Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν τεχνητό δέρμα, το οποίο προσδίδει ξανά νεανική και υγιή εμφάνιση – τουλάχιστον για λίγες ώρες.
Το φιλμ-δέρμα αποτελείται από ένα πολυμερές υλικό (πολυσιλοξάνη) με βάση τη σιλικόνη, είναι ελαστικό, ανθεκτικό, αόρατο και ενυδατικό. Εφαρμόζει πάνω στο κανονικό δέρμα, το προστατεύει και το κάνει πιο σφιχτό.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης και της εταιρείας καλλυντικών Olivo Labs, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Materials».
Το τεχνητό δέρμα ενυδατώνει καλύτερα και από τις καλύτερες ενυδατικές κρέμες στο εμπόριο, χωρίς να ερεθίζει το κανονικό δέρμα.
Οι δοκιμές σε ανθρώπους έδειξαν ότι το νέο υλικό (με την ονομασία XPL) ωφελεί ιδίως τα άτομα με πολύ ξηρό δέρμα, ενώ αποκαθιστά γενικότερα από αισθητική άποψη την εμφάνιση του γερασμένου δέρματος.
Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το τεχνητό δέρμα μπορεί να αξιοποιηθεί – πέρα από αισθητικούς λόγους- στην ιατρική, για την χορήγηση φαρμάκων στο φυσικό δέρμα και τη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, η δερματίτιδα και η ψωρίαση, αλλά και τραυμάτων. Ενώ δεν αποκλείουν την πιθανότητα να να αξιοποιηθεί και ως αντηλιακό στο μέλλον, προστατεύοντας από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.
Προς το παρόν, το δεύτερο δέρμα, που χρειάσθηκε περίπου μια δεκαετία για να αναπτυχθεί, εφαρμόζεται με μια διαδικασία δύο σταδίων, καθώς δύο διαδοχικά στρώματα του νέου υλικού (σε μορφή κρέμας ή αλοιφής) απλώνονται πάνω στο κανονικό δέρμα, δημιουργώντας ένα αόρατο φιλμ.
«Δεν καταλαβαίνεις καν ότι το φοράς», δήλωσε ο Λάνγκερ και πρόσθεσε ότι, όπως έδειξαν τα τεστ έως τώρα, μπορεί να εφαρμοσθεί για περισσότερες από 24 ώρες χωρίς να προκαλεί κάποια αίσθηση δυσφορίας.
Ορισμένοι δερματολόγοι πάντως εμφανίσθηκαν σκεπτικοί για το νέο δέρμα και δήλωσαν επιφυλακτικοί, έως ότου δουν στην πράξη την αποτελεσματικότητά του. Επεσήμαναν επίσης ότι είναι αμφίβολο κατά πόσο οι καταναλωτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν σωστά το δεύτερο δέρμα μόνοι, στο σπίτι τους ή, θα έπρεπε να απευθυνθούν για την εφαρμογή σε ειδικό.
Επίσης, οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές, όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και η αντίστοιχη της Ευρώπης, θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι το δεύτερο δέρμα δεν επιφέρει κάποια δερματική βλάβη, προτού δώσουν άδεια για την εμπορική κυκλοφορία του.
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=AkpT5BihMio”]