12.8 C
Chania
Tuesday, November 26, 2024

Ευρώπη: Επιστρέφουμε σε νέα κρίση λιτότητας; – «Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα»

Ημερομηνία:

Νωρίτερα τον Απρίλιο, σχεδόν όλα τα κράτη μέλη υπέγραψαν τη διακήρυξη La Hulpe, μαζί με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τη βελγική προεδρία, ως ισχυρό μήνυμα για τη σημασία της κοινωνικής πολιτικής και του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε ένα νέο σύνολο δημοσιονομικών κανόνων που συμφώνησε το Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο, το οποίο σηματοδοτεί μια ανησυχητική επιστροφή στα μέτρα λιτότητας.

«Για να συμβαδίσει η ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή και να εδραιωθεί ως ισχυρή διεθνής δύναμη, η υποχώρηση δεν αποτελεί επιλογή» αναφέρει σε άρθρο του το Euronews με τίτλο «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια κρίση λιτότητας».

«Αν θυμάστε όταν οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη μείωσαν τους προϋπολογισμούς, μείωσαν τις υπηρεσίες και γενικά έκαναν τη ζωή πιο δύσκολη για όλους, τότε ξέρετε γιατί πολλοί ανησυχούν από αυτή την αλλαγή πολιτικής» υπενθυμίζει.

Διαδηλωτές συμμετέχουν στη πορεία κατά της μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος στο Παρίσι, Γαλλία στις 5 Δεκεμβρίου, 2019

Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα

«Οι δημοσιονομικοί κανόνες θα απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος κάτω από το 3% και το 60% του ΑΕΠ, αντίστοιχα. Ωστόσο, αυτοί οι κανόνες υιοθετούν μια νέα προσέγγιση και χωρίζουν τις χώρες σε ομάδες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού κινδύνου» τονίζει το άρθρο του Euronews.

Οι χώρες υψηλού και μεσαίου κινδύνου καλούνται να μειώσουν το χρέος ή/και τα ελλείμματά τους, ενώ οι χώρες χαμηλού κινδύνου αναμένεται να διατηρήσουν τα επίπεδα χρέους κάτω από το 60% και τα ελλείμματα κάτω από το 3%.

Με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει μια κρίση κόστους ζωής, μια κλιματική κρίση και μια έκρηξη αντιδημοκρατικών κινημάτων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί οι δημοσιονομικοί περιορισμοί θα επιδεινώσουν τα πράγματα

«Σύμφωνα με αυτή τη νέα προσέγγιση, τα κράτη μέλη με αναλογία δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ που υπερβαίνει το 90% πρέπει να μειώνουν το χρέος τους κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Οι χώρες της ΕΕ με αναλογίες χρέους προς ΑΕΠ μεταξύ 60% και 90% καλούνται να μειώσουν το χρέος τους κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως» αναφέρει η αρθρογράφος.

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων και του New Economics Foundation, για να επιτραπεί σε όλα τα κράτη μέλη να καλύψουν τις κοινωνικές και πράσινες δημόσιες επενδυτικές ανάγκες τους, θα χρειαστούν επιπλέον 300-420 δισ. ευρώ (2,1-2,9% του ΑΕΠ της ΕΕ) ετησίως. Με αυτούς τους δημοσιονομικούς κανόνες, μόνο τρεις χώρες — η Δανία, η Σουηδία και η Ιρλανδία — μπορούν να αντέξουν οικονομικά αυτό το επίπεδο επενδύσεων.

Πανελλαδική πορεία διαμαρτυρίας συνταξιούχων, στην Αθήνα, στις 15 Δεκεμβρίου, 2018

«Με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει μια κρίση κόστους ζωής, μια κλιματική κρίση και μια έκρηξη αντιδημοκρατικών κινημάτων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί οι δημοσιονομικοί περιορισμοί θα επιδεινώσουν τα πράγματα» τονίζει το άρθρο.

Τι θέλουν οι Ευρωπαίοι;

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επιπτώσεις αυτών των πολλαπλών κρίσεων αποτελούν κεντρική ανησυχία για τους Ευρωπαίους» αναφέρει το άρθρο του Euronews.

Σε μια νέα δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου, όταν ερωτήθηκαν για τις κορυφαίες προτεραιότητές τους, οι πολίτες επισημαίνουν την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ωστόσο, οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα εμπόδιζαν την Ευρώπη να επενδύσει σε κοινωνικά προγράμματα, νοσοκομεία και δράση για το κλίμα — αυτό ακριβώς που ζητούν οι άνθρωποι.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα εικόνα από την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου είναι ότι πάνω από οκτώ στους 10 Ευρωπαίους (81%) πιστεύουν ότι η ψήφος είναι πιο σημαντική από ποτέ λόγω των σημερινών γεωπολιτικών προκλήσεων. Επιπλέον, το 73% των πολιτών της ΕΕ λέει ότι οι αποφάσεις της ΕΕ επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά τους.

in.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Στους 44.235 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Κόλαση» η κατάσταση για τους άμαχους

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε...