Ισοδύναμα η αντισταθμιστικά μέτρα αναζητεί η κυβέρνηση προκειμένου να ελαφρύνει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν-λόγω μνημονίου-αναφορικά με τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλουν σήμερα οι αγρότες στον ΟΓΑ αλλά και την φορολογική τους επιβάρυνση που έρχεται για τα εισοδήματα του 2016 και του 2017.
Ειδικότερα από 13% ο φορολογικός συντελεστής θα φτάσει για τη χρήση του 2016 στο ύψος του 20% από το πρώτο ευρώ , ενώ για τα εισοδήματα του 2017 θα “εκτοξευθεί” στο 26% ,όπως και ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες.Σ
Σύμφωνα με πληροφορίες αναφορικά με την ασφάλιση τους ( σήμερα καταβάλουν 600-1200 ευρώ ετησίως στον ΟΓΑ ) αυτή σχεδιάζεται να αυξηθεί σταδιακά και το ύψος της θα συναρτάται από δύο παράγοντες.
- Ο πρώτος θα έχει να κάνει με το αν τα εισoδήματά τους από το χωράφι ξεπερνούν το 50% του ετήσιου μεικτού εισοδήματος. Στην περίπτωση αυτή θα λογίζονται από την εφορία ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, και άρα οι αυξήσεις στις ετήσιες εισφορές τους θα είναι μικρότερες εν αντιθέσει με κάποιους που είναι ετεροαπασχολούμενοι δηλαδή τα εισοδήματα τους προέρχονται κατά κύριο λόγο από άλλη πηγή.
- Ο δεύτερος παράγοντας θα έχει να κάνει με το μέγεθος και το είδος της καλλιέργειας. Αυτό σημαίνει ότι οι μικροκτηματίες (είναι σχεδόν το 90% του γεωργικού πληθυσμού) θα κληθούν να καταβάλουν μικρότερες αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές σε αντίθεση με τους “τσιφλικάδες”π.χ του θεσσαλικού κάμπου που διαθέτουν και καλλιεργούν εκτάσεις από 100-1000 στρέμματα το χρόνο.
Όσον αφορά την φορολογική τους επιβάρυνση σχεδιάζεται να υποχρεωθούν όσοι αγρότες έχουν ακαθάριστα εισοδήματα από την γεωργική καλλιέργεια άνω των 5.000 ευρώ (αντί 15.000 ευρώ σήμερα) να τηρούν κι αυτοί βιβλία εσόδων-εξόδων.
Ωστόσο στις εκπιπτόμενες δαπάνες τους από τον συνολικό τζίρο (όπως ισχύει και στους ελεύθερους επαγγελματίες) θα “μετρούν” αρκετά όπως η γεωργική εργασία ( υπολογισμός με μεροκάματα),η απόσβεση του πάγιου γεωργικού εξοπλισμού ,οι αγορές των εφοδίων (λιπάσματα,σπόροι,παρασιτοκτόνα κλπ ),η κατανάλωση του ρεύματος για την άρδευση των χωραφιών,η αγορά του αγροτικού πετρελαίου,αλλά ακόμη και το εργόσημο που πιθανόν καταβάλουν σε απασχολούμενους στα χωράφια τους εργατών γης.
Στόχος να “μικραίνει” το καθαρό κέρδος έτσι ώστε η φορολογική επιβάρυνση επί του οποίου θα υπολογίζεται να μετριάζεται ακόμη και με φορολογικό συντελεστή 26% .Εκτός των άλλων η χρήση βιβλίων εσόδων και εξόδων από τους περισσότερους αγρότες θα οδηγεί και σε συμψηφισμούς για τυχόν επιστροφές ΦΠΑ.