Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης καταθέσαμε από την πλευρά μας ως Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στην Κρήτη πρόταση ψηφίσματος για τη στήριξη του ΠΣ στην παγκρήτιο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά στις 22/3.
Στην ίδια συνεδρίαση κατατέθηκε από την πλευρά των περιφερειακών συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισμα καταδίκης της δολοφονίας 12 μεταναστών, γυναικών και παιδιών, στο Φαρμακονήσι. Το συγκεκριμένο ψήφισμα μας έβρισκε αντίθετους. Όχι γιατί δεν πιστεύουμε ότι το ΠΣ δεν πρέπει να πάρει θέση απέναντι σε αυτό το έγκλημα, αλλά γιατί μέσα σ ψηφισμα υπήρχαν αναφορές οι οποίες απομακρύνονται από τις θέσεις, τους στόχους και τους αγώνες του αντιρατσιστικού κινήματος.
Συγκεκριμένα:
α) Δεν γίνονταν καθόλου λόγος για τις ευθύνες της κυβέρνησης και της ΕΕ για το γεγονός. Αντίθετα μιλούσε αφηρημένα για «…δίωξη σε βάρος των υπαιτίων, αν υπάρχουν». Τι θα πει «..αν υπάρχουν» είναι δυνατό να έχουν πεθάνει τόσοι άνθρωποι στην προσπάθεια τους να μπουν στην Ελλάδα και να μην υπάρχουν υπαίτιοι φυσικοί και ηθικοί; Εμείς θεωρούμε υπεύθυνους την καθημερινή ρατσιστική ατζέντα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Αυτή η αλήθεια δεν κρύβεται πίσω από γενικόλογες τοποθετήσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει αριστερή τοποθέτηση σήμερα για το ζήτημα που να μην ανοίγει το ζήτημα της Frontex και των ευθυνών της ΕΕ για το πνιγμό τόσων ανθρώπων.
β) Στις γραμμές του προτεινόμενου ψηφίσματος γίνονταν λόγος για διαχωρισμό ανάμεσα σε νόμιμη και παράνομη μετανάστευση και καλούσε την ΕΕ να «…αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παράνομη μετανάστευση και την εμπορία ανθρώπων…». Τίνος κριτήρια χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να καθορίσει το συγκεκριμένο διαχωρισμό; Με βάση ποια διαδικασία θεωρεί ένα μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης στην Ελλάδα «παράνομο»; Μήπως αυτές τις απαγορευτικές, για πολλούς ανθρώπους, διαδικασίες νομιμοποίησης που έχουν σταματήσει εδώ και μια σχεδόν δεκαετία; Μήπως τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και η κυβέρνηση Σαμαρά τους αρνείται το δικαίωμα στην ιθαγένεια; Οι εργάτες στη Ν. Μανωλάδα τι θεωρούνται για τους π. συμβούλους του ΣΥΡΙΖΑ «νόμιμοι» ή παράνομοι; Ο Σαχζάτ Λουκμάν σε ποια κατηγορία άραγε θα άνηκε; Αξίζει να θυμίσουμε στους περιφερειακούς συμβούλους του ΣΥΡΙΖΑ το σύνθημα του αντιρατσιστικού κινήματος που και οι ίδιοι υιοθετούσαν στο παρελθόν: «Κανείς άνθρωπός δεν είναι λαθραίος».
Η πλειοψηφία του ΠΣ, έχοντας το τελευταίο διάστημα, αλλάξει στάση και έχοντας περάσει από τη συλλήβην απόρριψη όλων των ψηφισμάτων, στη μερική υιοθέτηση κάποιων από αυτών, συνένωσε τα δύο ψηφίσματα καθώς και ένα τρίτο για τα χημικά της Συρίας και τα πρότεινε για ψήφιση ως ένα ενιαίο ψήφισμα, υιοθετώντας το πλαίσιο του ψηφίσματος που πρότειναν οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό για εμάς αποτελεί παραποίηση του πλαισίου που προτείναμε για το συλλαλητήριο της 22ης του Μάρτη. Εκείνη την ημέρα χιλιάδες διαδηλωτές θα διαδηλώσουν σε όλη την Ευρώπη με τα συνθήματα για τη νομιμοποίηση των μεταναστών και ενάντια στην πολιτική της Ευρώπης – φρούριο.
Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι το ΠΣ Κρήτης δηλώνει τη διάθεσή του να στηρίξει το αντιφασιστικό κίνημα όμως δεν μπορούμε να συναινέσουμε στο περιεχόμενο που δίνει το ΠΑΣΟΚ με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό. Γι’ αυτό ψηφίζουμε κατά του συγκεκριμένου ψηφίσματος.
Στην ίδια συνεδρίαση του ΠΣ προτάθηκε από την εκτελεστική επιτροπή ψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ. Στο ψήφισμα γινόταν λόγος για υπονόμευση της εργασιακής ειρήνης από την συγκεκριμένη επιλογή. Επίσης η εκτελεστική, ανάμεσα σε άλλα, θεωρεί ότι η πώληση της ΑΔΜΗΕ «… μπορεί να καλύπτει μόνο μικρό μέρος του δημοσιονομικού κενού, αλλά δεν απελευθερώνει την αγορά ενέργειας, δεν ευνοεί τον ανταγωνισμό γιατί το υψηλό κόστος του καλωδίου δεν το επιτρέπει».
Παρόλο που και στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρούμε θετική την πρόθεση να εκφραστεί η αντίθεση του ΠΣ στην επιχειρούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ οι λόγοι που υιοθετεί η εκτελεστική δεν μας πείθουν ότι είναι αντίθετη στο σύνολο της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων , της καταλήστευσης και της εκποίησης του δημόσιου πλούτου. Η εργασιακή ειρήνη σε περίοδο κλεισιμάτων και μαζικών απολύσεων, δεν αποτελεί επιδίωξή μας. Αντίθετα θεωρούμε ότι η ελπίδα για το λαό βρίσκεται στην μαζική αντίσταση και την ανατροπή των συγκεκριμένων πολιτικών και της κυβέρνησης που τις εκφράζει. Γι’ αυτό το λόγο καταψηφίσαμε και το δεύτερο αυτό ψήφισμα.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία, συνδικάτα και συλλόγους φοιτητών να μετέχουν μαζικά στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 22. Μάρτη
Σεραφείμ Ρίζος
Χανιά 5/2/2014