Μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή μπορούν πλέον να συστήσουν την επιχείρησή τους και οι Έλληνες, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μίας Στάσης (e-ΥΜΣ). Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της e-ΥΜΣ ήταν η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή (ΦΕΚ Β’ 2380).
Στην e-ΥΜΣ, η σύσταση εταιρείας πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, με τη χρήση εξειδικευμένης ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω του διαδικτυακού τόπου του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (https://eyms.businessportal.gr).
Ηλεκτρονικά, ωστόσο, θα πρέπει να κατατεθούν και τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά που προβλέπονται από τον νόμο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μίας Στάσης συστήνονται μόνο εταιρείες οι οποίες χρησιμοποιούν το πρότυπο καταστατικό που προβλέπεται στο άρθρο 9 του ν. 4441/2016 και στην υπουργική απόφαση 31637/ 2017 (Β΄928). Το πρότυπο καταστατικό υπογράφεται από τους ιδρυτές της επιχείρησης ηλεκτρονικά.
Αν δεν χρησιμοποιηθούν τα πρότυπα καταστατικά, τότε η επιχείρηση θα πρέπει να συσταθεί στις κλασικές Υπηρεσίες Μίας Στάσης των Επιμελητηρίων, ή σε συμβολαιογραφικό γραφείο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος σύστασης μιας επιχείρησης μέσω της e-ΥΜΣ είναι κατά 70% χαμηλότερο από ό,τι ισχύει για τη σύσταση με τον κλασικό τρόπο.
Η διαδικασία
Οι ενδιαφερόμενοι να συστήσουν εταιρεία μέσω της e-YMΣ αναθέτουν καταρχήν σε έναν εξ αυτών ή σε τρίτο πρόσωπο τη χρήση της εξειδικευμένης ψηφιακής πλατφόρμας της e-ΥΜΣ. Στη συνέχεια το πρόσωπο αυτό:
α. Αυθεντικοποιείται μέσω της διαδικασίας ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (e-ID) βάσει των προτύπων του Κανονισμού (ΕΕ) 910/2014, όπως ισχύει, καθώς και των σχετικών εκτελεστικών πράξεων, ή εναλλακτικά μέσω του κωδικού πρόσβασης και κωδικού χρήστη που κάθε ενδιαφερόμενος ήδη διαθέτει για την πρόσβαση στο TAXISnet ή σε άλλη διαδικτυακή πύλη του Δημοσίου.
β. Συμπληρώνει το πρότυπο καταστατικό, υποβάλλει ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
γ. Δίνει εντολή για ηλεκτρονικό προέλεγχο επωνυμίας και διακριτικού τίτλου.
Εάν κατά τον ηλεκτρονικό προέλεγχο προκύψει ότι η επωνυμία ή ο διακριτικός τίτλος της εταιρείας δεν διαφέρουν κατά τρόπο ευδιάκριτο από τους ήδη καταχωρισμένους στο ΓΕΜΗ, το αίτημα διακόπτεται και οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να απευθυνθούν σε Υπηρεσία Μίας Στάσης των Επιμελητηρίων ή σε συμβολαιογράφο. Εναλλακτικά, η διαδικασία ηλεκτρονικής σύστασης μπορεί να επανεκκινηθεί με διαφορετική επωνυμία ή και διακριτικό τίτλο.
Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των στοιχείων και εγγράφων και εφόσον δεν προκύψει πρόβλημα με τον ηλεκτρονικό προέλεγχο της επωνυμίας, οι ενδιαφερόμενοι να συστήσουν εταιρεία μέσω της e-YMΣ ενημερώνονται ηλεκτρονικά για την υποβληθείσα αίτηση καθώς και για τα συνυποβληθέντα στοιχεία και έγγραφα και αφού αυθεντικοποιηθούν επικυρώνουν αυτά και υπογράφουν ηλεκτρονικά το πρότυπο καταστατικό.
Στην περίπτωση περισσοτέρων του ενός ιδρυτών, η πρόσβαση στην e-ΥΜΣ για την υλοποίηση των παραπάνω ενεργειών γίνεται από όλους διαδοχικά. Η αίτηση σύστασης θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο κατόπιν της θέσης ηλεκτρονικής υπογραφής από όλους ανεξαιρέτως τους ενδιαφερόμενους ιδρυτές, η οποία και αποτελεί απόδειξη επικύρωσης και αποδοχής όλων ανεξαρτήτως των καταχωρισμένων στο σύστημα της e-ΥΜΣ στοιχείων.
Μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών των προηγούμενων παραγράφων η αίτηση θεωρείται ολοκληρωθείσα και το σύστημα της e-ΥΜΣ:
α. Χορηγεί αριθμό ΓΕΜΗ και Κωδικό Αριθμό Καταχώρισης (ΚΑΚ) της σύστασης.
β. Δημιουργεί ηλεκτρονικό Φάκελο και Μερίδα της εταιρείας στο ΓΕΜΗ.
γ. Αποδίδει ζεύγος κωδικού χρήστη και κωδικού πρόσβασης για την πρόσβαση της εταιρείας στο διαδικτυακό τόπο του ΓΕΜΗ.
δ. Διαβιβάζει με ηλεκτρονικό τρόπο στο TAXIS τα απαραίτητα στοιχεία μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου η εταιρεία να εγγραφεί στο φορολογικό Μητρώο και να λάβει ΑΦΜ.
ε. Χορηγεί δυνατότητα πρόσβασης στον διαδικτυακό τόπο του TAXISnet για την υποβολή αίτησης χορήγησης προσωρινού Κλειδαρίθμου.
στ. Ενημερώνει τον ΕΦΚΑ για τη σύσταση της νέας εταιρείας.
ζ. Εγγράφει τη συσταθείσα εταιρεία στο καθ’ ύλην και κατά τόπο αρμόδιο Επιμελητήριο.
η. Εκδίδει ψηφιακά υπογεγραμμένα αντίγραφα της εταιρικής σύμβασης και της ανακοίνωσης σύστασης της εταιρείας και τα αποστέλλει ηλεκτρονικά στους αιτούντες.
Οι έννομες συνέπειες
Η συμπλήρωση στοιχείων και η ανάρτηση εγγράφων με χρήση του πληροφοριακού συστήματος της e-ΥΜΣ επέχει τη θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), συνεπώς η ανάρτηση ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και εγγράφων επισύρει ποινή φυλάκισης, όπως προβλέπει ο εν λόγω νόμος.
Χαμηλότερο κατά 70% το κόστος
Βάσει της ΚΥΑ, το κόστος σύστασης μιας επιχείρησης ανέρχεται σε 50 ευρώ για τις προσωπικές εταιρείες και στα 60 ευρώ για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες είτε με ηλεκτρονική κατάθεση από τον υπόχρεο στον τραπεζικό λογαριασμό της Κεντρικής Υπηρεσίας ΓΕΜΗ, είτε μέσω ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών ή μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, όπως οι εν λόγω εναλλακτικές γνωστοποιούνται και είναι διαθέσιμες κάθε φορά από την ΥΜΣ.
Στα παραπάνω ποσά θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 10 ευρώ για το τέλος καταχώρισης ΓΕΜΗ και άλλα 30 ευρώ ως τέλος Ελέγχου και Δέσμευσης Επωνυμίας και Διακριτικού Τίτλου εφόσον ο έλεγχος πραγματοποιηθεί σε πανελλήνιο επίπεδο. Αν ο έλεγχος πραγματοποιηθεί σε επίπεδο νομού το εν λόγω τέλος δεν καταβάλλεται. Επιπλέον, για τις Ανώνυμες Εταιρείες καταβάλλεται και τέλος υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το ύψος του ορίζεται στο 1% επί του εταιρικού κεφαλαίου. Επίσης αν οι ιδρυτές είναι πλέον των 10, το ύψος του Γραμματίου Κόστους Σύστασης εταιρείας προσαυξάνεται κατά 3 ευρώ για κάθε επιπλέον ιδρυτή.
Εάν ο ενδιαφερόμενος επιλέξει να συστήσει εταιρεία μέσω της e-ΥΜΣ, τότε το κόστος σύστασης ορίζεται στο 30% του προβλεπόμενου και αποδίδεται απευθείας στον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, η επιβάρυνση των τριών ευρώ για κάθε ιδρυτή πλέον των δέκα που προβλέπεται στην περίπτωση σύστασης μέσω των κλασικών ΥΜΣ, δεν περιλαμβάνεται στο κόστος σύστασης μέσω e-ΥΜΣ.