15.8 C
Chania
Monday, December 8, 2025

Γονείς μαθητών στο Βαρύπετρο: «Για φέτος τα Χριστούγεννα, παιδί μου, εύχομαι να ‘χεις δάσκαλο»

Ημερομηνία:

Με το σύνθημα «Για φέτος τα Χριστούγεννα, παιδί μου, εύχομαι να ‘χεις δάσκαλο», οι γονείς της περιοχής Βαρυπέτρου και Αγιάς στα Χανιά περιγράφουν μια σχολική καθημερινότητα που, λίγο πριν τις γιορτές, θυμίζει περισσότερο αγώνα επιβίωσης παρά εκπαιδευτική διαδικασία. Σε ανοιχτή επιστολή-καταγγελία, αναδεικνύουν την τραγική κατάσταση σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, όπου η υποστελέχωση, τα κτιριακά προβλήματα και το κόστος στέγασης για τους εκπαιδευτικούς συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Η κατάσταση, όπως καταγράφηκε σε πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την Ένωση Γονέων, χαρακτηρίζεται από σοβαρές ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα της εκπαίδευσης αλλά και την ασφάλεια των παιδιών.

Κενά στην Ειδική Αγωγή και το Ολοήμερο

Στο επίκεντρο των διαμαρτυριών βρίσκεται η ειδική αγωγή. Οι γονείς ζητούν άμεσα την πρόσληψη δύο δασκάλων για να καλυφθούν τα κενά της παράλληλης στήριξης και να λειτουργήσει ομαλά το τμήμα ένταξης, καταγγέλλοντας πρακτικές «τεχνασμάτων» που επιβαρύνουν τους υφιστάμενους εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα, το ολοήμερο σχολείο υπολειτουργεί με περικομμένο ωράριο λόγω ασθένειας εκπαιδευτικού που δεν έχει αντικατασταθεί, αφήνοντας τους εργαζόμενους γονείς σε απόγνωση. Στο Νηπιαγωγείο Ποτιστηρίων, η κατάσταση είναι ακόμη πιο κρίσιμη, καθώς απαιτείται σχολικός νοσηλευτής για την υποστήριξη παιδιού που το έχει ανάγκη, ενώ οι καθυστερήσεις στις γνωματεύσεις από το ΚΕΔΑΣΥ δημιουργούν ντόμινο προβλημάτων στην τάξη.

Υγρασία, διαρροές και το στεγαστικό αδιέξοδο

Πέρα από το εκπαιδευτικό προσωπικό, σοβαρά ζητήματα εγείρονται και για τις υποδομές. Οι γονείς περιγράφουν εικόνες εγκατάλειψης στα Νηπιαγωγεία, με τοίχους μουλιασμένους από την υγρασία και στέγες που στάζουν, ιδιαίτερα στο κτίριο του παλιού Δημοτικού της Αγιάς. Ζητούν από τη Δημοτική Αρχή μόνιμες και ασφαλείς λύσεις, αντί για «μερεμέτια» που απλώς καλύπτουν προσωρινά το πρόβλημα.

Επιπλέον, αναδεικνύεται το οξύ πρόβλημα της στέγασης των αναπληρωτών στα Χανιά. Οι υψηλές τιμές των ενοικίων καθιστούν απαγορευτική την εγκατάσταση εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα πολλοί να αρνούνται την ανάληψη υπηρεσίας. Οι γονείς καλούν τον Δήμο να αναλάβει δράση, προτείνοντας την ενοικίαση ξενοδοχείου για τη φιλοξενία των δασκάλων, στα πρότυπα άλλων περιφερειακών δήμων.

«Όχι» σε συμβολισμούς, προειδοποίηση για κινητοποιήσεις

Η ανακοίνωση κλείνει με αιχμηρή κριτική προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Οι γονείς χαρακτηρίζουν την πολιτική της «ενσυναίσθησης» ως κενή περιεχομένου όταν δεν συνοδεύεται από προσλήψεις, ειδικά για τα παιδιά με αναπηρία.

«Το Υπουργείο, αντί να εξυπηρετεί την Παιδεία, διαχειρίζεται τη δυσαρέσκεια χαρίζοντας lockers», σημειώνουν με πικρία, προειδοποιώντας ότι η υπομονή έχει εξαντληθεί. Αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των αντιδράσεων, δηλώνοντας έτοιμοι να στήσουν τα δικά τους «μπλόκα» πλάι σε αυτά των αγροτών, ενάντια στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση: 

Για φέτος τα Χριστούγεννα, παιδί μου, εύχομαι να ‘χεις δάσκαλο

Φτάσαμε Χριστούγεννα και οι γονείς από τα σχολεία της περιοχής Βαρυπέτρου, καταμετρούμε τα κενά και τις ελλείψεις, όλες εκείνες που βαραίνουν την καθημερινότητα των παιδιών μας και των δασκάλων τους, ως και τη δική μας οικογενειακή ρουτίνα. Γονείς από το Δημοτικό Βαρυπέτρου και τα Νηπιαγωγεία Βαρυπέτρου και Αγιάς, μιλήσαμε και ενημερωθήκαμε σε συνάντηση με εκπροσώπους από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/βαθμιας Εκπ/σης και την Ένωση Γονέων, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής μας.

Συζητώντας μεταξύ μας, συγκεντρώσαμε τα προβλήματα και τα κενά μας: Δυο δάσκαλοι ειδικής αγωγής για να καλύψουν τα κενά της παράλληλης στήριξης και να λειτουργήσει κανονικά το τμήμα ένταξης, χωρίς τεχνάσματα και «λίγο απ’ όλα» για τους εκπαιδευτικούς που, παρά τις προσπάθειες, δεν επαρκούν για τις ανάγκες. Ένας δάσκαλος για το ολοήμερο, το οποίο, μετά από ασθένεια εκπαιδευτικού, υπολειτουργεί με περικομμένο ωράριο.

Στο μεταξύ οι γονείς ψάχνουμε μια ασφαλή απάντηση στο ερώτημα: «τι θα γίνουν τα παιδιά την ώρα που εμείς εργαζόμαστε;» Ένας νοσηλευτής για τη στήριξη παιδιού που το έχει ανάγκη στο Νηπιαγωγείο Ποτιστηρίων Μια σειρά γνωματεύσεις που αναμένονται από το ΚΕΔΑΣΥ, μια σειρά αναμονές για την αναπλαισίωση της τάξης, που όσο εκκρεμούν, δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα, με προεκτάσεις τέτοιες, για τις οποίες δε φτάνει ο ένας ψυχολόγος που θα μας επισκέπτεται μόλις μια μέρα την εβδομάδα, παρά τη μεγάλη του διάθεση να προσφέρει.

Αλλά και κτιριακά προβλήματα, στα Νηπιαγωγεία μας, εκεί που η υγρασία μουλιάζει τους τείχους, εκεί που οι στέγες στάζουν! Δεν είναι πολλά τα χρόνια που το Νηπιαγωγείο μας μετακόμισε στο κτίριο του παλιού Δημοτικού της Αγιάς με την υπόσχεση της μόνιμης και ποιοτικής λύσης για το κτιριακό… Σήμερα μετράμε βλάβες δομικές, θέματα πολύ σοβαρά ως και επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών μας. Ευθύνη της Δημοτικής Αρχής να δώσει πραγματική λύση σε αυτά τα προβλήματα, και όχι με μερεμέτια και μπαλώματα, που τελικά τα παγιώνουν. Επιτέλους, κάντε κτίρια κατάλληλα για να στεγάσουν τα σχολεία!

Ο Δήμος έχει ρόλο και στο θέμα της εγκατάστασης των αναπληρωτών δασκάλων. Από τους λίγους που καλέστηκαν από το Υπουργείο και φέτος, υπάρχουν κι εκείνοι που αρνούνται την ανάληψη υπηρεσίας, αφού το να ενοικιάζεις σπίτι στα Χανιά -αν δεν είσαι τουρίσταςέχει γίνει από ασύμφορο έως και ανέφικτο πια! Η πρόβλεψη είναι ότι η κατάσταση θα χειροτερεύει, αν δε ληφθούν μέτρα, από τη Δημοτική Αρχή. Μπορεί να λύσει ο Δήμος το πρόβλημα, με την ενοικίαση ξενοδοχείου για τη στέγαση των αναπληρωτών, όπως έχει προταθεί κατ’ επανάληψη από τα Σωματεία των Εκπαιδευτικών κι όπως γίνεται και σε μια σειρά από περιφερειακούς δήμους. Απαιτείται!

Αυτά συζητήσαμε λίγες μέρες πριν από τη θερμή πρόσκληση της υπουργού Παιδείας για την Παγκόσμια Ημέρα των ΑΜΕΑ. Ο συνειρμός είναι αυτόματος: η «ενσυναίσθηση» από πλευράς του Υπουργείου εξαντλείται στο επίπεδο του συμβολισμού και δεν υλοποιείται με την πρόσληψη δασκάλων για τα παιδιά με παραπάνω δυσκολίες, που φέτος ταλαιπωρούνται παραπάνω, από την έλλειψη των δασκάλων και της φροντίδας που χρειάζονται για την υγεία και την ένταξή τους στο σχολείο και την κοινωνία. Η ειδική αγωγή και τα παιδιά με δυσκολίες την πλήρωσαν πρώτα φέτος!

Οι δάσκαλοι έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί τρεις μήνες πριν, γιατί αυτή είναι η κύρια δουλειά του Υπουργείου Παιδείας και της Διοίκησης, αυτή και τα σχολικά κτίρια! Αντίθετα, το υπουργείο αντί να εξυπηρετεί την Παιδεία, σκοπό έχει να διαχειρίζεται τη δυσαρέσκεια και την οργή μας, χαρίζοντας μας lockers (δαπάνη 8μισι εκατομμυρίων ευρώ) και άλλες… «χριστουγεννιάτικες χάντρες». Όμως πλέον δεν φαίνεται να πιάνει αυτή η διαχείριση! Ας προσέξουν, λοιπόν, οι ιθύνοντες μήπως, πλάι στα μπλόκα των αγροτών, έρθουν να προστεθούν κι άλλα μπλόκα. Ένα μπλόκο γονιών και εκπαιδευτικών ενάντια τη διάλυση των σχολείων μας!

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Οι αγρότες δεν είναι “εγκληματική οργάνωση”

Η κυβέρνηση συκοφαντεί τους παραγωγούς για να κρύψει την...

Όταν το Παρελθόν Ζητάει Δικαιοσύνη

Υπάρχουν στιγμές που ο χρόνος, αυτός ο μεγάλος και...

Χανιά: Σύροι γιορτάζουν την πρώτη επέτειο από την πτώση του Άσαντ | Φωτός

Σε κλίμα συγκίνησης η συριακή κοινότητα των Χανίων συγκεντρώθηκε...