Ύστερα από μια μακρά περίοδο αποθεραπείας που διήρκεσε σχεδόν πέντε χρόνια, η θαλάσσια χελώνα που είχε εντοπιστεί τραυματισμένη στα Χανιά, κολυμπά ξανά ελεύθερη, χάρη στις προσπάθειες των επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ.
Μια μακρά περιπέτεια επιβίωσης, η οποία διήρκεσε 56,5 μήνες, έλαβε αίσιο τέλος την Κυριακή στο Ηράκλειο. Μία χελώνα του είδους Caretta caretta, η οποία είχε βρεθεί βαριά τραυματισμένη και παγιδευμένη σε αλιευτικά εργαλεία το 2021, επέστρεψε στο φυσικό της περιβάλλον, στην ανοικτή θάλασσα, μπροστά από τις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου Κρήτης.
Η διαδικασία της επανένταξης πραγματοποιήθηκε από το εξειδικευμένο προσωπικό του Ενυδρείου Κρήτης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Η δράση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του φορέα και συγκεκριμένα στην ενότητα «Θαλάσσια είδη σε κίνδυνο», μια πρωτοβουλία που υλοποιείται με τη σταθερή συνεργασία και υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Το χρονικό της διάσωσης στον Σταυρό Ακρωτηρίου
Η ιστορία της διάσωσης ξεκινά στις 4 Μαρτίου 2021. Η χελώνα εντοπίστηκε εκβρασμένη στην παραλία Παχιά Άμμος, στην περιοχή Σταυρός Ακρωτηρίου του Δήμου Χανίων. Τον εντοπισμό έκανε ο κ. Ιούλιο Γκλαμπεδάκης, ο οποίος βρέθηκε μπροστά σε ένα θλιβερό θέαμα: το ζώο ήταν παγιδευμένο σε πετονιά παραγαδιού, η οποία έφερε πλωτήρα και φωτοσημαντήρα, καθιστώντας αδύνατη την κολύμβηση.
Η κατάσταση της υγείας της κρίθηκε εξαρχής κρίσιμη, καθώς η χελώνα ήταν αφυδατωμένη, εξαιρετικά αδύναμη, ενώ, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, είχε καταπιεί αγκίστρι.
Η ιατρική περίθαλψη και η ανάρρωση
Αμέσως μετά τον εντοπισμό της και την απελευθέρωσή της από τα υλικά που την παγίδευαν, ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία. Κατόπιν συνεννοήσεως με τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ», το ζώο μεταφέρθηκε άμεσα στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου Κρήτης για εντατική περίθαλψη.
Εκεί, ο συνεργαζόμενος κτηνίατρος, Δρ. Π. Νικηφοράκης, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του αγκιστριού στον οργανισμό της. Χρειάστηκαν 1.725 ημέρες (56,5 μήνες) συνεχούς φροντίδας από το προσωπικό του Ενυδρείου ώστε το ζώο να αναρρώσει πλήρως και να ανακτήσει τις δυνάμεις του για να επιβιώσει ξανά στην ανοιχτή θάλασσα.
Η επιστροφή και η «ταυτότητα» του ζώου
Πλέον, η χελώνα είναι «μαρκαρισμένη» ώστε να μπορεί να αναγνωριστεί στο μέλλον. Όπως αναφέρει η Δρ. Στεριώτη Ασπασία, το ζώο φέρει «δύο εξωτερικές και μία εσωτερική μάρκα», και είναι έτοιμο να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον.
Τηρώντας μια άτυπη παράδοση που συνοδεύει τις διασώσεις άγριων ζώων, κατά την επανένταξή της η χελώνα έλαβε το όνομα του ανθρώπου που την εντόπισε και συνέβαλε στη διάσωσή της, ως ελάχιστο φόρο τιμής στην προσφορά του πολίτη προς το προστατευόμενο είδος.
Η επιτυχής έκβαση αυτού του περιστατικού υπογραμμίζει την κρισιμότητα της προστασίας της θαλάσσιας ζωής και τον ρόλο που διαδραματίζουν φορείς όπως το Ενυδρείο Κρήτης. Με την ευχή να είναι «καλοτάξιδη», οι επιστήμονες την παρέδωσαν ξανά στα νερά του Κρητικού Πελάγους, συνεχίζοντας το έργο τους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.



