Για τις αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στην αγορά ενέργειας, το κοινωνικό μέρισμα, αλλά κα το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, μίλησε στον “Αντ1” ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
“Η ενέργεια τιμολογείται με τη μορφή της σκάλας. Το εντοπίσαμε πέρυσι, λόγω αυξημένης κατανάλωσης, είχαμε αυξημένα τιμολόγια”, είπε αναφερόμενος στην επικείμενη αλλαγή στα τιμολόγια του ρεύματος.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός, το σχετικό νομοσχέδιο ετοιμάζεται και θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα. Σε αυτό θα προβλέπονται αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των ΥΚΩ, όχι όμως και στο ρεύμα, όπως διευκρίνισε.
Σχετικά με την τιμολόγηση του ρεύματος, σχολίασε ότι η προοδευτικότητα στην τιμή της μονάδας είναι θετικό σημείο, καθώς με αυτόν τον τρόπο πληρώνουν παραπάνω εκείνοι που καταναλώνουν περισσότερο.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη και για την αλλαγή του υπολογισμού του κοινωνικού τιμολογίου. “Θα ενισχυθούν πολύ τα φτωχότερα τμήματα, θα βάλουμε εισοδηματικά κριτήρια και θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση”, σημείωσε σχετικά ο Γιώργος Σταθάκης.
Αναφορικά με την ουσιαστική μείωση και κατάργηση των ΥΚΩ, είπε πως “θα μειωθούν σταδιακά, όταν διασυνδεθούν τα νησιά”, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς, “μετά το 2020 ΥΚΩ θα είναι περίπου στο μισό και μετά το 2023 θα έχουν καταργηθεί”.
Σχετικά με τη μνημονιακή δέσμευση για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει δέσμευση για την απομάκρυνση 500.000 καταναλωτών από τη ΔΕΗ, αλλά για μείωση του μεριδίου της στην αγορά. “Αν δεν πετύχουμε τους στόχους με τη μείωση του μεριδίου από τις μονάδες παραγωγής, θα βρούμε άλλα εργαλεία, αλλά όχι το διωγμό των καταναλωτών”, σημείωσε.
“Η αγορά ενέργειας πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, να υπάρχουν πολλοί ανταγωνιστές που θα προσφέρουν ρεύμα”, είπε σημειώνοντας πως “η αγορά θα ανοίξει με διάφορους τρόπους. Θέλουμε μία αγορά που θα λειτουργήσει καλύτερα, πρέπει να παραχωρηθεί το 40% των λιγνιτικών μονάδων σε τρίτους”, είπε σχετικά.
“Δύο πράγματα θα συμβούν, το ένα είναι η μείωση των τιμολογίων, μέσω του ανοίγματος της αγοράς καταναλωτών και το δεύτερο το άνοιγμα στην παραγωγή ενέργειας”, σημείωσε ο Υπουργός.
Κληθείς να απαντήσει αν “θα αντέξει η ΔΕΗ το διαμερισμό των μεριδίων της”, σημείωσε πως “θέλουμε μία μεταβατική περίοδο. Περνάμε σε ένα άλλο σύστημα, θα είναι ο πυλώνας με το 50% της αγοράς και δεύτερον φεύγουμε από τον λιγνίτη και θα έχουμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”.
“Το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί”
Ερωτηθείς για το ζήτημα του κοινωνικού πλεονάσματος που έχει προκύψει με τους Ευρωπαίους, μετά την κυβερνητική εξαγγελία, διευκρίνισε πως “πρόθεσή μας είναι να υπάρξει ισχυρό κοινωνικό πακέτο”, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως στο τέλος του χρόνου θα δοθεί το πακέτο.
Οι δανειστές βάζουν ως προτεραιότητα την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μετά τις κοινωνικές πολιτικές, ο Γιώργος Σταθάκης, ωστόσο, σημείωσε πως “οι οφειλές από τα 7 δισ. έχουν πέσει στα 3 δισ.” και πρόσθεσε πως “είχαμε δεσμεύσεις που ήταν συνδεδεμένες με τις δόσεις της προηγούμενης αξιολόγησης”. “Επιμένω, στο τέλος του χρόνου θα έχουμε ισχυρό πακέτο, πιο σύνθετο από πέρυσι”, επανέλαβε κάνοντας λόγο για “τρία πακέτα”, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.
“Η δέσμευση είναι για τους στόχους, για το πάνω από τους στόχους υπάρχει διαδικασία”, ξεκαθάρισε για το ζήτημα του υπερπλεονάσματος. “Το ταξίδι στις ΗΠΑ επιβεβαιώνει το θετικό ρόλο της χώρας στην περιοχή”
Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ανάφερε πως πρόκειται για ένα θετικό σήμα, το οποίο “επιβεβαιώνει το θετικό ρόλο της χώρας σε πολλά επίπεδα”, προσθέτοντας πως “η Ελλάδα αποτελεί χώρα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή”
Σχετικά με τη συμφωνία για την αναβάθμιση του αμυντικού στόλου, διευκρίνισε πως από τα ποσό των 2,4 δισ. που αναφέρθηκε από αμερικανικής πλευράς, “το 1,1 θα είναι για αμυντική δαπάνη, τα υπόλοιπα θα είναι αντισταθμιστικά”, δεν επεκτάθηκε ωστόσο περαιτέρω. “Δεν υπάρχει άνθρωπος που δε θέλει να αναβαθμιστούν οι αμυντικές δυνάμεις”, είπε και αναγνωρίζοντας ότι έχουν μειωθεί οι αμυντικές δαπάνες, αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα θα μείνει έκθετη”.
Τέλος κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Πρωθυπουργού για θέματα που ενώνουν τον ίδιο με τον Πρόεδρο Τραμπ, είπε πως “υπάρχουν πολιτικές διαφορές, αλλά δεν ήταν αυτό το στίγμα της συνάντησης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνάντησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, αυτό ήταν το στίγμα της συνάντησης”.