονται ως θεματοφύλακες της μάχης κατά της διαπλοκής.
Διότι είναι θεμιτή η κριτική, είναι θεμιτή η επιφύλαξη που μπορεί ο οποιοσδήποτε να εκφράσει για την ποιότητα και την ποσότητα των αδειοδοτημένων καναλιών της επόμενης μέρας, είναι θεμιτή η αγωνία να μην επανέλθουν στα πράγματα οι ίδιοι ή παρόμοιοι «παίχτες» με τους προηγούμενους,
Αλλά από το να φοβάσαι δήθεν τη «νέα διαπλοκή» των καναλιών… έως το σημείο να υπερασπίζεσαι την παλιά, υπάρχει τεράστια διαφορά.
Κι αυτή η ρητορική βολεύει εξαιρετικά τους παλιούς mediaρχες που μέχρι σήμερα παρέμεναν αλώβητοι και απόλυτα κυρίαρχοι κατέχοντας – με τις… ευλογίες της πρώην Κυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου – και τις δημόσιες συχνότητες και το μονοπώλιο της διανομής και το περιεχόμενο του ψηφιακού σήματος και τη θεσμική δυνατότητα να ξεπερνούν κάθε εμπόδιο.
Κι όλα αυτά μέσω της Digea, που κατάφερε να ελέγξει σε απόλυτο βαθμό το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας.
Να μιλήσουμε για τον υποτιθέμενο «πλειοδοτικό» διαγωνισμό για τις συχνότητες; Στον οποίο ουσιαστικά δεν είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει κανείς άλλος λόγω των φωτογραφικών προδιαγραφών;
Την ίδια στιγμή μάλιστα, που υπήρχε η «διευκόλυνση» αν είναι μόνον ένας ο συμμετέχων, να μην ακυρώνεται ο διαγωνισμός! Τέτοιος όρος δεν έχει υπάρξει ποτέ σε διαγωνισμούς δημοσίου!
Να μιλήσουμε για το τίμημα; 18,3 εκατ ευρώ για 15ετή εκμετάλλευση. Κάντε σύγκριση με την αντίστοιχη δημοπρασία για την ίδια περιοχή συχνοτήτων, που παραχωρήθηκε έναντι 309 εκατ. ευρώ, στις 3 εταιρείες κινητής για ανάλογη χρονική περίοδο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Να μιλήσουμε για την πληθυσμιακή κάλυψη; Όταν λίγους μήνες πριν μπει στο παιχνίδι η Digea, εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία μείωνε από 98% σε 95% την υποχρέωση πληθυσμιακής κάλυψης.
Και το πιο σημαντικό; Αυτό το 95% αφήνει ένα 5% χωρίς σήμα, 5% που μεταφράζεται σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά, αφού αφορά δυσπρόσιτες και ακριτικές περιοχές.
Σας δίνω ένα παράδειγμα: Στο Βόρειο Αιγαίο η κάλυψη φτάνει περίπου το 83% του πληθυσμού, πράγμα που σημαίνει ότι 1 στους 5 δεν βλέπει τηλεόραση.
Θα μου πείτε: αυτό μπορεί να λυθεί. Φυσικά! Και γι’ αυτό είχε μεριμνήσει η Digea αφού το κόστος για την κάλυψη του υπόλοιπου 5% που έμεινε χωρίς σήμα, βάση της συμφωνίας μεταφέρεται στους ΟΤΑ που δεν έχουν σήμα, δηλαδή στους πολίτες αυτών των περιοχών!
Αλλά και το μαύρο στην ΕΡΤ έχει άμεση σχέση και με τη δυνατότητα της DIGEA να παίζει μόνη της, αφού σε αυτό το τοπίο θα ήταν αδύνατο να υπάρξει άλλη ανταγωνιστική πλατφόρμα.
Η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας της ΕΡΤ, θα μπορέσει να καλύψει αυτές τις περιοχές που ξεχάστηκαν από τη DIGEA – και είναι πατριωτικό μας καθήκον να πράξουμε κάτι τέτοιο.
Παράλληλα, θα αποτελέσει την εναλλακτική δυνατότητα για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς που εγκλωβίστηκαν στην πανάκριβο μονοπώλιο της ιδιωτικής DIGEA.
Και πριν κλείσω επιτρέψτε μου 2 παρατηρήσεις:
Πρώτον. Κάτι που ειπώθηκε και στη συζήτηση των επιτροπών:
Θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια, έτσι ώστε όλοι όσοι αιτούνται άδεια τοπικής εμβέλειας, να ελέγχονται για το εάν συμμετέχουν ταυτόχρονα και σε άλλους διαγωνισμούς τοπικής εμβέλειας.
Έλεγχος θα πρέπει να υπάρχει επίσης στο ενδεχόμενο να έχουν εταιρική ή συμμετοχική σχέση με άλλα σχήματα που ζητούν αντίστοιχες άδειες για άλλες περιοχές.
Δεύτερον: Έχω την άποψη πως οι σταθμοί των ΟΤΑ δεν πρέπει και δε μπορούν να αντιμετωπίζονται με το ίδιο πολιτικό, θεσμικό και νομικό πλαίσιο με τους υπόλοιπους.
Αντίθετα θα πρέπει να τύχουν ειδικής μεταχείρισης, κατάλληλα διαμορφωμένης προκειμένου να μπορούν να λειτουργήσουν με αποτελεσματικότητα.
Όπως επίσης, πρέπει να ενθαρρυνθούν συνεταιριστικά σχήματα με κίνητρα και διευκολύνσεις.
Αγαπητοί συνάδελφοι: Όλα όσα περιέγραψα δεν συνέβησαν την περίοδο του μεταπολιτευτικού ΠΑΡΤΥ.
Όλα αυτά έγιναν στην Μνημονιακή Ελλάδα. Και κάποιοι ακόμα και σήμερα κάνουν λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού. Που αποσκοπεί λοιπόν η επιθετική ρητορική απέναντι στο νομοσχέδιο;
Στο να μην θεσπιστούν αυστηρά κριτήρια, περιορισμοί, προδιαγραφές & έλεγχος για την προέλευση των κεφαλαίων των ΜΜΕ, τον αριθμό των εργαζομένων τους, τον αριθμό και το κόστος των αδειών;
Στο να μην αποκτήσουμε επιτέλους υγιείς επιχειρήσεις, εναρμονισμένες με τις αντοχές και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας;
Αν κάποιοι επιθυμούν να δώσουν το «φιλί της ζωής» σε αυτό το σύστημα, που μόνο ένα μικρό μέρος των δραστηριοτήτων του κατάφερα να περιγράψω, θα μας βρουν απέναντι.
Απέναντι και αποφασισμένους να προχωρήσουμε. Και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του..
Δείτε σε βίντεο ολόκληρη την ομιλία:
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=DHPpA8ggOL0&feature=youtu.be”]