10.8 C
Chania
Sunday, January 18, 2026

Για 3.000 ψήφους δεν εξέλεξε η Αυστρία τον πρώτο ακροδεξιό Πρόεδρο της ΕΕ. Βαθύς διχασμός στη χώρα

Ημερομηνία:

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν με την υποστήριξη των Πρασίνων εκλέγεται τελικά Πρόεδρος της Αυστρίας καταφέρνοντας να κερδίσει οριακά τον Νόμπερτ Χόφερ του ακροδεξιού κόμματος των Ελευθέρων ο οποίος μόλις για λίγες ψήφους θα γινόταν ο πρώτος ακροδεξιός ηγέτης χώρας της ΕΕ.

Το τέλος στο εκλογικό θρίλερ ήρθε με την καταμέτρηση 750.000 επιστολικών ψήφων που αντιστοιχούν και στο 12% των 6,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της χώρας. Ο νέος πρόεδρος εξελέγη με 50,2% έναντι 49,8% και με διαφορά περίπου 3.000 ψήφων.

Το ακριβές ποσοστό δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί αλλά οι πληροφορίες που μεταδίδει το BBC κάνουν λόγο- ως ήταν αναμενόμενο- για μια μικρή διαφορά που σίγουρα που κατά πολλούς θα διχάσει σοβαρά τη χώρα ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Βαν ντερ Μπέλεν κατάφερε να κερδίσει τα αστικά κέντρα και ο Χόφερ την επαρχία.

Ο ρόλος τους Προέδρου βέβαια στην Αυστρία είναι περισσότερος εθιμοτυπικός παρά ουσιαστικός. Ο Πρόεδρος όμως έχει την εξουσία να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκαλέσει εθνικές εκλογές.

Ο νέος πρόεδρος είναι 72 ετών, καθηγητής οικονομικών και πρώην πρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων και μια από τις σταθερές αναφορές του κατά την προεκλογική καμπάνια ήταν: «Έζησα την Αυστρία να προσπαθεί να αναδυθεί από τα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που προκάλεσε η μισαλλοδοξία του εθνικισμού».

huffingtonpost.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα άδυτα της μανίας του looksmaxxing, της ακραίας τάσης αισθητικής των ανδρών στα social media

«Πιστεύω στη φροντίδα του εαυτού μου, σε μια ισορροπημένη...

«Μην αγγίζετε τη Γροιλανδία»: Ο Τραμπ έβγαλε τους Δανούς στους δρόμους

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κοπεγχάγη, στη Δανία, για...

Κάλεσμα Ανδρουλάκη στις «προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις για την πολιτική αλλαγή»

Κάλεσμα στις «προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις που έχουν κοινές αγωνίες...