31.6 C
Chania
Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2026

Επιχείρηση του Λιμενικού στη Σούδα: Σύλληψη δύο ατόμων για συστηματική κλοπή αλιευμάτων από το ΕΛΚΕΘΕ — Ζημιά άνω των 10.000 ευρώ

Ημερομηνία:

Στη σύλληψη δύο ημεδαπών, ηλικίας 33 και 27 ετών, προχώρησαν τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων, βάζοντας τέλος στη δράση ατόμων που αφαιρούσαν συστηματικά αλιεύματα από τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στον κόλπο της Σούδας.

Η συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που περιελάμβανε καταδιώξεις σε θάλασσα και ξηρά, οδήγησε στον σχηματισμό δικογραφίας για διακεκριμένη κλοπή από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, ενώ η συνολική αξία των αλιευμάτων και του εξοπλισμού που είχαν αφαιρεθεί σε βάθος χρόνου υπερβαίνει τις 10.600 ευρώ.

Ο επ’ αυτοφώρω εντοπισμός στη Σούδα και η θαλάσσια καταδίωξη

Η κινητοποίηση των αρχών ξεκίνησε όταν υπάλληλος του ΕΛΚΕΘΕ ενημέρωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων ότι δύο ύποπτοι, επιβαίνοντες σε δύο σκάφη, είχαν προσεγγίσει τους ιχθυοκλωβούς του ερευνητικού κέντρου στον κόλπο της Σούδας και αφαιρούσαν ψάρια με τη χρήση διχτυών.

Αμέσως ενεργοποιήθηκαν στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας, το περιπολικό πλοίο ΠΠΛΣ-414 με το βοηθητικό του σκάφος, το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης. Μόλις αντιλήφθηκαν την προσέγγιση των λιμενικών, οι δράστες τράπηκαν σε φυγή με το μηχανοκίνητο σκάφος τους. Στο σημείο εγκατέλειψαν ένα δεύτερο βοηθητικό σκάφος χωρίς μηχανή, εντός του οποίου εντοπίστηκαν χρησιμοποιημένα και βρεγμένα δίχτυα με αλιεύματα, καθώς και δύο σακούλες με πάγο, ενώ δίχτυα με ψάρια βρέθηκαν και εντός του ιχθυοκλωβού.

Οι συλλήψεις στην Αλμυρίδα και τα ευρήματα στον Άγιο Ιωάννη

Η επιχείρηση μεταφέρθηκε στην ξηρά, όπου κατόπιν ερευνών οι δύο άνδρες εντοπίστηκαν στο λιμανάκι της Αλμυρίδας, την ώρα που επιχειρούσαν να ανελκύσουν το μηχανοκίνητο σκάφος. Κατά την επέμβαση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, ο 33χρονος βούτηξε στη θάλασσα προσπαθώντας να διαφύγει, ωστόσο στη συνέχεια παραδόθηκε και συνελήφθη, ενώ ο 27χρονος συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση.

Στο πλαίσιο των ερευνών που ακολούθησαν, εντοπίστηκαν στην παραλία του Αγίου Ιωάννη δύο ακόμη οχήματα και ένα τρέιλερ μεταφοράς σκάφους. Εντός του οχήματος του 27χρονου βρέθηκαν τρεις τρίφτες με πιθανολογούμενα υπολείμματα φυτικών αποσπασμάτων κάνναβης, οι οποίοι πρόκειται να αποσταλούν στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία για εργαστηριακή εξέταση, με αποτέλεσμα ο ίδιος να κατηγορείται επιπλέον για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Το ιστορικό των κλοπών, οι ζημιές και η διάθεση των αλιευμάτων

Από την επισκόπηση και αντιπαραβολή του διαθέσιμου βιντεοληπτικού υλικού προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ότι τα κατασχεθέντα σκάφη είχαν χρησιμοποιηθεί και σε δύο προηγούμενες κλοπές αλιευμάτων από τις ίδιες εγκαταστάσεις, κατά τις οποίες είχαν αφαιρεθεί ψάρια, κάμερες καταγραφής και συναφής εξοπλισμός.

Τα τρία διερευνώμενα περιστατικά αφορούν συνολικά προσδιορισμένη ποσότητα τουλάχιστον 860 κιλών ψαριών. Η συνολική ενδεικτική αξία των γνωστών κλοπιμαίων υπερβαίνει το ποσό των 10.600 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται επιπλέον απροσδιόριστη ποσότητα ψαριών και οι λοιπές ζημιές στις υποδομές του ΕΛΚΕΘΕ.

Συνολικά κατασχέθηκαν δύο σκάφη, δύο οχήματα, ένα τρέιλερ μεταφοράς, ένα κινητό τηλέφωνο, χρησιμοποιημένα δίχτυα, οι τρεις τρίφτες, καθώς και 210 κιλά τσιπούρας και λαβρακιού. Τα κατασχεθέντα αλιεύματα πρόκειται να παραδοθούν σε ευαγή ιδρύματα, με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΛΚΕΘΕ, ενώ την προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ