Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης διοργανώνει διάλεξη με θέμα «Πολυρρήνια, το προφίλ της αρχαίας πόλης», την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2026, στις 19:30, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η κ. Σταυρούλα Μαρκουλάκη, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων.

Η Πολυρρήνια αποτελούσε ισχυρή πόλη της Κρήτης κατά την Ελληνιστική περίοδο, κτισμένη στη θέση του ομώνυμου σύγχρονου μικρού οικισμού. Σύμφωνα με αρχαία παράδοση που διέσωσε ο Στράβωνας, η πόλη ιδρύθηκε από Αχαιούς και Λακεδαιμόνιους. Ανέπτυξε στενές σχέσεις με πόλεις του ελλαδικού χώρου, όπως τη Σπάρτη, τη Μήλο, τη Ρόδο και τη Θήβα, καθώς και με περιοχές εκτός του σημερινού ελλαδικού χώρου, συμπεριλαμβανομένων των παράλιων της Ιωνίας και της Αιγύπτου.
Στα ελληνιστικά χρόνια, η Πολυρρήνια αναδείχθηκε σε ισχυρή δύναμη και αντίπαλο της γειτονικής ναυτικής Φαλάσαρνας. Χαρακτηριστικό της εξωτερικής της πολιτικής ήταν η εχθρική της στάση απέναντι στην Κνωσό και την Κυδωνία. Η πόλη δεν έλαβε μέρος στον αντιστασιακό αγώνα των κρητικών πόλεων κατά των Ρωμαίων, γεγονός που της επέτρεψε να διαφύγει τη λεηλασία.
Στα ρωμαϊκά χρόνια, στον έλεγχο της Πολυρρήνιας περιήλθε το Δικτύνναιο ιερό, όπως αναφέρει ο Στράβων (Χ, 479). Η πόλη διέθετε νομισματική παράδοση που εκτείνεται από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως και την περίοδο της ρωμαιοκρατίας.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.



