14.8 C
Chania
Saturday, November 16, 2024

Διαμαρτυρία κατά των εξορύξεων έξω από το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ στο Πολυτεχνείο Κρήτης: “Χρηματοδοτείται ανοιχτά από τα ΕΛΠΕ”

Ημερομηνία:

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν νωρίς το απόγευμα της Τρίτης μέλη της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις, έξω από το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας (νυν Ινστιτούτο Γεωενέργειας) του ΙΤΕ, που εδρεύει και λειτουργεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά.

Στην σχετική ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα, αμφισβητούν τον ρόλο του Ινστιτούτου, αφού όπως επισημαίνουν:

«Η υποτιθέμενη δέσμευσή του να “παρακολουθεί στενά” τις δραστηριότητες των πετρελαϊκών εταιρειών στα παραχωρημένα από το ελληνικό κράτος “θαλάσσια οικόπεδα” δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού και “να ενημερώσει εγκαίρως αν αντιληφθεί κίνδυνο για τα κητώδη που ζουν στις θάλασσές μας ή πιθανότητα ατυχήματος”, δεν αποτελεί παρά το προσωπείο μιας υποτιθέμενης “περιβαλλοντικής ευαισθησίας” που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τον πραγματικό σκοπό της λειτουργίας του, που δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των χρηματοδοτών του».

Το κείμενο της Πρωτοβουλίας που μοιράστηκε για την δράση διαμαρτυρίας και τον ρόλο του Ινστιτούτου:

«ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ! Οι επιστημονικοί συνεργάτες στα επικείμενα εγκλήματα των πετρελαϊκών εταιρειών στις θάλασσες της Κρήτης!

Το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας (νυν Ινστιτούτο Γεωενέργειας) του ΙΤΕ που εδρεύει στοΠολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά αποτελεί στην ουσία το τοπικό “επιστημονικό” παράρτημα των πετρελαϊκών εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κρήτη.

Χρηματοδοτείται ανοιχτά από τα ΕΛΠΕ – νυν HELLENiQ ENERGY (600.000 ευρώ χορηγία) καθώς και από την Περιφέρεια Κρήτης (100.000 ευρώ χορηγία), για “την Επιστημονική υποστήριξη στην παρακολούθηση και τον έλεγχο δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων”.

Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα Ινστιτούτο Πληρωμένης Έρευνας για μεθόδους ξεπλύματος των επικείμενων εγκλημάτων των πετρελαϊκών εταιρειών στις θάλασσές μας.

Η υποτιθέμενη δέσμευσή του να “παρακολουθεί στενά” τις δραστηριότητες των πετρελαϊκών εταιρειών στα παραχωρημένα από το ελληνικό κράτος “θαλάσσια οικόπεδα” δυτικά καινοτιοδυτικά του νησιού και “να ενημερώσει εγκαίρως αν αντιληφθεί κίνδυνο για τα κητώδη που ζουν στις θάλασσές μας ή πιθανότητα ατυχήματος”, δεν αποτελεί παρά το προσωπείο μιαςυποτιθέμενης “περιβαλλοντικής ευαισθησίας” που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τονπραγματικό σκοπό της λειτουργίας του, που δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των χρηματοδοτών του.

Ατύχημα για την Κρήτη και κίνδυνος για τον φυσικό της πλούτο και την τοπική οικονομία, είνα ιαπό μόνες τους οι έρευνες και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων και δεν χρειάζεται να το δούμε στην πράξη για να το καταλάβουμε. Μας αρκεί το πλούσιο σε περιβαλλοντικές καταστροφές και οικολογικά εγκλήματα βιογραφικό των “επενδυτών” της μαύρης ανάπτυξης.

Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, σε εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες που διενεργήθηκαν στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στο Ιόνιο για λογαριασμό των ΕΛΠΕ, είδαμε Ζιφιούς να ξεβράζονται στις ακτές της Κέρκυρας ως συνέπεια των συνεχών ηχοβολισμών που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Από την Τρίτη 8 Νοέμβρη, αμέσως μετά τις αντίστοιχες προαναγγελίες του ίδιου του Πρωθυπουργού, ερευνητικό πλοίο συνοδεία ρυμουλκού εκτελεί σεισμικές έρευνες στα ανοιχτά της Γαύδου, μέσα στο σπίτι των θαλάσσιων θηλαστικών την “Ελληνική Τάφρο”.

Είναι θέμα χρόνου να αντικρίσουμε τις ίδιες θλιβερές εικόνες Δελφινιών, Ζιφιών ή Φυσητήρων ναπαλεύουν για τη ζωή τους στις ακτές στα νότια της Κρήτης ή να χάνονται για πάντα στο βυθό της θάλασσας. Γιατί για κάθε ένα σπάνιο, απειλούμενο και προστατευόμενο πλάσμα που εκβράζεται,αντιστοιχούν δεκάδες άλλα που βρίσκουν το θάνατο στο πεδίο των ερευνών.

Θα περιμέναμε από την επιστημονική μας κοινότητα να ορθώσει το ανάστημά της και να συνταχθεί μαζί μας στο αίτημα μας να σταματήσει αυτό το προσχεδιασμένο έγκλημα ενάντια στοναληθινό πλούτο του τόπου μας και όχι να γίνεται συνεργός εκείνων που το διαπράττουν.

Θα θέλαμε Πανεπιστήμια για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι για να βγάζουν την δουλειά των εταιριών που προκαλούν καταστροφή και θάνατο.

Άλλο η γνώση και άλλο τα συμφέροντα. Όπως με τις ανανεώσιμες, έτσι και στα ορυκτά καύσιμα οιβιομηχανίες καθορίζουν τον τρόπο που λειτουργεί και παράγει η επιστήμη.

Και για αυτόν ακριβώς το λόγο, λέμε σήμερα πως είναι ανεπιθύμητοι οι επιστημονικοί επί πληρωμή συνεργάτες των πετρελαϊκών εταιρειών που ξεπλένουν τα εγκλήματα τους.

Θα πρέπει να σκεφτούμε καλά σαν κοινωνίες, τι πιστεύουμε ότι θα αποφέρουν οι δήθεν ενεργειακοί ανταγωνισμοί μεταξύ των κρατών της Μεσογείου.

Τις επιλογές τις γνωρίζουμε και είναι συγκεκριμένες: περιβαλλοντική καταστροφή, υποβάθμιση των υπαρχουσών οικονομιών, την περαιτέρω εμπλοκή σε “πολεμικά οικόπεδα” και όλα αυτά έχοντας σαν δεδομένο ότι στο τέλος θα γίνει υφαρπαγή των κοιτασμάτων από τις χώρες που πουλάνε τεχνολογία και πολεμικούς εξοπλισμούς, και πάλι οι τιμές των καυσίμων θα παραμείνουν στα ύψη.

Δεν θυσιάζουμε τις ομορφιές του τόπου μας για τα κέρδη τους! Έξω οι πετρελαϊκές εταιρείες από τις θάλασσες μας! Να ανακηρυχθεί η “Ελληνική Τάφρος” προστατευόμενη περιοχή!

Ή θα φύγουν ή θα τους διώξουμε».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλάζουν όλα στη Δημοτική Αστυνομία

Τον ανασχεδιασμό και αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας προωθεί με ταχείς ρυθμούς...

Ηράκλειο: Η απίστευτη ιστορία του σκύλου που έσωσε τη ζωή ενός γείτονα

Μια απίστευτη ιστορία... διάσωσης που εκτυλίχθηκε το απόγευμα της...