14.8 C
Chania
Monday, December 22, 2025

Γκουτέρες για τη μέρα της γυναίκας: Τριακόσια χρόνια απέχει η νομική ισότητα των δύο φύλων

Ημερομηνία:

«Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών και των κοριτσιών που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε την πρόοδο» τονίζει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τιμούμε τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο και χαιρετίζουμε όλα όσα έχουν επιτύχει στον αγώνα για ισότητα. Οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν προχωρήσει μπροστά γκρεμίζοντας εμπόδια, διαλύοντας στερεότυπα και οδηγώντας την πρόοδο προς έναν πιο δίκαιο και ισότιμο κόσμο» επισημαίνει στο μήνυμά του.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναγνωρίζει πως οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια. «Δισεκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια αντιμετωπίζουν την περιθωριοποίηση, την αδικία και τις διακρίσεις, ενώ η συνεχιζόμενη επιδημία της βίας κατά των γυναικών ντροπιάζει την ανθρωπότητα. Ο κόσμος μας εξακολουθεί να αντανακλά χιλιετίες ανδροκρατούμενων σχέσεων εξουσίας. Και η πρόοδος δέχεται επίθεση, με μια έντονη οπισθοχώρηση κατά των δικαιωμάτων των γυναικών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντόνιο Γκουτέρες εκτιμά πως με τους σημερινούς ρυθμούς, η νομική ισότητα απέχει περίπου τριακόσια χρόνια και υπογραμμίζει την ανάγκη «να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα».

Αναφερθείς στο φετινό θέμα «επενδύστε στις γυναίκες», ο Αντόνιο Γκουτέρες σημειώνει πως υπενθυμίζει ότι ο τερματισμός της πατριαρχίας απαιτεί να μπουν χρήματα στο τραπέζι. «Πρέπει να υποστηρίξουμε τις γυναικείες οργανώσεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να επενδύσουμε σε προγράμματα για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και για την προώθηση της ένταξης και της ηγεσίας των γυναικών στις οικονομίες, τις ψηφιακές τεχνολογίες, την οικοδόμηση της ειρήνης και τη δράση για το κλίμα. Όλα αυτά εξαρτώνται από την απελευθέρωση της χρηματοδότησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, έτσι ώστε οι χώρες να έχουν διαθέσιμα κεφάλαια για να επενδύσουν στις γυναίκες και στα κορίτσια. Πρέπει επίσης να αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών ηγετών στις επιχειρήσεις, στον χρηματοοικονομικό τομέα, στις κεντρικές τράπεζες και στα υπουργεία οικονομικών. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των επενδύσεων σε πολιτικές και προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών» εξήγησε.

Καταληκτικά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τονίζει πως τα δικαιώματα των γυναικών είναι ένας αποδεδειγμένος δρόμος προς δίκαιες, ειρηνικές και ευημερούσες κοινωνίες και προτρέπει: «Μαζί, ας αναλάβουμε επείγουσα δράση για να τα κάνουμε πραγματικότητα».

www.topontiki.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη θάλασσα και τις ακτές

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων δημιούργησε και προσφέρει εκπαιδευτικό πρόγραμμα...

Δωρεά ενός περιπολικού αυτοκινήτου από το Δήμο Βιάννου στο Αστυνομικό Τμήμα Βιάννου

Παρουσία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης, Υποστράτηγου Νικόλαου...

Αυτοκτόνησε ο επιχειρηματίας και τελευταίος εκδότης της εφημερίδας “Η ΤΟΛΜΗ” Σπύρος Καλλέργης

Σαν κεραυνός έπεσε η είδηση της αυτοκτονίας του γνωστού επιχειρηματία, πολιτικού και...