Κοινωνικές αλλά και γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις θα σφραγίσουν το αμέσως προσεχές μέλλον και ενδεχομένως για τις επόμενες δεκαετίες, τόνισε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη που έδωσε, σήμερα Πέμπτη 4 Ιουνίου, στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Αναμενόμενα και μη» του δημοσιογράφου Γιώργου Πίκουλα.
Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μία ιστορική καμπή και το μέλλον της θα επαναπροσδιοριστεί μέσα από τη σύγκρουση των ριζοσπαστικών προτάσεων για την εξάλειψη κοινωνικών ανισοτήτων και αδικιών με τον αυταρχισμό, την κρατική καταστολή και την επερχόμενη επιτήρηση πολιτών και ολόκληρων κοινωνιών.
«Αυτές οι εικόνες των πάνοπλων στρατιωτών είναι απίστευτες. Αποτελούν την αποθέωση της κρατικής καταστολής και είναι προοίμιο εμφύλιων διαμαχών και διεγέρσεων» επεσήμανε ο Νίκος Βούτσης.
Παράλληλα ο τ. Πρόεδρος της Βουλής αναλύοντας τα μετά την Καραντίνα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε την ανησυχία του για εκρηκτική αύξηση της ανεργίας. «Αν δεν ληφθούν μέτρα γενναίας και εμπροσθοβαρούς στήριξης και δεν εννοώ δάνεια αλλά πραγματικές και σοβαρές επιχορηγήσεις και στην εργασία και στις επιχειρήσεις, θα περάσουμε σε μία γκρίζα, για να μην πω μαύρη, περιοχή που το ερχόμενο Φθινόπωρο ή στις αρχές του επόμενου Χειμώνα θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις» τόνισε ο Νίκος Βούτσης.
Αναφερόμενος τέλος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Βούτσης κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει άμεσα την από έτους ειλημμένη απόφαση της Ε.Ε. για να υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία. «Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είτε έτσι είτε αλλιώς έχουν το ετοιμοπόλεμο. Αυτό όμως είναι η τελευταία καταφυγή. Η πραγματική καταφυγή είναι το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή ερείσματα της χώρας» κατέληξε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής.
Για ΗΠΑ
Αναλυτικά, για την κατάσταση στις ΗΠΑ ο Ν. Βούτσης σημείωσε ότι «αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτή η θρυαλλίδα της άγριας δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ λειτούργησε σαν εμβρυουλκός, σαν σπίθα για να υπάρξουν αυτές οι μαζικότατες ειρηνικές, πλην όμως και με κάποιες βίαιες εξάρσεις, κινητοποιήσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα μας συνοδεύει στη νέα εποχή διότι δεν είναι μόνο ο φυλετικός ρατσισμός που υπάρχει πάντοτε ως διαχρονικός ιός στις ΗΠΑ, αλλά συνδέεται και με την κοινωνική αδικία, την αύξηση των ανισοτήτων και την κρατική καταστολή. Αυτές οι εικόνες των πάνοπλων στρατιωτών είναι απίστευτες. Αποτελούν την αποθέωση της κρατικής καταστολής και είναι προοίμιο εμφύλιων διαμαχών και διεγέρσεων. Οδηγούμαστε πλέον παγκοσμίως σε αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, οι οποίες προφανώς πρέπει να βρούνε δημοκρατική και ειρηνική διέξοδο αλλά και οι οποίες θα σφραγίσουν τις επόμενες δεκαετίες. Θα υπάρξουν και γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις».
Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «η παγκόσμια επιδημία έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό ανατρέψει δεδομένα και στερεότυπα και έχει φέρει στην επιφάνεια με κοινωνικές εκρήξεις πλέον την επέκταση της αδικίας στο όνομα του φυλετικού ρατσισμού. Και στην Ελλάδα είχαμε παρόμοια δείγματα κοινωνικού ρατσισμού και κρατικής καταστολής» και έκτίμησε ότι «εχουμε περάσει πλέον σε μία ιστορική καμπή κατά την οποία επανατοποθετούνται πράγματα, καταρρέουν στερεότυπα και έρχονται στο δημόσιο λόγο ριζοσπαστικές προτάσεις ή από την άλλη πολύ αυταρχικές ηγεσίες και αυταρχικές σκέψεις για επιτηρούμενες κοινωνίες».
Ο Ν. Βούτσης τόνισε ότι «πριν να γίνει η κοινωνική έκρηξη στις ΗΠΑ με αφορμή τη δολοφονία του Φλόιντ, να θυμίσουμε ότι στη Μινεσότα είχαν εισβάλει στο Κοινοβούλιο ένοπλοι της ιδεολογίας Τραμπ, με πολεμικό εξοπλισμό, για να διαμαρτυρηθούν κατά του lockdown. Μια εικόνα που προφανώς δεν έχει σχέση με την Κοινοβουλευτική δημοκρατία. […] Ακόμα και οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ δείχνουν ότι ο Τραμπ και η ιδεολογία που εκφράζει διατηρούν ένα σταθερό ποσοστό της τάξης του 40%. Είναι ένα ποσοστό που συσπειρώνεται γύρω από την ιδεολογία αυτή, γύρω από την επικοινωνιακή κατάχρηση και από την πολιτική του νόμου και της τάξης που έφερε και στην Προεδρία τον κ. Τραμπ. Υπάρχει δηλαδή μια κοινωνική βάση σε αυτό το οποίο εκπροσωπεί. Κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο από όλα. Υπάρχει ένα υπόστρωμα γύρω από αυτήν την ιδεολογία, η οποία αποτελεί ένα πολιτικό μεσαίωνα.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «ενα ποσοστό 40 με 50% στην Αμερική θεωρεί ότι η Δαρβινική θεωρεία είναι λάθος κι ότι όλα ξεκίνησαν κατά το 7.000 πχ όπως αναφέρεται στην Αγία Γραφή. Άλλοι πάλι μιλάνε πολύ σοβαρά για φαντάσματα ενώ άλλοι είναι ευεπίφοροι στις συνωμοσιολογικές θεωρίες που επεκτείνονται σε όλον τον κόσμο. Γι’ αυτό το συνδέω και με τα πραγματικά επίδικα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ανθρωπότητα στην παρούσα φάση της παγκοσμιοποίησης. Θα πρέπει και στην Ελλάδα να τα δούμε αυτά οι πολιτικές δυνάμεις και οι δημοσιολογούντες και οι διανοούμενοι. Διότι εάν πάμε σε επιτηρούμενες κοινωνίες δηλαδή στο όνομα της υγειονομικής ιχνηλάτησης να μπούμε σε μία κοινωνικοπολιτική ιχνηλάτηση, την οποία απλόχερα θα προσφέρουν και οι «νέες πέντε αδερφές του διαδικτύου» σίγουρα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις. Γιατί οι 5 μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες του διαδικτύου που έχουν φτιάξει τραστ προσφέρονται και προσφέρουν τη διαμόρφωση εφαρμογών που στο όνομα της πανδημίας θα μπορούν να προχωρήσουν σε μία πλήρη ιχνηλάτηση των επαφών, των σχέσεων και των κινήσεων του συνόλου των πολιτών. Αυτά τα οποία συζητάγαμε για τον Όργουελ συνιστούν σήμερα “κλασικά εικονογραφημένα” σε σχέση με αυτά που μπορεί να συμβούν σε απολύτως επιτηρούμενες κοινωνίες. Είναι ανοιχτά θέματα και προκλήσεις για τη Δημοκρατία, γι’ αυτή καθαυτή τη λειτουργία της Δημοκρατίας».
«Οδεύουμε σε μία ιδιαίτερα οδυνηρή κατάσταση για την οικονομία της χώρας»
Όσον αφορά στις νέες απορρυθμίσεις στα εργασιακά που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού και η καραντίνα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι «ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας είπε πριν από λίγες ημέρες ότι η Γαλλία οδεύει προς μία ύφεση 11%, η κα. Λαγκάρντ έχει μιλήσει για 8 με 10% ως μέσο όρο στην Ε.Ε. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό σημαίνει ενδεχομένως ένα υψηλότερο ποσοστό ύφεσης για την Ελλάδα. Αυτό θα προστεθεί στην ήδη 10ετη κρίση που έχουμε βιώσει. Αν πάμε σε τέτοια σενάρια και παρά την αρχική αισιοδοξία που προσφέρει το πακέτο της Ε.Ε το οποίο προετοιμάζεται και να δούμε που θα καταλήξουν στη Σύνοδο Κορυφής, οδεύουμε σε μία ιδιαίτερα οδυνηρή κατάσταση για την οικονομία της χώρας. Τα δείγματα που έχουμε μέσα από την αγορά, μετά τις επαφές που έγιναν εγκαίρως με όλους τους φορείς, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μούδιασμα. Είναι σαφές πως αν δεν ληφθούν μέτρα γενναίας και εμπροσθοβαρούς στήριξης και δεν εννοώ δάνεια αλλά πραγματικές και σοβαρές επιχορηγήσεις και στην εργασία και στις επιχειρήσεις, θα περάσουμε σε μία γκρίζα, για να μην πω μαύρη, περιοχή που το ερχόμενο Φθινόπωρο ή στις αρχές του επόμενου Χειμώνα θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Η πρόβλεψη για πολύ μεγάλη ανεργία είναι πιθανώς μια μελλοντική πραγματικότητα καθώς από πλευράς της Κυβέρνησης «απελευθερώνεται» το θέμα των απολύσεων. Ήδη οι μικρές, μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις, περίπου 700 χιλιάδες επιχειρήσεις που αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας, βρίσκονται σε πολύ δυσχερή κατάσταση. Εάν επίσης ο τουρισμός δεν ανορθωθεί κατ’ ελάχιστον, κάτι που δυστυχώς δεν φαίνεται στην παρούσα συγκυρία, αντιλαμβάνεστε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία, ζωτική σημασία, το ποια στρατηγική θα ακολουθηθεί για το ζήτημα της οικονομίας στην Ελλάδα. Το μέλλον είναι σήμερα όπως έχω πει και εκεί είναι η σύγκρουση ανάμεσα στη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της ΝΔ και το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ».
«Δεν πρέπει από την πλευρά μας να μπούμε σε μία πολεμική λογική»
Τέλος για τα ελληνοτουρκικά επισήμανε ότι «υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Κυρίως σε σχέση με τις ΑΟΖ και όλο αυτό το ζήτημα που έχει ανακύψει μετά το Σύμφωνο Λιβύης – Τουρκίας. Από την πλευρά μας έχουμε πει εγκαίρως ότι πρέπει στο όνομα του διεθνούς δικαίου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή εγρήγορση με όλα τα διεθνή ερείσματα της χώρας και σίγουρα και με την Ε.Ε έτσι ώστε να υπάρξει μια ασπίδα σε πιθανή επιχείρηση για τη δημιουργία θερμού επεισοδίου. Ήδη από πέρυσι υπήρξε για πρώτη φορά στην Ε.Ε η απόφαση να υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία τόσο για την επιχείρηση που είχε κάνει στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και για την επικινδυνότητα που είχαν οι αντίστοιχες δηλώσεις για τους χώρους που αφορούν στην υφαλοκρηπίδα των νησιών. Ήδη υπάρχει μία τέτοια απόφαση, την οποία δυστυχώς η σημερινή Κυβέρνηση επί 1 χρόνο δεν την έχει ενεργοποιήσει. Πιστεύουμε ότι είναι ένα πρώτο βήμα που θα πρέπει οπωσδήποτε να ενεργοποιηθεί. Είναι άκρως επικίνδυνα τα παιχνίδια που παίζει η Τουρκία. Δεν πρέπει από την πλευρά μας να μπούμε σε μία πολεμική λογική. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είτε έτσι είτε αλλιώς έχουν το ετοιμοπόλεμο. Αυτό όμως είναι η τελευταία καταφυγή. Η πραγματική καταφυγή είναι το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή ερείσματα της χώρας».