16.8 C
Chania
Thursday, December 18, 2025

Η αλλαγή του χρώματος της θάλασσας στη Σούδα λόγω της κακοκαίριας φαίνεται και από δορυφόρο | Φωτός

Ημερομηνία:

Η θάλασσα έγινε κόκκινη στη Σούδα. Σχετικές φωτογραφίες είχε δημοσιεύσει ο “Αγώνας της Κρήτης” όμως απ’ ότι φαίνεται η αλλαγή χρωματισμού λόγω κατολίσθησης τμήματος γης με κοκκινόχρωμα φαινόταν και από τον δορυφόρο.

Όπως αναφέρει το news247.gr:

Άνοιξε σήμερα ο καιρός στη Νότια Κρήτη και έτσι με την βοήθεια του δορυφόρου Sentinel 2 L2A που βρέθηκε πάνω από το νησί, μας δόθηκε η δυνατότητα να καταγράψουμε ορισμένες χαρακτηριστικές φωτογραφίες.

Δεν θα πούμε πολλά λόγια και θα αφήσουμε τις φωτογραφίες να “μιλήσουν” καλύτερα όπου ο δορυφόρος κατέγραψε την αλλαγή του χρώματος της επιφάνειας της θάλασσας από τις απορροές χειμάρρων, αλλά ακόμη και τις περιοχές που βρίσκεται φυτοπλαγκτόν.

Με την πρώτη χαρακτηριστική φωτογραφία διακρίνουμε το χώμα από τα νερά που έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στη Σούδα και συγκεκριμένα στην περιοχή Καλάμι. Στο πάνω μέρος της εικόνας διακρίνεται το αεροδρόμιο.

Δορυφορικό
Δορυφορικό

Η επόμενη δορυφορική φωτογραφία αφορά και πάλι τον νομό Χανίων και έχει εστιαστεί πάνω απο το Ελαφονήσι όπου διακρίνεται το φυτοπλαγκτόν της θάλασσας με ανοιχτό θαλασσί χρώμα.

Δορυφορικό

Αυτός ο βάρους 1,1 τόνων δορυφόρος , διαθέτει μια μεγάλη έγχρωμη πολυφασματική κάμερα με οπτικό πεδίο 290 χιλιομέτρων (στο ορατό και στο υπέρυθρο φάσμα), καθώς και άλλα όργανα παρατήρησης υψηλής ανάλυσης, τα οποία επεκτείνουν κατά πολύ τις δυνατότητες επιτήρησης του περιβάλλοντος του πλανήτη μας, στο πλαίσιο του φιλόδοξου ευρωπαϊκού προγράμματος «Κοπέρνικος» Ο Sentinel-2A και Sentinel-2B από κοινού καλύπτουν όλες τις επιφάνειες της ξηράς, τα μεγάλα νησιά και τα ύδατα που περιλαμβάνονται ανάμεσα στα γεωγραφικά πλάτη των 84 μοιρών νότια και 84 μοιρών βόρεια.

Δορυφορικό

Αν πάμε λίγο ανατολικότερα στα Γλυκά Νερά στα Σφακιά θα δούμε και πάλι το χώμα που έχει παρασυρθεί και διακρίνεται μέσα στη θάλασσα . Σημειώνουμε οτι με τις μεγάλες δυνατότητες των δορυφόρων μπορεί να επιτευχθεί βελτίωση των γεωργικών καλλιεργειών και των αστικών χρήσεων γης, η επιτήρηση των δασών και εν γένει της βιοποικιλότητας, η ανίχνευση της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, στις λίμνες και στις παράκτιες περιοχές, η καταγραφή των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, ηφαίστεια, κατολισθήσεις κ.α.)

Δεν βρίσκεται μακριά και ο Πλακιάς με την Νήσο Παξιμάδα που διακρίνεται στο κάτω μέρος του χάρτη που ακολουθεί.

Δορυφορικό

Με κατάλληλη εστίαση φαίνονται πεντακάθαρα οι απορροές των χειμάρρων μέσα στη θάλασσα.

Δορυφορικό

Ενα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια των επιστημόνων για τα επόμενα χρόνια για την μελέτη, χαρτογράφηση και προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, τα δεδομένα του Sentinel-1 είναι ιδανικά στην χαρτογράφηση πλημμύρας, ιδιαίτερα σε συνθήκες νεφοκάλυψης, όπου τα οπτικά δεδομένα δεν μπορούν να παρέχουν ακριβή δεδομένα. Ο Sentinel-2 είναι ιδανικός για την χαρτογράφηση της χρήσης/κάλυψης γης και παράκτιων περιοχών και γενικότερα περιβαλλοντικών και γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών μιας περιοχής.

Δορυφορικό

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ