14.8 C
Chania
Sunday, December 21, 2025

Επίσκεψη της Ανυπόταχτης Κρήτης στους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου: “Tα κοντέινερ δεν θα επαρκούν ούτε στο ελάχιστο για την κάλυψη των αναγκών”

Ημερομηνία:

To Σάββατο 2/10, κλιμάκιο της Ανυπόταχτης Κρήτης επισκέφθηκε τους σεισμόπληκτους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου, οι οποίοι με τη σειρά τους μας μετέφεραν τις ανησυχίες τους, αλλά και την αγανάκτησή τους για τη μέχρι τώρα αντιμετώπιση τους από τις κρατικές και τοπικές αρχές.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι στον υπαίθριο καταυλισμό που έχει στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο του Αρκαλοχωρίου, παραμένουν ακόμα δεκάδες σεισμόπληκτοι με τον χειμώνα να έρχεται, ενώ αρκετοί εκ των οποίων ταλαιπωρούνται από χρόνια προβλήματα υγείας, αλλά και τραυματισμούς που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του σεισμού. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κοντέινερ που αναμένονται άμεσα δεν θα επαρκούν ούτε στο ελάχιστο για την κάλυψη των αναγκών στην περιοχή.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η Κρήτη αποδεικνύεται ανοχύρωτη μπροστά στα φυσικά φαινόμενα.Πόσα δευτερόλεπτα χρειάζονται για να γίνεις πρόσφυγας στον ίδιο σου τον τόπο;Όπως αποδείχθηκε, χιλιάδες σπίτια στην Κρήτη, ολόκληρα χωριά, είναι ευάλωτα στην σεισμική δραστηριότητα καθώς είναι πέτρινα παλιά κτίρια.

Με την υπάρχουσα σεισμική δραστηριότητα τους προηγούμενους μήνες, γιατί δεν είχαν γίνει οι απαιτούμενοι έλεγχοι στα κτίρια, παρά τις εκκλήσεις από κατοίκους και τοπικούς φορείς ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές;

Τα συλλυπητήρια και η βιαστική επίσκεψη του Πρωθυπουργού, καθώς και η πάντα εκ των υστέρων κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού δεν μπορούν να αποκρύψουν την εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων στο ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας.

Αλληλεγγύη το όπλο μας!

Η εμπειρία από τις προηγούμενες καταστροφές έχει δείξει ότι ακόμα και η διεκδίκηση του αυτονόητου, δηλαδή οι αποζημιώσεις πρέπει να γίνει υπόθεση αγώνα και αλληλεγγύης όλου του λαού με πρωτοβουλίες από φορείς, σωματεία, επιτροπές κατοίκων κτλ.Και αυτό πρέπει να γίνει πιο συνολικό διεκδικώντας την πλήρη αντισεισμική θωράκιση ώστε να μην ξαναζήσουμε αυτό το χιλιοπαιγμένο έργο θυμάτων και καταστροφών σε συνδυασμό με την αδιαφορία της Πολιτείας.

Απαιτούμε αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα:

– Να στελεχωθούν άμεσα οι τεχνικές υπηρεσίες και να ολοκληρωθεί άμεσα ο έλεγχος στατικής επάρκειας όλων πληγέντων κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

– Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν αξιοπρεπώς. Άμεση κάλυψη των στεγαστικών αναγκών όλων των άστεγων, είτε ήταν ιδιοκτήτες κατοικιών είτε μισθωτές.Καμιά σκέψη για εκδικητική αντιμετώπιση των μη εμβολιασμένων σεισμόπληκτων.

– Πλήρης αποκατάσταση των ζημιών και ανέγερση νέων κατοικιών με ευθύνη του κράτους, χωρίς καμία επιβάρυνση των πληγέντων. Όχι στην κοροϊδία των «διευκολύνσεων» μέσω δανείων από τράπεζες.

– Έλεγχο της στατικής επάρκειας όλων των κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, με ευθύνη του κράτους στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου αντισεισμικού σχεδιασμού που έχει ανάγκη ο τόπος.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η «τυχαία» διαρροή ότι ελέγχεται ο αγροτοσυνδικαλιστής Κώστας Ανεστίδης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκαλεί ερωτήματα

Των κυβερνητικών δηλώσεων για παράλογες απαιτήσεις των αγροτών, «αδιαλλαξία»...

Καρυστιανού: Το κίνημα οργανώνεται και μια «επιτροπή σοφών» εργάζεται για τη σωτηρία της χώρας

Την προετοιμασία για τη δημιουργία μας νέας συλλογικής πρωτοβουλίας,...