11.8 C
Chania
Sunday, January 11, 2026

Δεν είναι αστείο: Μετάθεση της Συνόδου G7 λόγω… αγώνων ΜΜΑ στον Λευκό Οίκο και των γενεθλίων Τραμπ

Ημερομηνία:

Σε μια ασυνήθιστη διπλωματική υποχώρηση, η Γαλλία αποφάσισε να μεταθέσει τις ημερομηνίες της φετινής Συνόδου Κορυφής των G7, προκειμένου να μην συμπέσουν με μια διοργάνωση μεικτών πολεμικών τεχνών (MMA) που προγραμματίζει ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η απόφαση, η οποία αντανακλά τις νέες ισορροπίες στις διεθνείς σχέσεις, ελήφθη καθώς η αρχική ημερομηνία συνέπιπτε τόσο με τα 80ά γενέθλια του Αμερικανού Προέδρου όσο και με τη διοργάνωση του UFC στην Ουάσινγκτον.

Το Παρίσι είχε αρχικά ανακοινώσει ότι η φετινή συγκέντρωση των ηγετών της G7 θα πραγματοποιούνταν από τις 14 έως τις 16 Ιουνίου στο Εβιάν-λε-Μπαιν, στις όχθες της λίμνης Λεμάν. Ωστόσο, η 14η Ιουνίου αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για τον Λευκό Οίκο φέτος, καθώς πέρα από την «Ημέρα της Σημαίας» στις ΗΠΑ, σηματοδοτεί και τη συμπλήρωση οκτώ δεκαετιών ζωής για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που έχουν άμεση γνώση του προγραμματισμού και μίλησαν στο POLITICO, η γαλλική πλευρά αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει το χρονοδιάγραμμα όταν έγινε σαφές ότι η αμερικανική παρουσία θα ήταν αδύνατη λόγω των εορτασμών και των αθλητικών εκδηλώσεων στην Ουάσινγκτον. Κατόπιν τούτου, η Σύνοδος θα διεξαχθεί πλέον από τις 15 έως τις 17 Ιουνίου.

Το οκτάγωνο στο Νότιο Προαύλιο

Η αιτία της εμπλοκής εντοπίζεται σε μια ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ από τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με την οποία ο Λευκός Οίκος θα φιλοξενήσει έναν «μεγάλο αγώνα UFC» στις 14 Ιουνίου. Ο διευθύνων σύμβουλος του Ultimate Fighting Championship, Ντάνα Γουάιτ, επιβεβαίωσε την Πέμπτη στο CBS News ότι οι λεπτομέρειες της διοργάνωσης έχουν οριστικοποιηθεί.

Κατά τον Γουάιτ, η εκδήλωση αναμένεται να συγκεντρώσει έως και 5.000 άτομα στο Νότιο Προαύλιο του Λευκού Οίκου, μετατρέποντας την προεδρική κατοικία σε αρένα μεικτών πολεμικών τεχνών για μια νύχτα. Η εμμονή του Αμερικανού Προέδρου στη διεξαγωγή του γεγονότος την ημέρα των γενεθλίων του φαίνεται πως έγειρε την πλάστιγγα για τη μετάθεση της διεθνούς συνόδου.

Διπλωματικές απαντήσεις και ερμηνείες

Το γραφείο του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, απέφυγε να επιβεβαιώσει ρητά εάν η αλλαγή —η οποία είναι πλέον επίσημη στην ιστοσελίδα της G7— συνδέεται άμεσα με τη διοργάνωση του UFC. Η γαλλική προεδρία περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι το νέο πρόγραμμα είναι «αποτέλεσμα διαβουλεύσεων με τους εταίρους της G7».

Από την πλευρά του, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ερωτηθείς για την καθυστέρηση, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως ηγέτης του ελεύθερου κόσμου, οι εταίροι μας πίστευαν ότι η παρουσία του Προέδρου Τραμπ στη Σύνοδο της G7 ήταν απαραίτητη. Με ευγένεια μετέφεραν τις ημερομηνίες για να εξυπηρετήσουν το πρόγραμμα του Αμερικανού Προέδρου».

Η είδηση για την πιθανή αναβολή λόγω των γενεθλίων του Τραμπ είχε δει αρχικά το φως της δημοσιότητας μέσω του τοπικού μέσου LeMessager, προκαλώντας ποικίλα σχόλια για την επίδραση της προσωπικής ατζέντας των ηγετών στην παγκόσμια διπλωματία. Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τις προκλήσεις συντονισμού της G7 σε μια περίοδο έντονων συμβολισμών και εσωτερικών πολιτικών προτεραιοτήτων.

politico.eu

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μήνυμα Μαδούρο από αμερικανική φυλακή: «Είμαστε μαχητές, μην λυπάστε»

Ο έκπτωτος πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έστειλε μήνυμα από το...

Ακρίβεια χωρίς ανάσα

Στις αρχές του 2026, ο Έλληνας πολίτης βρίσκεται αντιμέτωπος...