17.8 C
Chania
Thursday, December 11, 2025

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν έφοδο στο σπίτι ενός εκ των σκηνοθετών του No Other Land

Ημερομηνία:

Έφοδο στο σπίτι του σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ Νo Other Land Μπασέλ Άντρα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πραγματοποίησαν το Σάββατο Ισραηλινοί στρατιώτες, όπως κατήγγειλε ο ίδιος.

Ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης και κάτοχος Όσκαρ δήλωσε ότι οι στρατιώτες τον αναζητούσαν και έψαξαν το τηλέφωνο της συζύγου του.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press, ο Μπασέλ Άντρα – ο οποίος είναι ένας από τους 4 σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ «Καμία Άλλη Γη» (No Other Land) – είπε πως Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν στο χωριό του, τραυματίζοντας δύο αδελφούς του και έναν ξάδελφό του, οι οποίοι χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ επεσήμανε ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις (IDF) συνέλαβαν έναν από τους θείους του.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ εκείνος βρισκόταν στο νοσοκομείο με τους συγγενείς του, έμαθε από την οικογένειά του στο χωριό ότι εννέα Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν εισβάλει στο σπίτι του. Οι στρατιώτες των IDF φέρονται να ρώτησαν τη σύζυγό του, Σούχα, για το πού βρισκόταν και έψαξαν το τηλέφωνό της, ενώ η 9 μηνών κόρη του βρισκόταν επίσης στο σπίτι.

Οι Ισραηλινοί μπλόκαραν την είσοδο στο χωριό

Ο Άντρα πέρασε τη νύχτα έξω από το χωριό, χωρίς να μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του και να δει την οικογένειά του, επειδή οι στρατιώτες μπλόκαραν την είσοδο του χωριού και φοβόταν ότι θα τον συλλάμβαναν, όπως δήλωσε ο ίδιος στο ειδησεογραφικό μέσο.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οι στρατιώτες βρισκόταν στο χωριό, αντιδρώντας σε πετροβολισμούς Παλαιστινίων, που τραυμάτισαν δύο Ισραηλινούς πολίτες και ως εκ τούτου οι δυνάμεις του έπρεπε να ανακρίνουν τους κατοίκους και να ερευνήσουν την περιοχή.

Ωστόσο, η εκδοχή του Μπασέλ Άντρα είναι αντίθετη με τους ισχυρισμούς των IDF, καθώς είπε πως οι έποικοι επιτέθηκαν στους Παλαιστινίους στη γη τους και αρνήθηκε ότι πέταξαν πέτρες ή είδαν κάποιον από το χωριό να το κάνει.

«Το σύστημα έχει δημιουργηθεί για να μας επιτίθεται»

Μάλιστα, σύμφωνα με το Associated Press, υπήρξαν βίντεο που γυρίστηκαν από τον ξάδελφο του Άντρα που έδειχναν εποίκους να επιτίθενται σε έναν άνδρα – που ο σκηνοθέτης αναγνώρισε ως τον αδελφό του, Άνταμ Άντρα, ο οποίος νοσηλεύτηκε με μώλωπες στο αριστερό χέρι, τον αγκώνα και το στήθος. Σε άλλο βίντεο, ένας έποικος κυνηγά μια ακτιβίστρια αλληλεγγύης μέσα σε έναν ελαιώνα και την ρίχνει στο έδαφος.

«Ακόμα και αν απλώς κινηματογραφείς τους εποίκους, έρχεται ο στρατός και σε κυνηγά, ψάχνει το σπίτι σου», είπε. «Όλο το σύστημα έχει δημιουργηθεί για να μας επιτίθεται, να μας τρομοκρατεί, να μας κάνει να φοβόμαστε πολύ».

«Αυτό που συνέβη σήμερα στο χωριό του, το έχουμε δει ξανά και ξανά, όπου οι Ισραηλινοί έποικοι επιτίθενται βίαια σε ένα παλαιστινιακό χωριό και αργότερα έρχεται ο στρατός και επιτίθεται στους Παλαιστινίους», είπε ο Γιουβάλ Άμπραχαμ, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην ταινία.

Η επίθεση και η σύλληψη του Χαμντάν Μπαλάλ

Σημειώνεται ότι νωρίτερα φέτος, ένας ακόμη σκηνοθέτης του No Other Land, ο Χαμντάν Μπαλάλ είχε συλληφθεί και δεχθεί επίθεση από στρατιώτες των IDF.

Ο Μπαλάλ, μιλώντας τότε στον Guardian, είχε καταγγείλει πως Ισραηλινοί έποικοι βοηθήθηκαν από δύο στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, οι οποίοι τον χτύπησαν με το κοντάκι του όπλου τους έξω από το σπίτι του και απείλησαν να τον σκοτώσουν.

«Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, σκέφτηκα την οικογένειά μου, που ήταν στο σπίτι», δήλωσε ο Μπαλάλ. «Έτρεξα προς το μέρος τους και είπα στη γυναίκα μου “κλείδωσε το σπίτι και κράτα τα παιδιά μέσα”. Θα μπορούσαν να μου επιτεθούν, αλλά με αυτόν τον τρόπο δεν θα έβλαπταν την οικογένειά μου», συμπληρώνει.

«Οι στρατιώτες με σημάδευαν με τα τουφέκια τους, ενώ ο έποικος από πίσω άρχισε να με χτυπάει», είπε ο Μπαλάλ. «Με έριξαν στο έδαφος και ο έποικος άρχισε να με χτυπάει στο κεφάλι. Τότε ένας στρατιώτης άρχισε επίσης να με χτυπάει. Με το κοντάκι του τουφεκιού του, με χτύπησε στο κεφάλι. Μετά από αυτό, πυροβόλησε με το όπλο του στον αέρα. Δεν καταλαβαίνω εβραϊκά, αλλά κατάλαβα ότι είπε ότι ο επόμενος πυροβολισμός του τουφεκιού θα με χτυπούσε. Εκείνη τη στιγμή, νόμιζα ότι θα πέθαινα», αναφέρει.

Τραυματισμένος, με χειροπέδες και δεμένα μάτια, ο σκηνοθέτης και άλλοι δύο Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν από τους στρατιώτες σε ένα στρατιωτικό όχημα και στη συνέχεια σε ένα αστυνομικό τμήμα στη Δυτική Όχθη, όπου πέρασαν τη νύχτα ξαπλωμένοι στο πάτωμα.

«Ήταν μια εκδίκηση για το ντοκιμαντέρ μας», δήλωσε ο Μπαλάλ. «Άκουσα τις φωνές των στρατιωτών, γελούσαν με εμένα… Άκουσα (τη λέξη) “Όσκαρ”».

Η ταινία «No Other Land» αποτελεί μία ενδοσκόπηση στους αγώνες της ζωής υπό ισραηλινή κατοχή – για την οποία βραβεύτηκε με το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

topontiki.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ