Γράφει ο Νίκος Φωτόπουλος
Ολοι εργαζόμενοι του ίδιου αφεντικού, αλλά της ΒΙΟΜΕ… παιδιά κατώτερου Θεού; Και όμως, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, περίπου αυτό υποστήριξαν οι εκπρόσωποι ανέργων της βιομηχανίας Φιλκεράμ Τζόνσον, συμφερόντων Φιλίππου, όπως και η επίσης πτωχευμένη ΒΙΟΜΕ.
Μόνο που η πρώτη εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια των οικοπέδων όπου βρίσκονται τα εργοστάσια, ενώ η δεύτερη εμφανιζόταν ως… ενοικιάστρια.
Με τη λογική αυτή, η οποία δεν συνάδει και πολύ με εκείνη της αλληλεγγύης, οι εκπρόσωποι των 225 ανέργων της Φιλκεράμ επιτέθηκαν χθες στην «κυβέρνηση Τσίπρα» για το άρθρο 3 του παράλληλου προγράμματος που «παγώνει» τους πλειστηριασμούς ακινήτων τής υπό πτώχευση εταιρείας, προκειμένου να στηριχθεί το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ.
Και τι δεν είπε χθες ο πρόεδρος του σωματείου ανέργων της «αδελφής» Φιλκεράμ… Ξεκίνησε με «σχέδιο κυβέρνησης-καταπατητών που είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ» και κατέληξε να υποστηρίζει πως από τα 25 μέλη που ξεκίνησαν την ΚΟΙΝΣΕΠ της ΒΙΟΜΕ έχουν απομείνει 4-5 οι οποίοι στοχεύουν στην εκποίηση του οικοπέδου, αν αποτύχει το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα, για να πάρουν κάποια λεφτά…
Δυστυχώς, η φτώχεια φέρνει γκρίνια και αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει στην περίπτωση των εκατοντάδων ανέργων που γέννησαν οι μπίζνες της οικογένειας Φιλίππου.
Ανεργοι στρέφονται εναντίον άλλων ανέργων, επικαλούμενοι τις επιλογές του… αφεντικού, να εμφανίζει δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία ως ιδιοκτησία μιας από τις εταιρίες του και την άλλη ως ενοικιάστρια.
«Μας ενόχλησε το άρθρο 3 του παράλληλου προγράμματος γιατί κι εμείς περιμέναμε από το παράλληλο πρόγραμμα να απαλύνουμε τις ζημιές που πάθαμε από τα απανωτά μνημόνια και βλέπουμε ότι τελικά η κυβέρνηση βάζει εμπόδια στη διαδικασία πτώχευσης της εταιρείας», ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου της Φιλκεράμ, Κωνσταντίνος Μάνος.
«Από την αρχή της κρίσης υπάρχουν πάνω από τρεις χιλιάδες επιχειρήσεις που πτώχευσαν, οι περισσότερες έχουν περιουσία και το Δημόσιο είναι πιστωτής στις περισσότερες, αλλά ξαφνικά κατεβαίνει ένα άρθρο που στοχοποιεί τη Φιλκεράμ. Γιατί το κάνουν αυτό; Μήπως επειδή οι καταπατητές ανήκουν στο κόμμα τους;», αναρωτήθηκε στοχοποιώντας τους συνεταιριστές της ΒΙΟΜΕ.
Η Φιλκεράμ πτώχευσε τον Σεπτέμβριο του 2001 ύστερα από 3ετή αρνητική λειτουργία. Οι εργαζόμενοι εξέτασαν τότε δυνατότητες επαναλειτουργίας με κάποιο σχήμα αυτοδιαχείρισης αλλά, όπως λένε, διαπίστωσαν ότι δεν γινόταν και αποδέχτηκαν το μοιραίο, δηλαδή την πτώχευση.
Στόχος τους σήμερα, να περιφρουρήσουν τα περιουσιακά στοιχεία. Οπως λένε, μέχρι σήμερα πουλήθηκε το 70% των κινητών περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης χωρίς να έχουν πάρει ούτε 1 ευρώ, και αυτό γιατί η πτωχευμένη εταιρεία πληρώνει ακόμη ΕΝΦΙΑ στο κράτος, 170 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο!
«Μόνη μας ελπίδα είναι η πώληση του οικοπέδου. Οι μέτοχοι της εταιρείας είχαν άλλες τρεις εταιρείες, μεταξύ των οποίων η ΒΙΟΜΕ. Με την πτώχευση πτώχευσαν και αυτές. Δεν είχαν περιουσιακά στοιχεία όμως και νοίκιαζαν από τη Φιλκεράμ που ήταν μόνη ιδιοκτήτρια των ακινήτων.
»Η ΒΙΟΜΕ απασχολούσε 77 άτομα και κάποιοι αποφάσισαν να την αυτοδιαχειριστούν. Κινήθηκαν και νομικά εναντίον της πτώχευσης της Φιλκεράμ. Ολες οι αγωγές τους ωστόσο κατέπεσαν στα δικαστήρια. Πιστεύουμε ότι αυτή η ντεμέκ προσπάθεια αυτοδιαχείρισης είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα και έχει άλλα κίνητρα από πίσω…», κατήγγειλαν χθες.
Κάποια στιγμή, το σκλήρυναν ακόμη περισσότερο. «Πρόκειται για καταληψίες», είπαν. «Είναι κοινωνική πολιτική να παίρνουμε από κάποιους εργαζομένους και να δίνουμε σε κάποιους άλλους δικούς μας;». Για το επίμαχο οικόπεδο υποστήριξαν ότι η έκταση είναι «ενιαία και αδιαίρετη», σύμφωνα με την Πολεοδομία και μια δικαστική απόφαση Πρωτοδικείου.
«Δεν είμαστε απέναντι σε κανέναν εργαζόμενο, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για μια ευκαιριακή κρυφή επιχειρηματικότητα σε ξένη γη. Θα περιμέναμε από την κυβέρνηση Τσίπρα μια ευαισθησία. Πώς η οικογένεια Φιλίππου ζει και βασιλεύει εις βάρος όλων μας; Ας αγοράσει το ΙΚΑ όλο το οικόπεδο και ας κάνει το οικόπεδο ό,τι θέλει αφού πληρωθούμε.
»Πρέπει να σταματήσει η κωλυσιεργία στη νόμιμη πτωχευτική διαδικασία. Αν δεν ολοκληρωθεί η πτώχευση σε 10 χρόνια, τα ακίνητα επανέρχονται στον πτωχό πρώην βιομήχανο…», είπαν κι έστειλαν μήνυμα σε Τσίπρα, Σκουρλέτη, Σταθάκη, Αντωνοπούλου και Παρασκευόπουλο, ενώ χαρακτηριστικά πρόσθεσαν ότι «θα πάμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις διότι δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα παρά μόνο τις αλυσίδες μας».