Οι αγρότες των Χανίων και ο Αύγουστος, Ρωμαίος αυτοκράτορας, αλλά και μήνας του καλοκαιριού των σύκων και των σταφυλιών , διευθέτησαν συνάντηση επί νομαρχίας Γιώργου Κατσανεβάκη, στα νεώρια το παλιό τελωνείο και τον προαύλιο χώρο τους.
Έδωσαν τα χέρια συνάπτοντας άτυπο συμβόλαιο να εκθέτουν τα προϊόντα τους κάθε χρόνο την ίδια εποχή μήπως βρούν κανένα πελάτη , ας είναι και πελάτης της λιανικής να πουλήσουν ένα κιλό μέλι γνήσιο θυμαρίσιο, χωρίς νοθεία με ζαχαρίνες και άνθη. Τυρί γραβιέρα το καλύτερο της Ελλάδος, αλλά έχει πολλές θερμίδες το άτιμο και παχαίνει, κρασί ρωμέίκο νέκταρ των θεών, που σε στέλνει στον παράδεισο πίνοντας λίγα ποτηράκια, να κοιμηθείς και να ονειρευτείς ότι σου λείπει στην επίγεια ζωή. Από τότε ο αγροτικός αύγουστος έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καλοκαιρινής περιήγησης των του τοπικού πληθυσμού, και των περίεργων ξένων επισκεπτών. Η επόμενη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση συνέχισε ο πανηγυράκι του αυγούστου και τώρα συνεχίζεται από τον νέο καλλικρατικό Δήμο Χανίων. Φέτος η ατραξιόν συνεχίστηκε στην Δυτική τάφρο εσπευμένως , διότι στον προηγούμενο χώρο είχε αντιρρήσεις η αρμόδια υπηρεσία . Τα μνημεία είναι ο θησαυρός μας επί της γης.
Πρέπει να τα διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού,διότι αυτά, τον ήλιο και την θάλασσα πουλάμε στους τουρίστες. Με κατάβαση στην Δυτική τάφρο μέσω προχείρως εριγμένης υπόβασης, ο κόσμος συρρέει αρθρόως, για να απολαύσει τα καλούδια που παρέχουν οι κάθε λογής εκθέτες. Άλλωστε ως γνωστόν οι λαοί πάντοτε εθέλγοντο από τα θεάματα κάθε είδους. Ειδικά στις ημέρες μας αυτό επιβάλλεται διότι ο άρτος είναι δυσεύρετος και το μέλλον θα έχει πολύ ξηρασία.
Συμβολαιακή γεωργία
Τι είναι η συμβολαιακή γεωργία, το νέο “παράγωγο προϊόν” που προβάλλεται ως πανάκεια, και ως λύση του αγροτικού προβλήματος; Όταν μια επιχείρηση συμφωνήσει με ομάδα μεμονωμένων αγροτών, να αγοράσει όλο ή μέρος των προίόντων τους, με συμφωνημένη τιμή βάσει συμβολαίου. Την συμφωνία αυτή την ονομάζουν “συμβολαιακή γεωργία”. Η κίνηση αυτή είναι ένα ημίμετρο που δεν βοηθάει δραστικά τους αγρότες, διότι τότε οι αγρότες είναι εξαρτημένοι από τήν μεγάλη επιχείρηση που διακινεί τα προιόντα τους. Η σωστή λύση είναι οι ισχυροί συνεταιρισμοί,
και η αλληλέγγυα γεωργία. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι αγρότες μέσω των συνεταιρισμών τους, να κάνουν επενδύσεις , να αναπτύξουν και να καθετοποιήσουν την παραγωγή τους {παραγωγή- συσκευασία- επεξεργασία-διακίνηση} και να στραφούν στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού , χωρίς μεσάζοντες. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι περισσότεροι συνεταιρισμοί απέτυχαν παταγωδώς λόγω κομματικών πελατειακών σχέσεων, και κακοδιαχείρισης . Τώρα όσοι έχουν κουράγιο -οι νεότεροι αγρότες- πρέπει να αρχίσουν από την αρχή.
Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.