Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν διεξαγάγει περισσότερες από 8.600 αναζητήσεις αναγνώρισης προσώπων σε νεκρούς ή συλληφθέντες Ρώσους στρατιώτες κατά τη διάρκεια των 50 ημερών από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας, χρησιμοποιώντας τις σαρώσεις για την αναγνώριση σωμάτων και την επαφή με εκατοντάδες οικογένειές τους, σε μία από τις πιο τρομακτικές εφαρμογές της τεχνολογίας μέχρι σήμερα.
Η Ουκρανική IT Army, μια εθελοντική δύναμη χάκερ και ακτιβιστών που λαμβάνει κατευθύνσεις από την ουκρανική κυβέρνηση, αναφέρει ότι χρησιμοποίησε αυτές τις αναγνωρίσεις για να ενημερώσει τις οικογένειες για τους θανάτους 582 Ρώσων, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής φωτογραφιών από τα εγκαταλελειμμένα πτώματα.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν τη χρήση του λογισμικού σάρωσης προσώπου από την αμερικανική τεχνολογική εταιρεία Clearview AI ως μια σκληρή αλλά αποτελεσματική μέθοδο για τη διεγέρση της διαμαρτυρίας εντός της Ρωσίας, τη διακοπή των άλλων μαχητών και την επιτάχυνση της λήξης ενός καταστροφικού πολέμου.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές στρατιωτικών και τεχνολογιών ανησυχούν ότι η στρατηγική θα μπορούσε να έχει αντίθετα αποτελέσματα, εξάπτοντας την οργή για μια εκστρατεία-σοκ που απευθύνεται σε μητέρες που μπορεί να βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά από τους οδηγούς του πολεμικού μηχανισμού του Κρεμλίνου.
Η αλληλεγγύη της Δύσης προς την Ουκρανία καθιστά δελεαστική την υποστήριξη μιας τόσο ριζοσπαστικής πράξης που σχεδιάζεται για να εκμεταλλευτεί την οικογενειακή θλίψη, είπε η Stephanie Hare, μια ερευνήτρια παρακολούθησης στο Λονδίνο. Ωστόσο, η επαφή με τις γονείς των στρατιωτών, κατά τη γνώμη της, αποτελεί “κλασικό ψυχολογικό πόλεμο” και θα μπορούσε να θέσει ένα επικίνδυνο νέο πρότυπο για μελλοντικές συγκρούσεις.
“Εάν ήταν Ρώσοι στρατιώτες που το έκαναν αυτό με Ουκρανές μητέρες, ίσως να λέγαμε: ‘Ω, Θεέ μου, αυτό είναι βάρβαρο'”, είπε. “Και πραγματικά λειτουργεί; Ή τους κάνει να πουν: ‘Κοίτα αυτούς τους ανόμους, σκληρούς Ουκρανούς που το κάνουν αυτό στα αγόρια μας;'”
Ο επικεφαλής της Clearview AI, Hoan Ton-That, είπε στην Washington Post ότι πάνω από 340 αξιωματούχοι από πέντε ουκρανικά κυβερνητικά όργανα μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο της για να πραγματοποιήσουν αναζητήσεις προσώπων μέσω της αναγνώρισης προσώπου όποτε το επιθυμούν, χωρίς καμία χρέωση.
Υπάλληλοι της Clearview πραγματοποιούν τώρα εβδομαδιαίες, και μερικές φορές καθημερινές, κλήσεις εκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας Zoom με νέους αστυνομικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους που επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση. Ο Ton-That περιέγραψε πολλές “στιγμές ως εντυπωσιακές'” καθώς οι Ουκρανοί παρατηρούσαν πόσα δεδομένα – συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών οικογένειας, αναρτήσεων στα κοινωνικά μέσα και λεπτομερειών σχέσεων – μπορούσαν να συγκεντρώσουν από μία μόνο σάρωση.
Μερικοί από αυτούς χρησιμοποιούν την εφαρμογή κινητού της Clearview για να σαρώσουν πρόσωπα ενώ βρίσκονται στο πεδίο της μάχης, είπε. Άλλοι έχουν συνδεθεί για εκπαίδευση ενώ βρίσκονται σε έλεγχο κυκλοφορίας ή εκτός περιπολίας, με τον νυχτερινό ουρανό ορατό πίσω από τα πρόσωπά τους.
“Είναι τόσο ενθουσιώδεις,” είπε ο Ton-That. “Η ενέργειά τους είναι πραγματικά υψηλή. Λένε ότι θα νικήσουν, σε κάθε κλήση.”
Η εταιρεία, είπε ο Ton-That, προσέφερε για πρώτη φορά τις υπηρεσίες της τον προηγούμενο μήνα στο Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, αφού είδε ρωσική προπαγάνδα που ισχυρίζονταν ότι οι στρατιώτες που συνελήφθησαν εκεί ήταν ηθοποιοί ή απατεώνες.
Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε κυρίως από αστυνομικούς και ομοσπονδιακούς ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δουν εάν μια φωτογραφία ενός ύποπτου ή μάρτυρα ταίριαζε με κάποια άλλη στη βάση δεδομένων τους που αποτελείται από 20 δισεκατομμύρια εικόνες που λαμβάνονται από τα κοινωνικά μέσα και το δημόσιο διαδίκτυο.
Ωστόσο, περίπου το 10% της βάσης δεδομένων προέρχεται από το μεγαλύτερο ρωσικό κοινωνικό δίκτυο, το VKontakte, γνωστό ως VK, καθιστώντας το ένα πιθανότατα χρήσιμο εργαλείο για σάρωση στο πεδίο της μάχης, είπε ο Ton-That.
Η Clearview μοιράστηκε με την Washington Post ηλεκτρονικά μηνύματα από τρεις ουκρανικές υπηρεσίες – την Εθνική Αστυνομία, το Υπουργείο Άμυνας και μια τρίτη υπηρεσία που ζήτησε από την εταιρεία να παραμείνει εμπιστευτική – επιβεβαιώνοντας ότι το λογισμικό χρησιμοποιείται. Οι αξιωματούχοι σε αυτές τις υπηρεσίες και το IT Army αρνήθηκαν να σχολιάσουν περαιτέρω ή δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα για σχόλια. Η Clearview αρνήθηκε να αναγνωρίσει δύο άλλες ουκρανικές υπηρεσίες που είπε ότι χρησιμοποιούν επί του παρόντος το λογισμικό της.
Σε ηλεκτρονικά μηνύματα που μοιράστηκε η Clearview με την Washington Post, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας είπε ότι είχαν δοκιμάσει το Clearview σαρώνοντας φωτογραφίες των προσώπων νεκρών στρατιωτών και ήταν «ευχάριστα έκπληκτοι» όταν το εργαλείο επέστρεφε συνδέσμους προς τους λογαριασμούς των Ρώσων στο VK και Instagram.
Με την ενθάρρυνση του στρατού, άλλες υπηρεσίες δοκίμασαν επίσης την τεχνολογία, είπε ο Ton-That. Ένας αξιωματούχος της Εθνικής Αστυνομίας είπε σε ηλεκτρονικά μηνύματα που μοιράστηκαν με την Washington Post ότι ο οργανισμός σάρωσε το πρόσωπο ενός αναγνωρισμένου σώματος που βρέθηκε στο Χάρκοβο με το κεφάλι κατεστραμμένο και οδηγήθηκε στο προφίλ VK ενός 32χρονου άνδρα που είχε φωτογραφηθεί με υποστηρικτές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Χάρκοβο, μιας σεπαρατιστικής ομάδας.
Οι ουκρανικές υπηρεσίες, είπε ο Ton-That, χρησιμοποίησαν την εφαρμογή για να επιβεβαιώσουν τις ταυτότητες των ανθρώπων στα στρατιωτικά σημεία ελέγχου και για να ελέγξουν εάν ένας Ουκρανός είναι πιθανός ρώσος παρασκευαστής ή σαμποτέρ. Υποστήριξε ότι το σύστημα θα μπορούσε να αποτρέψει τους ρώσους στρατιώτες από το να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου, φοβούμενοι την ταυτοποίηση, και είπε ότι οι Ουκρανοί εξετάζουν τη χρήση του εργαλείου για την επαλήθευση των ταυτοτήτων των ουκρανικών προσφύγων και των οικοδεσποτών τους καθώς διαφεύγουν για ασφάλεια.
Ωστόσο, η στρατηγική των αξιωματούχων να ενημερώνουν τις οικογένειες για το θάνατο των αγαπημένων τους έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να προκαλέσει θυμό στους ίδιους τους Ρώσους που είχαν ελπίσει να πείσουν. Ένας εθνικής ασφάλειας ειδικός είπε ότι άλλες ουκρανικές ενέργειες – διεξαγωγή συνεντεύξεων Τύπου με συλληφθέντες ρώσους στρατιώτες και ανάρτηση στα κοινωνικά μέσα φωτογραφίες και βίντεο με αιχμαλώτους πολέμου – αντιλαμβάνονται μέσα στη Ρωσία όχι ως μια ευπρόσδεκτη έκθεση στην αλήθεια αλλά ως μια ταπείνωση από τον εχθρό.
Ένα βίντεο που ανάρτησε το IT Army στο Telegram αυτόν τον μήνα έδειξε αποσπάσματα από αυτό που η ομάδα χαρακτήρισε ως συνομιλίες με συγγενείς ρώσων στρατιωτών. Σε μία συνομιλία, κάποιος που έλαβε φωτογραφίες από το αιματοβαμμένο πρόσωπο ενός ρώσου στρατιώτη απάντησε: “Είναι photoshop!!! ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ.” Ο αποστολέας έγραψε πίσω, σύμφωνα με το βίντεο: “Αυτό συμβαίνει όταν στέλνετε ανθρώπους στον πόλεμο.”
Σε μια άλλη συνομιλία, ένας άγνωστος έστειλε ένα μήνυμα σε μια ρωσίδα μητέρα λέγοντας ότι ο γιος της ήταν νεκρός, δίπλα σε μια φωτογραφία που δείχνει το σώμα ενός ανθρώπου στη γη – το πρόσωπο παραμορφωμένο και το στόμα ανοιχτό. Ο παραλήπτης απάντησε με απιστία, λέγοντας ότι δεν ήταν αυτός, πριν ο αποστολέας περάσει άλλη μια φωτογραφία που δείχνει ένα γάντι χέρι να κρατά τα στρατιωτικά έγγραφα του άνδρα.
“Γιατί το κάνετε αυτό;” έγραψε πίσω ο παραλήπτης. “Θέλετε να πεθάνω; Δεν ζω ήδη. Πρέπει να το απολαμβάνετε αυτό.”
Δεν ήταν δυνατή η ανεξάρτητη επαλήθευση των συνομιλιών και οι προσπάθειες να επικοινωνήσουμε με τη μητέρα απέτυχαν. Ωστόσο, άλλα στοιχεία του ίδιου βίντεο δείχνουν το περιβάλλον αναζήτησης αναγνώρισης προσώπου της Clearview δίπλα στα ονόματα ρώσων στρατιωτών. Σε ένα κλιπ, η αναζήτηση του προσώπου ενός πτώματος αποκαλύπτει το προφίλ VK ενός ανθρώπου που φωτογραφίζεται να στέκεται σε μια παραλία. Το προφίλ του ανθρώπου, που παραμένει στο διαδίκτυο, δείχνει ότι ακολουθούσε ομάδες στο διαδίκτυο αφιερωμένες στον ρωσικό στρατό, καθώς και στη γυμναστική, την ψάρεμα και το μπάρμπεκιου.
Πέρα από τη σάρωση πτωμάτων, η Ουκρανία χρησιμοποιεί επίσης την αναγνώριση προσώπου για να προσδιορίσει ρώσους στρατιώτες που καταγράφονται να λεηλατούν ουκρανικά σπίτια και καταστήματα, ανέφερε ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Ψηφιακής Μετασχηματισμού της Ουκρανίας στη Washington Post.
Ο Μιχαήλ Φεδόροφ, επικεφαλής του υπουργείου, μοιράστηκε αυτόν τον μήνα στο Twitter και στο Instagram το όνομα, την πόλη καταγωγής και την προσωπική φωτογραφία ενός ανθρώπου που είπε ότι είχε καταγραφεί να στέλνει εκατοντάδες κιλά κλεμμένων ρούχων από ένα ταχυδρομείο της Λευκορωσίας στο σπίτι του στην ανατολική Ρωσία. “Η τεχνολογία μας θα βρει όλους τους υπεύθυνους”, έγραψε.
Ένας αξιωματούχος του υπουργείου που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε στη Clearview ότι χρησιμοποίησε το σύστημα για να προσδιορίσει ανθρώπους που είχαν συλληφθεί στη χώρα και να ελέγξουν τα κοινωνικά τους μέσα για κάτι ύποπτο, συμπεριλαμβανομένου του “εύρους επαφών” τους. Περισσότερες από 1.000 τέτοιες αναζητήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τις πρώτες εβδομάδες, ανέφερε ο αξιωματούχος σε ένα email που μοιράστηκε η Clearview με τη Washington Post.
Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την προηγμένη τεχνολογία για να συγκρίνει τον εξοπλισμό της με αυτόν της Ρωσίας, που είναι πιο παρωχημένος, ή για να εξετάσει ανθρωπιστικές χρήσεις σε μια σύγκρουση που χαρακτηρίζεται από τρομακτικές ρωσικές επιθέσεις.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα της αναγνώρισης προσώπου δεν είναι τέλεια, και κάποιοι ειδικοί ανησυχούν ότι μια λανθασμένη αναγνώριση θα μπορούσε να οδηγήσει σε λάθος ενημέρωση κάποιου για το θάνατο του παιδιού του – ή στην κατάσταση του πολέμου, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Η Privacy International, μια ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων, έχει καλέσει τη Clearview να τερματίσει τη συνεργασία της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι “οι πιθανές συνέπειες θα ήταν πολύ φρικτές για να γίνουν ανεκτές – όπως η παρανόηση πολιτών για στρατιώτες”. (Ο Ton-That έχει πει ότι το εργαλείο αναζήτησης της Clearview είναι ακριβές, ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαρής “προσωπικής ζημιάς”.)
Το αμερικανικό στρατό χρησιμοποίησε βιομετρικούς σαρωτές για να συλλέξει τα δακτυλικά αποτυπώματα, τις σάρωσης των ματιών και τις φωτογραφίες προσώπων ατόμων κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβεβαίωση συμμάχων και την αναγνώριση απειλών. Ωστόσο, κατά τη γρήγορη απόσυρση των στρατευμάτων πέρυσι, κάποιες από τις συσκευές εγκαταλείφθηκαν, γεγονός που προκάλεσε φόβους ότι τα ευαίσθητα δεδομένα θα μπορούσαν να καταχραστούν. (Το διαδικτυακό σύστημα της Clearview, είπε ο Ton-That, επιτρέπει στην εταιρεία να διακόψει γρήγορα την πρόσβαση εάν ένας λογαριασμός πέσει σε λανθασμένα χέρια.)
Η Clearview προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις για χρόνια λόγω του τρόπου με τον οποίο συλλέγει φωτογραφίες για τη βάση δεδομένων της, αποκομίζοντας τεράστιες ποσότητες από κοινωνικά δίκτυα και άλλες ιστοσελίδες του Διαδικτύου χωρίς τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών. Η εταιρεία αντιμετώπισε κυβερνητικές έρευνες, εκκρεμείς μηνύσεις και απαιτήσεις από χώρες να διαγράψουν τα δεδομένα των πολιτών τους. Μέλη του Κογκρέσου πρότειναν να αποκλείσουν τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς τη Clearview με το επιχείρημα ότι οι εικόνες της έχουν αποκτηθεί παράνομα.
Σε μια παρουσίαση για επενδυτές που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο από την Washington Post, η εταιρεία ανέφερε ότι ήθελε να συγκεντρώσει 50 εκατομμύρια δολάρια για να επεκτείνει τις προσφορές της σε πελάτες του ιδιωτικού τομέα και να ενισχύσει τις δυνάμεις συλλογής δεδομένων ώστε “σχεδόν όλοι στον κόσμο να είναι αναγνωρίσιμοι.”
Η επιθετική χρήση των αναζητήσεων Clearview από την Ουκρανία έχει ωθήσει την ιδιωτική εταιρεία στις πρώτες γραμμές ενός διπλωματικά επικίνδυνου συγκρούσματος – ένα στο οποίο ακόμη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συμμετάσχει με προσοχή, φοβούμενη να προκαλέσει έναν παγκόσμιο πόλεμο. Η Hare, η ερευνήτρια, είπε ότι η εταιρεία φαίνεται πρόθυμη να χρησιμοποιήσει το έργο της στην Ουκρανία ως έναν τρόπο να διαφημιστεί σε κυβερνητικούς πελάτες σε όλο τον κόσμο και να “εκμεταλλευτεί την τραγωδία.”
Ο Ton-That είπε ότι ο μοναδικός στόχος της εταιρείας είναι να βοηθήσει στην υπεράσπιση μιας πολιορκημένης χώρας. Ωστόσο, παραδέχτηκε επίσης ότι ο πόλεμος έχει βοηθήσει στην παροχή ενός “καλού παραδείγματος για άλλα τμήματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για να δουν πώς λειτουργούν αυτές οι χρήσεις.”
“Αυτός είναι ένας νέος πόλεμος,” είπε. Και οι Ουκρανοί είναι “πολύ δημιουργικοί με αυτό που κατάφεραν να κάνουν.”
Είναι δύσκολο να μεταφράσω ένα τόσο μεγάλο κείμενο σε ένα μήνυμα, αλλά ελπίζω ότι αυτή η μετάφραση ήταν χρήσιμη. Αν χρειάζεστε περαιτέρω μεταφραστική βοήθεια, μη διστάσετε να ρωτήσετε.