12.8 C
Chania
Tuesday, December 16, 2025

Βιωματικά εργαστήρια για μαθητές στην Αρχαία Άπτερα – Επιστημονική εκπαίδευση στον αρχαιολογικό χώρο των Χανίων

Ημερομηνία:

Μια μοναδική ευκαιρία βιωματικής μάθησης στον ιστορικό χώρο της Αρχαίας Άπτερας θα έχουν την Παρασκευή 9 Μαΐου 2025, από τις 09:00 έως τις 14:00, μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Χανίων. Η πρωτοβουλία οργανώνεται από το Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών, το 7ο Γυμνάσιο Χανίων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Νομού Χανίων και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Χανίων, με στόχο να φέρει τους μαθητές σε επαφή με τη γνώση μέσα από την πράξη και τον τόπο.

Η επιστήμη συναντά την ιστορία στον αρχαιολογικό χώρο

Τα υπαίθρια βιωματικά εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Άπτερας, ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους της Κρήτης, όπου η ιστορία, η φύση και ο πολιτισμός συγκροτούν ένα μοναδικό εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Οι δραστηριότητες θα υλοποιηθούν με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων και ερευνητών από κορυφαία ελληνικά πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα, δίνοντας στους μαθητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν την επιστημονική μεθοδολογία μέσα από πρακτικά παραδείγματα και διαδραστικές εφαρμογές.

Συγκεκριμένα, στα εργαστήρια θα συμμετέχουν επιστήμονες από:

  • Πολυτεχνείο Κρήτης

  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

  • Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)

  • Πανεπιστήμιο Πατρών

  • Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

  • Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου

  • Εφορεία Αρχαιοτήτων Νομού Χανίων

Εκπαιδευτική και πολιτιστική εμπειρία υψηλής αξίας

Η διοργάνωση φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν ανοιχτό διάλογο μεταξύ επιστήμης, πολιτισμού και μαθησιακής εμπειρίας, μέσα σε έναν τόπο με ισχυρό ιστορικό και πολιτισμικό αποτύπωμα. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν θέματα αρχαιολογίας, φυσικών επιστημών, παλαιοντολογίας και τεχνολογίας, αναπτύσσοντας κριτική σκέψη και βιωματική κατανόηση.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ενισχύει τη διασύνδεση της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας με την επιστημονική έρευνα και προωθεί την εκπαίδευση εκτός σχολικής αίθουσας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.

Η συμμετοχή των μαθητών σε τέτοιες εκπαιδευτικές εμπειρίες θέτει τα θεμέλια για μια νέα παιδαγωγική προσέγγιση που ενώνει το παρελθόν με το μέλλον, τον τόπο με τη γνώση και τη θεωρία με την πράξη.

 

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα μελέτη λέει ότι η κατάθλιψη είναι νόσος του ανοσοποιητικού

Όσο η κατάθλιψη βασανίζει όλο και περισσότερο κόσμο, τόσο...

Αγρότες: Βάση για διάλογο οι εξαγγελίες της κυβέρνησης – Οι κόκκινες γραμμές τους

Με θετικό βλέμμα βλέπουν οι αγρότες τις χθεσινές εξαγγελίες του υπουργού...