18.8 C
Chania
Thursday, December 18, 2025

Εργαζόμενοι Google: Ζητούν να σταματήσει η συνεργασία της εταιρείας με τον αμερικανικό στρατό για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στον πόλεμο

Ημερομηνία:

Χιλιάδες εργαζόμενοι της Google έχουν υπογράψει εσωτερική αίτηση με την οποία ζητούν από την εταιρεία να μείνει έξω «από το εμπόριο πολέμου» και να μην συνεργάζεται με τον αμερικανικό στρατό, ενώ κάποιοι υπάλληλοι έφτασαν στο σημείο να παραιτηθούν.

Περίπου 4.000 εργαζόμενοι είχαν υπογράψει μέχρι χθες Τρίτη το κείμενο που ξεκίνησε να κυκλοφορεί πριν τρεις μήνες και το οποίο ζητεί από την εταιρεία να μην χρησιμοποιεί τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθά τον αμερικανικό στρατό να καταστήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του πιο αποτελεσματικά στην ταυτοποίηση των στόχων τους, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ιστότοπος Gizmodo μετέδωσε επίσης ότι «περίπου 12» εργαζόμενοι της Google παραιτήθηκαν για λόγους ηθικής.

Η αμερικανική εταιρεία δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές σχετικά με τη συνεργασία της με τον αμερικανικό στρατό με την επονομασία “Project Maven”, το οποίο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να ξεχωρίζουν τους ανθρώπους από τα αντικείμενα.

«Πιστεύουμε ότι η Google δεν θα πρέπει να συμμετέχει στο εμπόριο πολέμου», τονίζεται στο κείμενο της αίτησης που είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο. «Κατά συνέπεια ζητάμε να ακυρωθεί το Project Maven και η Google να συντάξει, να δημοσιοποιήσει και να εφαρμόσει μια ξεκάθαρη πολιτική, η οποία θα προβλέπει ότι ούτε η ίδια ούτε οι υπεργολάβοι της θα κατασκευάσουν ποτέ τεχνολογία πολέμου», προσθέτει το κείμενο.

Ο αμερικανικός στρατός, όπως και αυτός άλλων χωρών, χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία χειρίζονται από μακριά άνθρωποι, σε επιχειρήσεις αναγνώρισης, συλλογής πληροφοριών ή για βομβαρδισμούς, για παράδειγμα στο Αφγανιστάν.

Η Electronic Frontier Foundation, που προασπίζεται τα δικαιώματα στο Διαδίκτυο, όπως και η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου των Όπλων- Ρομπότ (ICRAC), στηρίζουν την αίτηση.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για τον Λένιν και το “Κράτος και Επανάσταση”

Της Δήμητρας Ζαχαρίκου * Το σύγχρονο ρωσικό κράτος χαρακτηρίζει το...

Ο «σωμα­το­φύλα­κας» του Αυγε­νάκη και σε υπόθεση δου­λε­μπο­ρίου

Πρόσωπα-πολυεγκληματίες αποκαλύπτονται μέσα από τη νέα δικογραφία της Ευρωπαϊκής...