13.8 C
Chania
Friday, January 16, 2026

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα»: Καθησυχαστικός ο Ευθύμης Λέκκας για τους σεισμό στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ευθύμιος Λέκκας, για τον σεισμό που ταρακούνησε την Κρήτη το βράδυ της Τρίτης.

Όπως εκτίμησε ο κ. Λέκκας, η σεισμική δόνηση «είναι τελείως ανεξάρτητη από τους σεισμούς που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο νησί». Εξηγώντας την εκτίμηση αυτή, τόνισε προκύπτει από το γεγονός ότι είναι σεισμός βάθους, ενώ στην Παλαιοχώρα ήταν σεισμός επιφάνειας.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε πως ήταν ο κύριος σεισμός, γιατί οι σεισμοί βάθους έχουν το χαρακτηριστικό να μην έχουν μετασεισμική ακολουθία ή μεγαλύτερους σεισμούς.

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση πως το φαινόμενο παρακολουθείται.

Παράλληλα, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ερωτηθείς αν ήταν ο κύριος σεισμός, τόνισε πως «δεν ξέρουμε ακόμη αν πρόκειται για την κύρια σεισμική δόνηση».

Όπως είπε, «όταν γίνονται στη γειτονιά μας δύο μεγάλοι σεισμοί, όπως ήταν της Αλβανίας και των Αντικυθήρων, τότε πιθανώς να αποσταθεροποιείται το σύστημα στην ευρύτερη περιοχή. Νομίζω ότι αυτό εν μέρει το βλέπουμε τώρα, παρ’ ότι δεν έχουμε ιδιαίτερα μεγάλα μεγέθη».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός που σημειώθηκε δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και με εστιακό βάθος 32,7 χλμ.

Στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν τρεις μετασεισμοί, ο ένας εκ των οποίων περίπου 10 λεπτά μετά την πρώτη δόνηση και ήταν έντασης 3,3 βαθμών και με εστιακό βάθος 27,8 χλμ. Ακόμα μία δόνηση 2,9 βαθμών κατεγράφη στην ίδια περιοχή με εστιακό βάθος 30,2 χλμ.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιάνης Βαρουφάκης: Κι όμως, αστυνομία στο σπίτι του – Κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις μετά τις δηλώσεις για το ecstasy

Κλήση για προκαταρκτική εξέταση ενώπιον της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών έλαβε ο Γιάνης...