16.8 C
Chania
Τετάρτη, 4 Μαρτίου, 2026

Εκδήλωση για τον ιστορικό αμπελώνα του Βενιζέλου στη Χαλέπα – Ο μοναδικός ιστορικός αστικός αμπελώνας στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Χημείας, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Το αμπέλι του Βενιζέλου στη Χαλέπα: ο μοναδικός ιστορικός αστικός αμπελώνας της Ελλάδας» το Σάββατο 7 Μαρτίου στις 7 μ.μ. στο Ίδρυμα (Μέγαρο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, Πλατεία Έλενας Βενιζέλου, Χαλέπα). Ομιλητές θα είναι οι Κωστής Γαλάνης, χημικός-οινολόγος και Γιάννης Γαλάνης, γεωπόνος-οινολόγος.

Ο αμπελώνας στην ανατολική πλευρά της Οικίας-Μουσείου της Χαλέπας φυτεύτηκε από τον πατέρα του Βενιζέλου, Κυριάκο, στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κήπο και το αμπέλι του. Με πρωτοβουλία του πρώτου προέδρου του Ιδρύματος, μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη, ο αμπελώνας πήρε ξανά ζωή το 2005. Από τότε καλλιεργείται με ποικιλίες που είχαν φυτευτεί την εποχή του Βενιζέλου, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την ένταξή του στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αστικών Αμπελώνων (Urban Vineyards Association).

Οι ομιλητές θα αναφερθούν στην αναβίωση του αμπελώνα, τη βιολογική καλλιέργεια και την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών, τη διαχείριση των παραγόμενων σταφυλιών και τη μεταποίησή τους σε υψηλής ποιότητας τσικουδιά. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων του Ιδρύματος για τα 90 χρόνια από τον θάνατο του Βενιζέλου και στο πλαίσιο των δράσεων του Περιφερειακού Τμήματος της Ένωσης Χημικών «Χημεία και καθημερινή ζωή».

Ο Κωστής Γαλάνης διαθέτει περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας στον οινοποιητικό τομέα. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Οινολογίας από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ στη Γαλλία.

Ο Γιάννης Γαλάνης εργάζεται τα τελευταία 15 χρόνια ως σύμβουλος γεωπόνος-οινολόγος με έμφαση στη βιολογική καλλιέργεια. Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Αμπελουργίας και Οινολογίας στη Γαλλία (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο SupAgro στο Μονπελιέ και ΕΝΙΤΑ στο Μπορντώ).

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα προβλήματα των οφειλετών κατά την εξωδικαστική ρύθμιση δανείων στη Βουλή από τον Χάρη Μαμουλάκη

Ο Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσε Κοινοβουλευτική Αναφορά για τα προβλήματα οφειλετών στην εξωδικαστική ρύθμιση δανείων, με επιστολή της Ένωσης Καταναλωτών Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

Επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Ο Πρόεδρος και η Τοπική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου...