18.8 C
Chania
Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2026

Δεύτερη διάλεξη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Ρέθυμνο με θέμα «Βυζάντιο και Ελληνικότητα»

Ημερομηνία:

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης συνεχίζει τον κύκλο διαλέξεων «Διαλέξεις Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Ρέθυμνο» με τη δεύτερη εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2026.

Η διάλεξη θα ξεκινήσει στις 19:30 στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο Ξενία, το οποίο βρίσκεται στην οδό Ψαρρού 46 στο Ρέθυμνο. Το θέμα της εκδήλωσης είναι «Βυζάντιο και Ελληνικότητα», ενώ ομιλητής θα είναι ο Κωνσταντίνος Μουστάκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής και Πρώιμης Οθωμανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο κύκλος διαλέξεων αποτελεί πρωτοβουλία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας με στόχο την προβολή ιστορικών και αρχαιολογικών θεμάτων στο ευρύ κοινό της πόλης του Ρεθύμνου. Η συγκεκριμένη διάλεξη εντάσσεται στη δεύτερη συνάντηση της σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

Το ενδιαφέρον της εκδήλωσης εστιάζεται στη σχέση μεταξύ του Βυζαντίου και της ελληνικής ταυτότητας, ένα θέμα που αποτελεί αντικείμενο έρευνας και διδασκαλίας του Αναπληρωτή Καθηγητή Μουστάκα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος αντικατοπτρίζει τη σημασία της βυζαντινής περιόδου για την κατανόηση της ελληνικής ιστορικής συνέχειας.

Το Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο Ξενία στο Ρέθυμνο φιλοξενεί τακτικά πολιτιστικές και ακαδημαϊκές εκδηλώσεις, συμβάλλοντας στη διασύνδεση του Πανεπιστημίου Κρήτης με την τοπική κοινωνία. Η διάλεξη της 18ης Μαρτίου απευθύνεται τόσο στο φοιτητικό κοινό όσο και σε όσους ενδιαφέρονται για τη βυζαντινή ιστορία και τη διαμόρφωση της ελληνικής ταυτότητας.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εξιχνιάστηκε απόπειρα έκρηξης σε επιχείρηση στο Ηράκλειο – Ταυτοποιήθηκε 33χρονος αλλοδαπός

Εξιχνιάστηκε απόπειρα έκρηξης σε επιχείρηση στο Ηράκλειο. Ταυτοποιήθηκε 33χρονος αλλοδαπός που τοποθέτησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στις 29/3. Συνελήφθη μετά από κατ' οίκον έρευνα.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ερευνητών Διδακτικής των Μαθηματικών στο Ηράκλειο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΝΕΔΙΜ στο Ηράκλειο Κρήτης, με 150 σύνεδρους και πάνω από 100 ερευνητικές εργασίες για τη διδακτική των μαθηματικών.

Σέβη Βολουδάκη: Εξασφαλίστηκε 1,5 εκατ. ευρώ για την επανεκκίνηση της Δημοτικής Αγοράς Χανίων

Η Υφυπουργός Σέβη Βολουδάκη εξασφάλισε 1,5 εκατ. ευρώ για 50 επιχειρήσεις της Δημοτικής Αγοράς Χανίων. Κάθε επιχείρηση θα λάβει 30.000 ευρώ για επανεγκατάσταση.