Τη φιλανθρωπική συναυλία της στο Τσεμέ της Τουρκίας ακύρωσε η Δέσποινα Βανδή καθώς στον χώρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Τουρκικό Ίδρυμα Παιδείας, αναρτήθηκε αφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνίδα τραγουδίστρια ζήτησε να κατέβει η τουρκική σημαία και η αφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ από χώρο της εκδήλωσης, ωστόσο το αίτημα της δεν έγινε δεκτό κι έτσι τελικά η δημοφιλής ερμηνεύτρια δεν ανέβηκε στη σκηνή.
«Με απόλυτο σεβασμό στο κοινό που θα με τιμούσε με την παρουσία του στην προγραμματισμένη για σήμερα συναυλία μου, ανακοινώνω ότι για λόγους που έχουν σχέση με την αποκλειστική ευθύνη του Τουρκικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (το οποίο μονομερώς αποφάσισε να αλλοιώσει τον χαρακτήρα της εκδήλωσης ως συναυλία, δίνοντας της μία απαγορευμένη και μη συμφωνημένη πολιτική διάσταση) δεν είναι δυνατή η συμμετοχή μου στη συγκεκριμένη εκδήλωση», αναφέρει η Δέσποινα Βανδή σε ανάρτησή της στο Instagram για το περιστατικό.
Η δήμαρχος του Τσεσμέ, Λαλ Ντενίζλι, δήλωσε ότι η Δέσποινα Βανδή δεν βγήκε στη σκηνή «επειδή θέλει να κατέβει η τουρκική σημαία και η αφίσα του Ατατούρκ».
Ζήτησε από το κοινό να μην τη «γιουχάρουν» γιατί, όπως είπε, «δεν νομίζω ότι είναι καν ο άνθρωπος για τον οποίο αξίζει να σπαταλήσεις την ανάσα σου».
«Θυσιάσαμε πολλούς μάρτυρες για να κερδίσουμε αυτά τα εδάφη και είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε ότι η αδελφοσύνη και η αιώνια φιλία θα νικήσουν πάντα» προσέθεσε η δήμαρχος και, σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, συνέχισε σε έντονο ύφος λέγοντας:
«Καμία δύναμη δεν μπορεί να τολμήσει να κατεβάσει ούτε τη σημαία μας, ούτε την αφίσα του Ατατούρκ. Δεν μπορεί ούτε καν να το σκεφτεί. Η κυρία πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως τα σύνορα αυτής της πόλης. Με ηρεμία, με ψυχραιμία. Εύχομαι όμως ότι σε όποια χώρα και αν πάει, δεν θα σκεφτεί καν να κατεβάσει τη σημαία αυτής της χώρας, που κερδήθηκε με αίμα, τη σημαία για την οποία θυσίασαν τη ζωή του πολλά τέκνα της πατρίδας και την οποία έκαναν σύμβολο αυτής της χώρας. Εύχομαι ότι αυτό θα γίνει ένα ιστορικό μάθημα για εκείνη».
Στη σκηνή εμφανίστηκε τελικά η χορωδία του Ιδρύματος TEV, η οποία μαζί με το ακροατήριο τραγούδησε το «Εμβατήριο της Σμύρνης», τον ύμνο που έχουν υιοθετήσει κυρίως οι εθνικιστές κεμαλιστές και εξυμνεί την είσοδο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σμύρνη και την ήττα του ελληνικού στρατού το 1922.