16.8 C
Chania
Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου, 2026

Διήμερο βιωματικό σεμινάριο ρυθμών και χορών στο Ηράκλειο με τον Αλέξανδρο Ριζόπουλο

Ημερομηνία:

Διήμερο βιωματικό σεμινάριο για μουσικούς και χορευτές διοργανώνεται στο Ηράκλειο στις 7 και 8 Μαρτίου 2026, με επίκεντρο τις ρυθμικές συγγένειες των Νοτίων Βαλκανίων και τις μετρικές εκδοχές 9/8, 12/8 και 16/8.

Το σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους Θύραθεν και Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου, φέρει την υπογραφή του Αλέξανδρου Ριζόπουλου, μουσικού και διδάκτορα Εθνομουσικολογίας. Οι συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο και την Κυριακή, από τις 17:00 έως τις 20:00.

Η θεματική του σεμιναρίου εστιάζει σε ένα κοινό πρακτικό «κύτταρο» που εμφανίζεται σε διαφορετικές εκδοχές στα Νότια Βαλκάνια. Οι συμμετέχοντες ξεκινούν από έναν αργό ρυθμικό πυρήνα και τον μετακινούν βήμα-βήμα σε διαφορετικές μετρικές εκδοχές, όπως ενεργοποιούνται σε ποικίλα μουσικοχορευτικά συμφραζόμενα.

Βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη ενός κοινού πρακτικού λεξιλογίου μεταξύ μουσικών και χορευτών, ώστε να συνεννοούνται πάνω στη σχέση βήματος, τονισμών και κρούσης. Οι συμμετέχοντες θα δοκιμάσουν μεθοδικά μεταβάσεις από τη μία εκδοχή στην άλλη μέσα από την κίνηση, αποκτώντας τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν και να μεταφράζουν τις ρυθμικές μετατοπίσεις από βήμα σε μέτρο και από μέτρο σε βήμα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμική καλλιέργεια με σώμα, φωνή και συνοδεία κρουστών, καθώς και σύνδεση ρυθμικών τονισμών με κινήσεις και βήματα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις μεταβάσεις 9/8 → 12/8 → 16/8 σε μικρές ομάδες, με μουσικούς και χορευτές να συνεργάζονται από κοινού.

Η δεύτερη ημέρα αφιερώνεται σε πιο πειραματική διερεύνηση ενδιάμεσων ρυθμικών ιδεών με τη βοήθεια ψηφιακών εργαλείων και τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία δοκιμάζονται επιτόπου και κρατιούνται μόνο όταν λειτουργούν στην πράξη.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε μουσικούς όλων των οργάνων και φωνές, χορευτές, δασκάλους χορού και ανθρώπους του παραδοσιακού και world-music χώρου. Δεν απαιτούνται θεωρητικές γνώσεις, αλλά διάθεση για πρακτική δουλειά και συνεργασία.

Θα πραγματοποιηθεί περιορισμένη βιντεοσκόπηση για τεκμηρίωση και μεταγενέστερη εκπαιδευτική και ερευνητική αξιοποίηση, μόνο με τη συναίνεση των συμμετεχόντων. Μέρος του υλικού ενδέχεται να παρουσιαστεί, σε ανώνυμη ή επώνυμη μορφή, σε επιστημονικό συνέδριο που προγραμματίζεται για τον Μάιο στο Ηράκλειο.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο ορίζεται στα 50 ευρώ για το σύνολο του διημέρου. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο τηλέφωνο 2810711196.

Οι χώροι διεξαγωγής είναι το Θύραθεν στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου 9 και το Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου στη Δοϊράνης.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Αθήνα ο Δήμαρχος Χανίων για το Λόφο Καστέλλι: Ζητά απόσυρση θέματος ξενοδοχείων από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων

Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης μετέβη εκτάκτως στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων. Ζητά απόσυρση θέματος ξενοδοχείων στον ιστορικό λόφο Καστέλλι.

Σεισμός στο Νταβός: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ λόγω Έπστιν

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF),...