16.8 C
Chania
Sunday, January 19, 2025

Γερμανική οργή κατά Μέρκελ για το δημοσίευμα περί Grexit στο Spiegel

Ημερομηνία:

Τριγμούς στην κυβέρνηση της Μέρκελ προκαλεί δημοσίευμα του Spiegel πως η Γερμανία θεωρεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη “διαχειρίσιμο”, καθώς προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου, αλλά και από σοσιαλιστές, μέλη της κυβέρνησης, που κάνουν λόγο για “διαρροή” της καγκελαρίας στο περιοδικό.

Μάλιστα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ, ο Κρίστιαν Μπόιμλερ, απηύθυνε προειδοποίηση: “Σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, τα χρέη (της Ελλάδας) δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν και η Γερμανία θα επιβαρυνθεί σημαντικά”.

Οι δε Σοσιαλδημοκράτες (SPD), μέλη του “μεγάλου συνασπισμού” που βρίσκεται στην εξουσία στο Βερολίνο, αμφισβήτησαν δημόσια τη θέση περί Grexit που αποδίδεται στη Μέρκελ.

Έτσι ο αρμόδιος για το ευρώ αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του γερμανικού κοινοβουλίου, δήλωσε πως οι συντηρητικοί και μόνον αυτοί ήταν η πηγή της εν λόγω “διαρροής” στο Spiegel. “Μια αλλαγή γραμμής της κυβέρνησης; Μάλλον ένα σοβαρό λάθος του CDU”, σχολίασε στο Twitter.

Ο σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ είχε πάρει από το Σάββατο τις αποστάσεις του. “Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Και πρέπει να παραμείνει”, είχε υποστηρίξει μέσω Twitter.

Το γερμανικό ριζοσπαστικό κόμμα “Η Αριστερά” (Ντι Λίνκε) επιτέθηκε επίσης στην καγκελάριο.

“Με αυτού του τύπου τον δημόσιο εκβιασμό θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα πριν από τις εκλογές”, δήλωσε ο πρόεδρος του Die Linke, Μπερντ Ρίξινγκερ.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Σράιτερ, δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα θα τηρήσει και μελλοντικά τις συμβατικές της δεσμεύσεις έναντι της τρόικα”.

Η γερμανική κυβέρνηση κάνει ελληνική εσωτερική πολιτική

Στη Γερμανία θα γινόταν πολιτικός σεισμός, αν λίγο πριν τις εκλογές ο Μπαράκ Ομπάμα καλούσε δημοσίως τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν τους Σοσιαλδημοκράτες. Αυτό επισημαίνει άρθρο της Tageszeitung, όπου τονίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση κάνει ελληνική εσωτερική πολιτική

Αναλυτικά, για παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση η εφημερίδα «Tageszeitung», ενώ με αφορμή το δημοσίευμα του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία έχει αλλάξει τη στάση της αναφορικά με πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κάνει λόγο για απόπειρα τρομοκράτησης των ψηφοφόρων.

«Θα ήθελε κανείς και πάλι τον Χέλμουτ Κολ», είναι ο τίτλος σχολίου της εφημερίδας «Tageszeitung», ενώ στον υπότιτλο αναφέρεται ότι «η γερμανική κυβέρνηση κάνει ελληνική εσωτερική πολιτική».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι στη Γερμανία θα γινόταν πολιτικός σεισμός, αν λίγο πριν από τις εκλογές ο Μπαράκ Ομπάμα καλούσε δημοσίως τους Γερμανούς ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν τους Σοσιαλδημοκράτες.

Περί μη παρέμβασης

“Ένα από τα λίγα εναπομείναντα ήθη στη διεθνή πολιτική είναι η μη παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική φίλης χώρας κατά την προεκλογική περίοδο. Αυτή η παράδοση προφανώς δεν ισχύει για τις γερμανοελληνικές σχέσεις», τονίζει.

Όσον αφορά το δημοσίευμα του Spiegel, σχολιάζει πως δεν είναι παρά «μια απειλή προς τους Έλληνες ψηφοφόρους: Αν ψηφίσεις την αριστερά, θα χάσεις τα λεφτά σου».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειτια για «σενάριο απειλής» που έχει επεξεργαστεί το Βερολίνο και ο αρθρογράφος αναφερόμενος στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι είναι πιθανό η Αθήνα, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες να συναντηθούν κάπου στη μέση του δρόμου.

Ωστόσο, για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από ην Ευρωζώνη εκτιμά πως αυτό θα προκαλούσε μικρότερη ζημιά από ό,τι τα προτηγούμενα χρόνια, ενώ, αντιθέτως, για τους Έλληνες η επιστροφή στην δραχμή θα ήταν καταστροφή

«Αλλά αυτό δεν φαίνεται στο Βερολίνο να ενδιαφέρει ούτε τους Χριστιανοδημοκράτες ούτε τους Σοσιαλδημοκράτες. Υπήρχε κάποτε η έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Ειδικά οι Γερμανοί έχουν ωφεληθεί από αυτήν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν σήμερα μέρες που εύχεται κανείς να επέστρεφε στην ευρωπαϊκή πολιτική ο Χέλμουτ Κολ», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Ρεπορτάζ της DW

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=UhTIXZelmjg”]

Ο Μπερντ Λούκε, ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), χαιρέτισε την “αργοπορημένη αντίληψη της γερμανικής κυβέρνησης” και βλέπει την ευρωσκεπτικιστική του θέση να αναγνωρίζεται πλέον και από το υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.

Με δηλώσεις του στο DPA καλωσορίζει την αλλαγή πορείας της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία δεν θέλει πια να αποκλείσει κατηγορηματικά μια έξοδο της Ελλάδας από τη Νομισματική Ένωση, αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

Ήταν ξεκάθαρο για κάθε ειδικό ότι υπάρχουν κατάλληλοι μηχανισμοί ασφάλειας, ώστε να οδηγήσεις μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα έξω από το ευρώ. Αντιθέτως η γερμανική κυβέρνηση παραπλανούσε τους ψηφοφόρους επί χρόνια και ζωγράφιζε σενάρια καταστροφής για την περίπτωση μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ, δηλώνει ο κ. Λούκε.

Σε διαφορετική “γραμμή” ο γερμανός οικονομολόγος και μέλος των “σοφών” της γερμανικής Οικονομίας Πέτερ Μπόφινγκερ, προειδοποιεί, με δηλώσεις του στη “Welt am Sonntag”, κατά της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας.

“Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν συνδεδεμένο με πολύ υψηλά ρίσκα για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ακόμη και αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι συγκρίσιμη με αυτήν άλλων κρατών-μελών, με αυτό θα βγάζαμε το “τζίνι από το μπουκάλι”, το οποίο όμως θα μπορούσαμε δύσκολα να ελέγξουμε”, δηλώνει.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Μονάχου ( Ifo) Χανς-Βέρνερ Ζιν, δηλώνει στην ίδια εφημερίδα πως “ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι η σημερινή πορεία της Ελλάδας δεν μπορεί να διατηρηθεί” και προσθέτει ότι η Ελλάδα “απέχει πολλά μίλια” από την ανταγωνιστικότητα και δεν θα είναι ποτέ σε θέση να πληρώσει τα χρέη της ή έστω να τα εξυπηρετήσει σε τόκους αγοράς.

“Η απαίτηση για ένα μεγάλο ‘κούρεμα’ χρέους, εν ανάγκη και με αποδοχή της εξόδου, είναι λογική συνέπεια”, τονίζει.

Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς της Berenberg Bank, θα κινδύνευαν το πολύ 70 δισεκατομμύρια ευρώ των γερμανών φορολογουμένων, εάν η Ελλάδα πραγματικά έβγαινε από το ευρώ.

“Το νούμερο αφορά όμως μόνο τα ποσά για τα οποία θα έπρεπε εν ανάγκη να τεθούν υπό διαπραγμάτευση”, δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Χόλγκερ Σμίντινγκ και προσθέτει ότι “ακόμη και στην ακραία περίπτωση μιας ελληνικής διπλής καταστροφής με κρατική χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, οι πραγματικές απώλειες θα ήταν μάλλον πολύ μικρότερες”.

Ο συνεπικεφαλής του Ινστιτούτου του Αμβούργου για την Παγκόσμια Οικονομία (HWWI) Χένινγκ Φέπελ, προειδοποιεί από την πλευρά του για τις συνέπειες που θα είχε σε άλλες χώρες η εγκατάλειψη της ελληνικής πολιτικής λιτότητας.

“Εάν η Ευρώπη κάνει στροφή πολιτικά και πάρει αποστάσεις από όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο. Αυτό θα ήταν μια εντελώς νέα διάσταση. Όλη η στρατηγική διάσωσης του ευρώ της Μέρκελ θα κλονιστεί. Ακόμη και αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ δεν θα είχαν επίδραση και η σταθερότητα της Ευρώπης μάλλον δεν θα μπορούσε πλέον να κρατηθεί”, δηλώνει.

Τί ανέφερε το άρθρο

Σύμφωνα με την DW, Η προειδοποιητική βολή γίνεται ενόψει της ρεαλιστικής προοπτικής μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα μετά τις 25 Ιανουαρίου και της πολιτικής που επαγγέλλεται να εφαρμόσει ένας μελλοντικός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με το χρέος και τα συμφωνηθέντα με την τρόικα.

Σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας επιδιώξει “μια επιπλέον μεγάλη περικοπή του χρέους” και θελήσει να γυρίσει πίσω τον τροχό “σημαντικών μεταρρυθμίσεων”, τότε το “Grexit”, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα ήταν η “σχεδόν αναπόφευκτη συνέπεια”, γράφει το περιοδικό.

Βασική αιτία για αυτή την προειδοποίηση είναι, σύμφωνα με το Spiegel, οι επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για την ευρωζώνη ενδεχόμενη χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος.

Η κ. Μέρκελ φοβάται ότι εάν αποδέχονταν τα αιτήματα μιας νέας αριστερής κυβέρνησης, θα έθετε ουσιαστικά εν αμφιβόλω την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας, κάτι το οποίο “προσδοκούν χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες δεν στηρίζουν τόσο σθεναρά την πολιτική των μεταρρυθμίσεων”.

Μια υποχώρηση θα οδηγούσε εκτός αυτού και στην “αποσταθεροποίηση” σε μια σειρά από χώρες καθώς θα έδινε ώθηση σε δυνάμεις όπως το γαλλικό Front National, το ισπανικό Podemos και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία.

Ένας επιπλέον λόγος για τη σκληρή στάση της καγκελαρίου σχετίζεται κατά το Spiegel και με τις εκλογικές επιτυχίες του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος “Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία” (AfD), το οποίο ζητά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

πηγή: nooz.gr, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Deutsche Welle

kartesios.comthepressproject.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Μαζικές απελάσεις ετοιμάζει την επομένη της ορκωμοσίας του

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως θα ξεκινήσει αμέσως την...

Ο Ντόναλντ Τραμπ έβγαλε meme κρυπτονόμισμα και έβγαλε 4 δις δολάρια

Ο Ντόναλντ Τραμπ, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε την...

Πόσο ευπρόσδεκτο είναι το Xiaohongshu για τους “πρόσφυγες του TikTok”;

Όταν η είδηση της απαγόρευσης λειτουργίας του TikTok στις ΗΠΑ άρχισε...

Με τον David Lynch περπατούσαμε μαζί στα όνειρά μας

Της Ιωσηφίνας Γριβέα Ο David Lynch ήθελε να δει τις...