19.4 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Δραματικά στοιχεία από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Χανίων, Χρήστο Μπέλμπα για το ζήτημα της στέγασης των αναπληρωτών – Πρόταση για άμεση λύση μέσω αξιοποίησης κλειστών ξενοδοχειακών μονάδων

Ημερομηνία:

Σε μία από τις πιο ηχηρές παρεμβάσεις της κινητοποίησης του Σαββάτο για το δικαίωμα στην κατοικία στα Χανιά, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, Χρήστος Μπέλμπας, παρουσίασε σκληρά στοιχεία που αποτυπώνουν το βάθος της κρίσης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

«Διαδηλώνουμε σήμερα για ένα ζήτημα που είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους συναδέλφους, αλλά και για τους γονείς και τους μαθητές», ανέφερε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, κατά τη σχολική χρονιά 2024–2025, 41 από τους 401 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που προσλήφθηκαν στα Χανιά είτε δεν ανέλαβαν καθόλου καθήκοντα είτε παραιτήθηκαν, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους ζωής και της αδυναμίας εξεύρεσης προσιτής κατοικίας.

«Μιλάμε για ένα ποσοστό 10%, και αυτό παρά το γεγονός ότι η μη ανάληψη υπηρεσίας επισύρει ποινή διετούς αποκλεισμού από το δημόσιο σχολείο. Άρα δεν το κάνουν εύκολα», τόνισε ο Μπέλμπας, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Ένας έρχεται – πέντε θέλουν να φύγουν»: η μαζική αποστροφή από τα Χανιά

Η εικόνα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο όταν εξετάζεται η διάθεση μόνιμων εκπαιδευτικών:

«Για κάθε έναν συνάδελφο που έρχεται στα Χανιά με μετάθεση, πέντε θέλουν να φύγουν. Η αναλογία είναι εκκωφαντική», επεσήμανε.

Τα στεγαστικά προβλήματα φαίνεται να λειτουργούν αποτρεπτικά ακόμα και για εκείνους που θα ήθελαν να ζήσουν και να εργαστούν στα Χανιά. Ο Μπέλμπας επικαλέστηκε και τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Χανίων:

«Σχεδόν οι μισοί συνάδελφοι που νοικιάζουν δίνουν πάνω από το 50% του μισθού τους για ενοίκιο. Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το ζήτημα της στέγασης.»

«Άμεση λύση: να ενοικιαστεί ξενοδοχείο για τους αναπληρωτές»

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ δεν περιορίστηκε στην ανάδειξη του προβλήματος, αλλά προχώρησε και σε ρεαλιστική πρόταση άμεσης εφαρμογής:

«Το βασικό που λέμε –και μπορεί να γίνει πανεύκολα– είναι η ενοικίαση ενός ξενοδοχείου που είναι θεόκλειστο αυτή τη στιγμή. Έχουμε χιλιάδες κλίνες που δεν λειτουργούν.»

Ο Μπέλμπας πρότεινε να αναλάβει μία δημοτική επιχείρηση την ενοικίαση ξενοδοχειακής μονάδας από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 30 Ιουνίου, ώστε να στεγαστούν δωρεάν εκατοντάδες αναπληρωτές.

«Αυτά τα ξενοδοχεία έχουν έτοιμα κρεβάτια, αποχετεύσεις, πυρασφάλεια, κουζίνες. Είναι μονάδες σε πλήρη λειτουργική κατάσταση και αυτή τη στιγμή είναι άδειες επειδή είναι εποχιακές. Αν μεταφερθούν εκεί 300 αναπληρωτές, θα έχουν πού να μείνουν και ταυτόχρονα θα ασκηθεί πίεση προς τα κάτω στις τιμές των ενοικίων.»

«Μία προκήρυξη, μία απόφαση – τίποτα περισσότερο»

Η πρόταση του προέδρου της ΕΛΜΕ Χανίων συνοδεύτηκε από παρότρυνση για πολιτική βούληση και διοικητική απλότητα:

«Μία προκήρυξη είναι να φτιαχτεί. Και μετά ο Δήμος να αποφασίσει με κοινωνικά κριτήρια ποιοι θα μπουν μέσα. Αυτό πρέπει να γίνει. Μπορεί να δώσει άμεση λύση.»

Ο Χρήστος Μπέλμπας τόνισε ότι η πρόταση δεν υποκαθιστά τα υπόλοιπα συνδικαλιστικά αιτήματα –όπως η επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού– αλλά αποτελεί μια χειροπιαστή παρέμβαση με άμεσο κοινωνικό αποτέλεσμα, που μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες και να ανακουφίσει την εκπαιδευτική κοινότητα των Χανίων.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ