Ο οικονομολόγος Γιώργος Σταθάκης, κορυφαίο στέλεχος στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος του κόμματος στα Χανιά, μιλάει σήμερα στο bankwars και αναλύει την πολιτική του κόμματός του στις τράπεζες, εφόσον γίνει κυβέρνηση, καθώς και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής. Προαναγγέλει την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, εφαρμογή κλαδικών ενισχύσεων στις επιχειρήσεις, σταθερό φορολογικό σύστημα και ενίσχυση των καινοτόμων νέων, εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Το κράτος στη διοίκηση των τραπεζών – Να μη φοβούνται οι ιδιώτες μέτοχοι
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιά θα είναι η πολιτική σας για τον τραπεζικό κλάδο και τι θα κάνετε με τις διοικήσεις των τραπεζών που έλέγχονται από το ΤΧΣ;
Σήμερα τις τράπεζες τις κατέχουν το ΤΧΣ, δηλαδή το κράτος, και ιδιώτες επενδυτές. Παρά το γεγονός ότι ότι είναι συνέταιροι, το ΤΧΣ δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στη διοίκηση των τραπεζών. Αυτό θα αλλάξει.Το κράτος θα μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα του, όχι όμως για να δίνει δάνεια χωρίς αντίκρυσμαόπως έκαναν στο παρελθόν κάποιες διοικήσεις ιδιωτών, αλλά για να διασφαλίζει τη βέλτιστη απόδοση των τραπεζών. Οι ιδιώτες επενδυτές των τραπεζών δεν έχουν τίποτα να φοβούνται από αυτήν την εξέλιξη. Αντίθετα θα πρέπει να αισθάνονται πιο ασφαλείς γιατί η συμμετοχή του κράτους στη διοίκηση θα έχει σκοπό να διασφαλίσει την σταθερότητα του συστήματος.
Παραγωγικό μοντέλο: Αύξηση ζήτησης – κλαδική πολιτική – αναπτυξιακή τράπεζα
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιό είναι το δικό σας παραγωγικό μοντέλο για την χώρα;
Έχουμε επεξεργαστεί τους βασικούς άξονες ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου. Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο βασίζεται σε μια φιλοσοφία εντελώς αντίθετη από αυτή του μνημονίου. Αντί της υποτίμησης βασίζεται στην αύξηση της ζήτησης, αντί των ιδιωτικοποιήσεων των μονοπωλίων βασίζεται στηναξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αντί της διάλυσης του κρατικού μηχανισμού βασίζεται στη βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων του δημοσίου και στην αναδιάρθρωση των δημόσιων δαπανώνώστε να αυξηθεί η κοινωνική ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών, αντί των οριζόντιων ενισχύσεων χωρίς προσανατολισμό των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων βασίζεται στην κλαδική, κάθετη ενίσχυση κλάδων που μπορούν σε συνέργεια να αποτελέσουν την ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Η αναγκαία εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων με το δικό μας πρότυπο δεν θα επιτευχθεί με κατάρρευση των μισθών και καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά μεστοχευμένη ενίσχυση της ποιότητας των εξαγώγιμων, με οικονομίες κλίμακας που επιτυγχάνονται από συνέργειες, με ισχυρή εξωτερική εμπορική πολιτική.
Η ανεργία των νέων σύμφωνα με τη δική μας οπτική δε θα μειωθεί με εξευτελιστικές αμοιβές που υποβαθμίζουν το εργατικό δυναμικό και στέλνουν τους καλύτερους στο εξωτερικό αλλά με την υποβοήθηση της καινοτόμου νεανικής επιχειρηματικότητας, με την θεσμική θωράκιση και τη χρηματοδότηση του νέου τομέα της κοινωνικής οικονομίας και τη δημιουργία της νέας αναπτυξιακής τράπεζας που θα εποπτεύει την οικονομική πορεία και θα μπορεί να χρηματοδοτεί τους τομείς εκείνους που παράγουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία.
Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιές θα είναι οι προτεραιότητες μιας Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τις εκλογές και παράλληλα με τις συζητήσεις με τους δανειστές;
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει άμεσα το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που εξαγγείλαμε στη ΔΕΘ το Σεπτέμβρη και πιο ολοκληρωμένα στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη. Το πρόγραμμα αυτό είναι πλήρως κοστολογημένο και δεν εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα υπάρχουν τα μέτρα ανακούφισης για τους άνεργους και άπορους, τα μέτρα για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, τα μέτρα για τη ρύθμιση των χρεών που θα βοηθήσουν στην επανεκίννηση της οικονομίας αλλά και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης.
Χωρίς τις αναγκαίες τομές στους κρατικούς θεσμούς δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Νέο σταθερό φορολογικό σύστημα – αναλογική κλίμακα – αύξηση αφορολόγητου
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα αλλάξει το φορολογικό σύστημα και προς ποιά κατεύθυνση;
Η αλλαγή του φορολογικού συστήματος πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πέρα από το γεγονός ότι η αύξηση του αφορολόγητου ορίου αποτελεί δέσμευση του προγράμματος της ΔΕΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει ένα νέο φορολογικό σύστημα με δίκαιη αναλογική κλίμακα το οποίο θα διανέμει τα βάρη στον κάθε πολίτη και επιχείρηση ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει επίσης το περιουσιολόγιο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να γνωρίζει την ακριβή κατάσταση της φορολογικής βάσης και θα βοηθήσει το νομοθέτη να αποφύγει τις στρεβλώσεις που προκαλεί η μεγάλη αναλογία υπέρ των έμμεσων φόρων που υπάρχει σήμερα.
Πέρα από αυτά τα στοιχεία ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι το νέο φορολογικό σύστημα θα παραμείνει σταθερό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να μπορεί κάθε επιχείρηση να υπολογίζει το φορολογικό κόστος που θα έχουν οι κινήσεις της.
Βασίλης Βαλαμβάνος, vasval9@gmail.com – bankwars.gr