Ερώτηση με θέμα την απαγόρευση διαχωρισμού βιομηχανικών – βιοτεχνικών μονάδων ως συνέπεια κατάργησης σχετικού άρθρου νόμου, συνυπογράφει η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, κα Βαγιωνάκη.
Σύμφωνα με την ερώτηση, η οποία κατατέθηκε προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού & Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το άρθρο 21 του ν.3325/2005 περιγράφονταν οι προϋποθέσεις που έπρεπε να πληρούνται ώστε να επιτρέπεται ο διαχωρισμός βιομηχανικών – βιοτεχνικών μονάδων, επαγγελματικών εργαστηρίων, μηχανολογικών εγκαταστάσεων και αποθηκών.
Στο πλαίσιο της «μνημονιακής πολιτικής των παρελθουσών κυβερνήσεων» όμως και «στην ανάγκη νομοθέτησης δήθεν μεταρρυθμιστικών μέτρων, που απέβλεπαν στην πλήρη απελευθέρωση των επαγγελμάτων, με την υποπαράγραφο ΣΤ.18, παρ. 3 του ν.4254 (ΦΕΚ 85/Α’/7-4-2014) το άρθρο 21 του Ν. 3325/2005» καταργήθηκε.
Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση:
Με το άρθρο 21 του ν.3325/2005 περιγράφονταν οι προϋποθέσεις που έπρεπε να πληρούνται ώστε να επιτρέπεται ο διαχωρισμός βιομηχανικών – βιοτεχνικών μονάδων, επαγγελματικών εργαστηρίων, μηχανολογικών εγκαταστάσεων και αποθηκών.
Στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής των παρελθουσών κυβερνήσεων και στην ανάγκη νομοθέτησης δήθεν μεταρρυθμιστικών μέτρων, που απέβλεπαν στην πλήρη απελευθέρωση των επαγγελμάτων, με την υποπαράγραφο ΣΤ.18, παρ. 3 του ν.4254 (ΦΕΚ 85/Α’/7-4-2014) το άρθρο 21 του Ν. 3325/2005 καταργήθηκε.
Στην εισηγητική, αιτιολογική έκθεση του ν.4254, για την υποπαράγραφο ΣΤ.18, παρ.3 (σελ. 31) αναφέρεται ρητά ως σκοπός της ρύθμισης, η άρση των περιορισμών που περιλάμβανε το άρθρο 21 του ν.3325/2005, ως προς το διαχωρισμό των μονάδων, αφού «η μέχρι σήμερα διάταξη κρίθηκε περιοριστική», οι οποίοι περιγράφονται μάλιστα σαν «σημαντικό εμπόδιο» στην «ενίσχυση του ανταγωνισμού και της οικονομικής ελευθερίας».
Η κατάργηση του εν λόγω άρθρου, η παράλειψη της αντικατάστασής του με κάποιο άλλο και κατά συνέπεια η έλλειψη νομοθεσίας σχετικά με τον διαχωρισμό εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, έχει οδηγήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας, να ερμηνεύουν ως μη επιτρεπόμενο πλέον το διαχωρισμό βιομηχανικών–βιοτεχνικών μονάδων, να απαντούν αρνητικά στο όποιο αίτημα, με αποτέλεσμα επαγγελματίες βιοτέχνες καθ’ όλα νόμιμοι κάτοχοι αδειών, να μην μπορούν να διαχωρίσουν τις λειτουργίες τους, αλλά ούτε να σχεδιάσουν το μέλλον τους.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
α) Σε τι ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να συμπληρωθεί το κενό της νομοθεσίας που έχει προκύψει μετά την κατάργηση του άρθρου 21 του ν. 3325/2005;
β) Με δεδομένο το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από την κατάργηση του άρθρου, καθώς και αυτό που θα χρειαστεί μέχρι την οριστική διευθέτηση του θέματος, οδηγεί σε στάση εργασιών και επαγγελματική απόγνωση βιοτέχνες κατόχους νόμιμων αδειών λειτουργίας, με ποιες ενέργειες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούσε να τους δοθεί η δυνατότητα να ανταποκρίνονται θετικά στο δίκαιο αίτημα επαγγελματιών βιοτεχνών περί διαχωρισμού των λειτουργιών τους;